Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » καλλιτεχνιaTRικά


Η «ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΤΟΥ ΕΡΙΚ ΚΛΑΠΤΟΝ (Του Νότη Μαυρουδή)
δείτε περισσότερα


Ο ΡOΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚHΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜEΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚHΣ (Της Γιώτας Ευταξία)
δείτε περισσότερα


ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΣΕ ΦΑ ΔΙΕΣΗ - επιπτώσεις στο μυοσκελετικό σύστημα των μουσικών (της Έφης Αγραφιώτη)
δείτε περισσότερα


ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ... ΣΤΑΣΗΣ - (καλλιτεχνιaTRικά του Ανδρέα Καρακατσάνη)
δείτε περισσότερα


ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΧΕΙΡΩΝ (του Ανδρέα Καρακατσάνη) [καλλιτεχνιατρικά]

δείτε περισσότερα


FOUND IN TRANSLATION: ΟΤΑΝ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ (των Α. Μουτσάτσου, Κ. Λουκά, Ε. Γεωργίου)
[καλλιτεχνιaTRικά]

δείτε περισσότερα


[καλλιτεχνιaTRικά] Ο ΣΟΛΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ’
(της Μαρίας Ζαμπέτα)
δείτε περισσότερα


[καλλιτεχνιaTRικά] ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ 'ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ'
(του Αντρέα Καρακατσάνη)
δείτε περισσότερα


[MedArt] ΠΡΟ-...ΘΕΡΜΑΝΣΗ (Αλήθειες και αναλήθειες για το περίφημο «ζέσταμα»)
(του Αντρέα Καρακατσάνη)
δείτε περισσότερα


[MedArt] "Δίχως χρώμα..."
(του Αντρέα Καρακατσάνη)

Το σημερινό  κείμενο δεν είναι πληροφοριακού χαρακτήρα, αλλά έχει μία σαφή διάσταση που καθιστά απαραίτητη την ένταξή του στη στήλη τούτη. Αφορά άπαντες, θέλω να πιστεύω, «με νύχια» ή χωρίς.( Έτσι άκουσα να συστήνεται πρόσφατα σε άγνωστη σε εμένα παρέα διπλανού τραπεζιού εξίσου άγνωστος σε εμένα κιθαριστής. «Με τί ασχολείσαι; μία κοπέλα όλο νάζι. Η απάντηση, αρρενωπή και μυστηριώδης, ήταν στο περιεχόμενό της ...εκκωφαντική: «Με νύχια!!!». Εδώ είμαστε, σκέφτηκα και τα όσα άκουσα από εκεί και έπειτα μου προκάλεσαν ανάμεικτες εντυπώσεις-παραλλαγές ως επί το πλείστον στο θέμα της ιλαρότητας- όμως η σε δεύτερο χρόνο επεξεργασία αυτών με έκανε να πάρω τα πράγματα πολύ πιο σοβαρά.) Το ζητούμενο, αν υπάρχει κιόλας, είναι πάνω-κάτω τι κινεί τον καθένα μας να ασχοληθεί με την τέχνη, τι συντηρεί τη διάθεση αυτή και πόσο συνιστά Υγεία ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτα γίνονται πράξη. Ακούγεται υπερ-θεωρητικό; Μπορεί, η πραγματικότητα όμως δείχνει άλλα. Προκειμένου λοιπόν να βγει κάποιο συμπέρασμα, αλλά να αποφευχθούν τόσο οι πλατειασμοί όσο και οι αφορισμοί, ας μείνει το θέμα στην υποπερίπτωση της ενασχόλησης με τη μουσική.       ( Αν αντί «μουσική» έγραφα «κιθάρα», στην πραγματικότητα δε θα άλλαζε τίποτε. Απλά διερύνω το κοινό της κουβέντας.)
δείτε περισσότερα


[MedArt] Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα
(του Αντρέα Καρακατσάνη)

Το θέμα μας στο μικρό αυτό άρθρο θα είναι, όπως μαρτυράει και ο τίτλος, το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα (για συντομία από τούδε θα αναφέρεται ως ΣΚΣ ). Πρόκειται για μία από τις συχνότερες καταστάσεις που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που καταπονούν τα χέρια τους, μεταξύ των οποίων και οι μουσικοί.
Αν θα έπρεπε να γίνει ταξινόμηση ή και μία σύντομη περιγραφή του «τί εστί», περιληπτικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το ΣΚΣ ανήκει σε μία ομάδα παθολογικών καταστάσεων που ονομάζονται νευροπάθειες από παγίδευση νεύρου. Αυτές είναι καταστάσεις που προκαλούνται από –κυρίως- χρόνια συμπίεση κάποιου νεύρου, το οποίο διέρχεται από ένα ανατομικό σχηματισμό περιορισμένου εύρους. Η συμπίεση αυτή, με τη σειρά της, είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε πάθησης ή κατάστασης (είτε τοπικής είτε γενικευμένης) δύναται να προκαλέσει οίδημα( δηλαδή «πρήξιμο») εντός του σχηματισμού αυτού. Οι νευροπάθειες αυτές αναπτύσσονται συχνότερα κοντά σε αρθρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στη βλάβη πιθανότατα συμβάλλει και η, αν όχι συνεχής, τότε οπωσδήποτε συχνή έκταση του νεύρου λόγω των επαγγελματικών κινήσεων, όπως συμβαίνει και με τους μουσικούς.
δείτε περισσότερα


[MedArt] Τάσεις και ...στάσεις
(του Αντρέα Καρακατσάνη)
Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς -ή για την ακρίβεια- συνεχώς για την ενδεδειγμένη στάση του σώματος κατά τη μελέτη της κιθάρας καθώς και για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λανθασμένη στάση. Για το λόγο αυτό, το μικρό αυτό άρθρο έχει ως σκοπό να προσδιορίσει τις διαστάσεις του θέματος, αλλά και τις γενικές αρχές που είναι καλό να λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν του, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
δείτε περισσότερα


Καλλιτεχνιατρικά λοιπόν… (λίγα εισαγωγικά)
(του Αντρέα Καρακατσάνη)
Θεωρώ σκόπιμο να γίνει μία εισαγωγή στη δομή και στη λειτουργία της στήλης τούτης, αλλά και στις προθέσεις ως προς το πνεύμα αυτής συνολικά:
Τα Καλλιτεχνιατρικά ούτε σκοπεύουν (ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε) να γίνουν ο e-ιατρός ( κατά τα e-shops, e-games και ούτω καθεξής) ακριβώς επειδή η διάγνωση και η θεραπεία έχουν ως πρωταρχικό συστατικό την επαφή μεταξύ ιατρού και ασθενούς καθώς και την εξατομίκευση του κάθε προβλήματος, ούτε φιλοδοξούν να ανακαλύψουν μια νέα Αμερική υποσχόμενα διάφορα «μυστικά» και «κολπάκια» που ως δια μαγείας  θα αντικαταστήσουν ό,τι κανείς κερδίζει με τη σωστή και συστηματική μελέτη της κιθάρας.
δείτε περισσότερα


[καλλιτεχνιατρικά] "Αριστερόχειρες μουσικοί"
(του Νότη Μαυρουδή)

Το θέμα, παρ’ όλο που είναι σοβαρό,  μας πάει κατ’ ευθείαν στον αστεϊσμό. Αριστερός ή Δεξιός; Ίσως και Κεντρώος! Αυτές είναι έννοιες που έχουν να κάνουν με την πολιτική, αλλά εμάς εδώ, ενδιαφέρει η συνήθεια των χεριών. Έτσι, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στους τρεις πόλους: στον δεξιόχειρα ((δχ), τον αριστερόχειρα (αχ), και τον αμφίχειρα (αμφ).
Όχι λοιπόν, και οι τρεις κατηγορίες δεν έχουν σχέση με τους πολιτικούς σχηματισμούς, έχουν όμως σχέση με δύσκολες, ή εύκολες προσαρμογές μέσα στο κοινωνικό σύνολο, μέσα στην οικονομία, την εκπαίδευση, την καθημερινότητα.
δείτε περισσότερα


Μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα στα χέρια των μουσικών

Αδαμάντιος Λ.Μισιτζής M.D Χειρουργός Ορθοπαιδικός Άνω Άκρου, Ιατρικό κέντρο Αθηνών
Τζούλια Μισιτζή Msc. Τομέας Βιολογίας της άσκησης και Αθλητιατρικής, Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Σκοπός της εργασίας  αυτής είναι η παρουσίαση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα χέρια των μουσικών και τα οποία είναι καθοριστικά για το μέλλον και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η εντόπιση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν τα προβλήματα αυτά μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι  πρόληψης και θεραπείας. Το μέλλον φαίνεται ελπιδοφόρο για τον χώρο των μουσικών που τόσο καιρό έχει παραμεληθεί.

δείτε περισσότερα| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center