Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » Ηλεκτρικές Νότες [Μ. Καραγιάννης]
"EFFECTS" Η όγδοη τέχνη; (7ο Μέρος)
DELAY (Μέρος β') (του Μιχάλη Καραγιάννη)
[Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα]
δείτε περισσότερα


“EFFECTS”   Η όγδοη τέχνη; (6ο Μέρος)
DELAY (Μέρος α’)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
[Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα]
δείτε περισσότερα


“EFFECTS”   Η όγδοη τέχνη; (5ο Μέρος)
MODULATION EFFECTS (Μέρος β'): ROTARY, PHASER, VIBRATO-TREMOLO (του Μιχάλη Καραγιάννη)
[Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα]
δείτε περισσότερα


[Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα] MODULATION EFFECTS (Μέρος α’ )
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] "EFFECTS"- Η όγδοη τέχνη; (3ο Μέρος) "DISTORTION"
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] "EFFECTS"- Η όγδοη τέχνη; (2ο Μέρος)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] "EFFECTS"- Η όγδοη τέχνη; (1ο Μέρος)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] BASIC BLUES INTROS
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] ΚΙΘΑΡΑ FRETLIGHT (...Φέγγε μου να περπατώ)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] Variax 300: Κιθάρα τεχνολογίας "modeling"
(tτου Μιχάλη Καραγιάννη)
Είναι γεγονός, ότι η Line 6 είναι μια κορυφαία εταιρεία στο χώρο του «modeling». Αυτό βέβαια που την κάνει μια από τις πρωτοπόρες εταιρείες, είναι ότι έχει ολοκληρωμένες προτάσεις, με προϊόντα που προορίζονται περισσότερο για το ζωντανό παίξιμο, είτε σε studio, είτε σε live και σε πραγματικό χρόνο. Θέλω να πω δηλαδή, ότι…. άλλο το virtual studio. Άλλο να έχουμε στον υπολογιστή μας σε μορφή software τα virtual instruments, τα plug-ins, τα samplers και όλα τα άλλα μουσικά προγράμματα που μπορεί να δουλεύουμε για να στήσουμε ένα project. Εκεί χρησιμοποιούμε ένα midi controller για να παίξουμε όλα τα όργανα. Εδώ αναφερόμαστε στο πραγματικό όργανο, στον πραγματικό ενισχυτή, στο πολυεφφέ κλπ.
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] Riffs και δωδεκάμετρα
(του Μιχάλη Καραγιάννη)

Σας είχα υποσχεθεί σε προηγούμενο άρθρο (Blues Shuffle), ότι θα σας δώσω μερικά από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά riffs που συνοδεύουμε ένα κλασσικό δωδεκάμετρο (12μετρο)Blues. Πιθανόν να ακούγονται λίγο ξεπερασμένα, αλλά είναι ένας γνώριμος ήχος, είναι εύκολα και μας βάζουν στο κλίμα. Άλλωστε το Blues είναι πλέον ένα κλασσικό είδος και πρέπει να το αρχίσουμε από την βάση. Υπάρχουν αμέτρητα  riffs και όταν  καταλάβουμε τη νοοτροπία και το μηχανισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας και ίσως με πιο σύγχρονο άκουσμα. Φτάνει να ακολουθούμε τις συγχορδίες του 12μετρου. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι, ότι τα riffs αυτά ακούγονται καλύτερα όταν τα χρησιμοποιούμε σε σχετικά γρήγορα Blues και σε Rock & Roll 12μετρα. Όχι δηλαδή σε πολύ αργά 12μετρα. Τίποτα όμως δεν είναι απόλυτο.

δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] Ένας δεξιο…τέχνης αριστερόχειρας: Θοδωρής Ζήρας (2ο Μέρος)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)

Στον προηγούμενο μήνα είχαμε δυο βίντεο για την τεχνική του sweep, που παραχώρησε αποκλειστικά για το TaR ο Θοδωρής Ζήρας.
Στο 1ο  βίντεο σε μορφή μαθήματος μας εξηγεί το μηχανισμό του sweep με κάποιο παράδειγμα. Στο 2ο βίντεο βλέπουμε πως χρησιμοποιεί ο ίδιος το sweep στη μουσική του και τι αποτέλεσμα έχει τεχνικά και μουσικά.
Πριν πάμε λοιπόν στη συνέχεια της συνέντευξης θα σας δώσω και σε παρτιτούρα μια άσκηση σε sweep που μας παραχώρησε ο Θοδωρής Ζήρας.  
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] Ένας δεξιο…τέχνης αριστερόχειρας: Θοδωρής Ζήρας (1ο Μέρος)
(του Μιχάλη Καραγιάννη)

Εξαιρετικός βιρτουόζος, δε χωρά καμία αμφιβολία, γνωρίζει τις σύγχρονες τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας, συνθέτει και είναι παραγωγός στα CD του, γνωρίζει πολύ καλά τη σύγχρονη τεχνολογία και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τόσο έξυπνα, που εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προβολή της δουλειάς του. Στην ιστοσελίδα του http://www.theodoreziras.com/ θα βρούμε τα πάντα, βιβλία, CD’s, DVD, free lessons, ταμπλατούρες, video, το πρόγραμμα των συναυλιών και πολλά άλλα. 
Στη συζήτηση που είχαμε, είδα έναν άνθρωπο πολύ ευγενικό, έξυπνο, κατασταλαγμένο και ενημερωμένο για τα πάντα. 
δείτε περισσότερα


[ηλεκτρικές νότες] Blues Shuffle : ο πρόδρομος του Swing
(του Μιχάλη Καραγιάννη)

Σκέφτηκα έτσι για αρχή, για το καλωσόρισμα, να γράψω λίγα λόγια για το shuffle. Το shuffle είναι η βάση των ρυθμών του Blues και επειδή το Blues είναι πλέον ένα κλασικό είδος, πιστεύω ότι ενδιαφέρει όλους τους κιθαρίστες (ό,τι κιθάρα και να κρατούν στα χέρια τους – ηλεκτρική, κλασική, ακουστική). Άλλωστε ένα δωδεκάμετρο Blues όλοι λίγο πολύ αξίζει να το γνωρίζουμε, γιατί πιστεύω ότι είναι η πιο κοινή γλώσσα της μουσικής.
Το Shuffle λοιπόν είναι ένα ρυθμικό ιδίωμα καθοριστικό για την εξέλιξη της "Μαύρης μουσικής" και αφετηρία για την Blues και Jazz μουσική. Δεν είναι ακριβώς ρυθμός όπως τον εννοούμε σε άλλα είδη μουσικής, π.χ. Bossa, Samba, Tango, Waltz κλπ. Δεν είναι ούτε μουσικό είδος. Περισσότερο θα έλεγα είναι "ύφος", είναι ο "τρόπος" που παίζουμε τις αξίες των ογδόων στην Blues και στην Jazz μουσική και είναι ίσως το σημαντικότερο "συστατικό" που πρέπει να έχει το παίξιμό μας για να πετύχουμε Blues ή Jazz feeling.
Κάθε κιθαρίστας που θέλει να παίξει κάποιο από τα δύο παραπάνω είδη, πρέπει να μελετήσει πάρα πολύ για να κατανοήσει καλά το shuffle, τόσο ώστε όχι μόνο να βγαίνει άνετα και αυθόρμητα στο παίξιμό του, αλλά για να περάσει και στο swing και να νιώσει τη μαγεία και τον παλμό του. Και επειδή μερικές φορές πρέπει να υπενθυμίζουμε το αυτονόητο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να ακούσει πάρα πολύ αυτά τα είδη μουσικής, για να μπορέσει να καταλάβει τις διαφορές.

δείτε περισσότερα| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center