Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » Προτάσεις του TaR
  Εκτυπώστε το άρθρο

Laureate Series - Guitar Recital: Μιχάλης Κονταξάκης

 Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα περιεχόμενα του CD  (Εκδ. "ΝΑΧΟS" 2006)

Δίσκος ακτίνας, με τις υψηλές προδιαγραφές της NAXOS όσον αφορά την παραγωγή και (κυρίως) την εκτέλεση.
Ο Μιχάλης Κονταξάκης, από τους επιφανέστερους κιθαριστές της νέας γενιάς, "κέρδισε"  αυτό το δίσκο σαν μέρος του Α' Βραβείου σ
ε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κιθάρας στον κόσμο: τον "International Francisco Tárrega Guitar Competition 2005" στο Benicasim - Ισπανία.

Ο καλλιτέχνης δεν κρίνεται μόνο από τις ερμηνείες του, αλλά και από τις επιλογές του στο ρεπερτόριο.
Η επιλογή του να 'ανοίξει' τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με την αριστουργηματική αυτή Σονάτα του Ponce, δείχνει την πρόθεση του Κονταξάκη να κολυμπήσει με αξιώσεις στα 'βαθιά νερά' της τέχνης του.
Το αποτέλεσμα είναι απολύτως αντάξιο της υψηλής ποιότητας μουσικής του μεγάλου μεξικανού συνθέτη, που τίμησε την κιθάρα με το έργο του. Αυτή η επιλογή δίνει και το στίγμα για το τι έχουμε να περιμένουμε απο τον κιθαριστή στο μέλλον.

Κώστας Γρηγορέας
grigoreas@tar.gr
http://www.grigoreas.gr/


Ένα σύντομο προφίλ του Μ. Κονταξάκη
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«…ο Μιχάλης Κονταξάκης κυριάρχησε στον 39ο διεθνή διαγωνισμό ‘Francisco Tarrega’ με μια έξοχη ερμηνεία του ‘Concierto del Sur’ του Ponce…»
PANORAMA- ACTUAL (Ισπανία) 04/09/2005  (Μετά την κατάκτηση του 1ου βραβείου στο διαγωνισμό “Tarrega”.)

«…ξεχώρισε για τον ήχο του και για την ερμηνεία του σε σημεία γεμάτα διαφωνίες και αρμονικούς ήχους…»
EL MEDITTERANEO (Ισπανία) 01-09-2004

«…το φεστιβάλ τελείωσε με την αξιομνημόνευτη ερμηνεία του Μιχάλη Κονταξάκη στο Κοντσέρτο του Αρανχουέθ. (Διευθ.ορχήστρας: Roberto Misto)…»
CRONICA ROMANA (Ρουμανία), 19-03-2003 ( Μετά την εμφάνισή του στο φεστιβάλ του Βουκουρεστίου με την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας.)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σπούδασε με το Βασίλη Μαστοράκη στο Εθνικό Ωδείο, με τον  Κώστα Κοτσιώλη στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας καθώς και στο πανεπιστήμιο "Robert Schumann" στο Dusseldorf  με καθηγητή τον Joaquin Clerch
Η διεθνής σταδιοδρομία του ξεκίνησε μετά την επιτυχία που είχε στους διαγωνισμούς κιθάρας στους οποίους συμμετείχε. Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί με 10 βραβεία από τα οποία ξεχωρίζουν το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Βόλου (1998), το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Sinaia (Ρουμανία 2000), το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του Tychy (Πολωνία 2000) και το 2ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό "Leo Brouwer" (Αβάνα-Κούβα 2002). Το 2005 έγινε ο πρώτος Έλληνας κιθαριστής στον οποίο απονεμήθηκε το 1ο βραβείο στον περίφημο διαγωνισμό "Francisco Tarrega" (Benicasim-Ισπανία 2005).
Οι εμφανίσεις του στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία, Πορτογαλία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη…) καθώς και σε ολόκληρη την Ελλάδα συχνά προκάλεσαν εγκωμιαστικές κριτικές. Μεταξύ άλλων έχει δώσει ρεσιτάλ, έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει συμπράξει με ορχήστρες προσκεκλημένος  στα  διεθνή φεστιβάλ κιθάρας:  Βόλου, Dusseldorf  (Γερμανία), Gevelsberg (Γερμανία),  Sinaia (Ρουμανία), Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Las Palmas (Κανάρια Νησιά-Ισπανία), Sernanselle (Πορτογαλία), Φεστιβάλ Guitarmania (Λισσαβώνα-Πορτογαλία) και στο φεστιβάλ κιθάρας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Έχει συμπράξει ως σολίστας με την ορχήστρα AUKSO (Πολωνία), τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Arad (Ρουμανία), την ορχήστρα Filarmonia das Beiras (Πορτογαλία), την Orquesta Sinfonica de Valles (Ισπανία), την ορχήστρα Collegium Instrumental de Valencia (Ισπανία), την Ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ενώ έχει συνεργαστεί και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Από το 2004 περιοδεύει συχνά στην Ευρώπη με τον διακεκριμένο Κροάτη κιθαριστή Dejan Ivanovic ερμηνεύοντας μουσική για δύο κιθάρες.  
Το 2006 ηχογράφησε για την εταιρεία NAXOS έργα των: M.M.Ponce, F.Martin, E.Krenek, F.Tarrega, Ahachaturian, καθώς και την πρώτη εκτέλεση του έργου “Preludios de Primavera” του J.Clerch.
Διδάσκει κιθάρα στην Αθήνα και παράλληλα συνεργάζεται με το ινστιτούτο ”Jean Piaget” στη Λισσαβόνα όπου παραδίδει τακτικά σεμινάρια.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center