Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες Ερμηνείες (Δ.Κυπραίος) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Σπάνιες Ηχογραφήσεις
Μεγάλες Ερμηνείες

  

 

Takashi Asahina

(09 Ιουλίου 1908 – 29 Δεκεμβρίου 2001)

 (Μέρος Δεύτερο)

 Asahina και Richard Strauss

 

 

  ΑΚΟΥΣΤΕ:

ASAHINA conducts RICHARD STRAUSS


 


Περιεχόμενα

 

Συνθέτης : Richard Strauss (1864- 1949)

Έργο : Eine Alpensinfonie op. 64

 

Τα μέρη

 

01. Nacht 3'21

02. Sonnenaufgang 1'24

03. Der Anstieg 2'22

04. Eintritt in den Wald 5'39

05. Wanderung neben dem Bache 0'48

06. Am Wasserfall 0'15

07. Erscheinung 0'48

08. Auf blumige Wiesen 0'50

09. Auf der Alm 2'37

10. Durch Dickicht und Gestrόpp auf Irrwegen 1'29

11. Auf dem Gletscher 1'12

12. Gefahrvolle Augenblicke 1'42

13. Auf dem Gipfel 5'22

14. Vision 3'51

15. Nebel steigen auf 0'29

16. Die Sonne verdόstert sich allmδhlich 1'14

17. Elegie 2'39

18. StilIe vor dem Sturm 3'04

19. Gewitter und Sturm, Absteig 3'44

20. Sonnenuntergang 1'48

21. Ausklang 6'06

22. Nacht 2'12


Ερμηνευτές

NDR Symphony Orchestra Hamburg

Takashi Asahina (Conductor)

 

(Ζωντανή Ηχογράφηση Musikhalle Hamburg, 19 Μαρτίου 1990)


Πληροφορίες για τους Ερμηνευτές

 

Takashi Asahina

 

Ο γεννημένος το 1908 Ιάπωνας μαέστρος ζει και εργάζεται για αρκετά χρόνια στην Ευρώπη διευθύνοντας ονομαστές ορχήστρες ειδικευμένες στο Αυστρο-Γερμανικό ρεπερτόριο. Συνεργάζεται με την Wiener Philharmoniker, την Berlin Philharmoniker, ενώ η συνεργασία του με την Nord Deutsch Symphonie Orchester, Hamburg για δέκα χρόνια αποτυπώνεται σε μία κασετίνα αφιέρωμα.
Μέχρι το 1996 τα καλλιτεχνικά του βήματα τον οδηγούν αρκετές φορές στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου διευθύνει την
Chicago Symphony Orchestra μετά το 1991. Αυτή η επαφή με το αμερικανικό κοινό θα διαρκέσει για είκοσι ολόκληρα χρόνια, όπου και η τελευταία του εμφάνιση σημειώνεται στη Χονολουλού της Χαβάης. Όλα αυτά τα χρόνια μαζί με την διεύθυνση αμερικανικών ορχηστρικών σχημάτων  παρουσιάζει και διευθύνει το αγαπημένο του δημιούργημα, την Osaka Philharmonic Orchestra.

Από το 1996 και μέχρι τον θάνατό του, αφοσιώνεται στην δική του ορχήστρα με την οποία περιοδεύει σε όλη την Ιαπωνία.
Η σχέση του με την
Chicago Symphony Orchestra ξεκινά με την πρόσκληση που του απευθύνει το 1991, ο πρόεδρός της Henry Fogel, ο οποίος λίγο πριν τον έχει ακούσει για πρώτη φορά να διευθύνει στο Τόκιο την Eine Alpensymphonie του Richard Strauss
και ενθουσιάζεται.
Το 2001, στα σχέδια του
Asahina ήταν να διευθύνει την Ενάτη Συμφωνία του Beethoven, με την Osaca Philharmonic Orchestra στον καθιερωμένο θεσμό του κονσέρτου για το τέλος της χρονιάς. Την Συμφωνία αυτή είχε διευθύνει ήδη τουλάχιστον 250 φορές σε όλη του τη ζωή. Όμως πριν από αυτή την συναυλία πρέπει να παρουσιάσει στις 24 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς το 1ο κονσέρτο του Tchaikovsky στην Nagoya της Ιαπωνίας. Το βράδυ εκείνο αισθάνεται αδιαθεσία και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει μέχρι τον θάνατό του στις 29 Δεκεμβρίου 2001.


Nord Deutsch Rundfunk Symphonie Orchester, Hamburg


Η ορχήστρα αυτή δημιουργήθηκε από βρετανούς αμέσως μετά τον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, μια και οι εγκαταστάσεις της Ραδιοφωνίας του Αμβούργου ήταν οι μόνες σε όλη την τότε δυτική Γερμανία που παρέμειναν ανέπαφες από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Μουσικοί της ήταν εκείνοι που αποτελούσαν το σώμα της
Grosses Rundfunkorchester des Reichssenders Hamburg. Ο Ηans Schmidtsserstedt ανέλαβε την οργάνωσή της, η οποία διήρκεσε έξι μήνες, ενώ υπήρξε και ο πρώτος μόνιμος αρχιμουσικός της και καλλιτεχνικός διευθυντής. Η επίσημη πρώτη εμφάνιση της ορχήστρας έγινε τον Νοέμβριο του 1945, έξι μήνες μετά την δημιουργία της, με τον Yehudi Menuhim σολίστ. Το 1951 επισκέπτεται την Μεγάλη Βρετανία και συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία του Free Trade Hall. Πολλοί διάσημοι αρχιμουσικοί συνεργάστηκαν με την ορχήστρα αυτή όπως οι Moshe Atzmon, Klaus Tennstedt,  Gunter Wand, John-Eliot Gardiner, Herbert Blomstedt, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnanyi ο οποίος είναι ο Αρχιμουσικός που την καθοδηγεί από το 2004 μέχρι σήμερα

 

Πληροφορίες για το έργο

 

Το έργο αυτό του Richard Strauss συγκαταλέγεται στην κατηγορία των συμφωνικών ποιημάτων. Η σύνθεσή του ξεκίνησε το 1911 και ολοκληρώθηκε το 1915. Περιγράφει μια ημερήσια εκδρομή του συνθέτη στα βαυαρικά βουνά. Το έργο είναι αφιερωμένο στον Κόμη Nicolaus Seebach και την Royal Kapelle Dresden η οποία ανέλαβε και την πρώτη ερμηνεία του έργου το 1915.

 

Πληροφορίες για την Ηχογράφηση

Η ηχογράφηση που παρουσιάζεται περιλαμβάνεται σε μία κασετίνα επτά δίσκων ακτίνας που εκδόθηκαν το 1998 από την εταιρεία ODE Records για να γιορταστούν τα ενενήντα χρόνια του Asahina. Μερικές από αυτές τις ηχογραφήσεις πρωτοεκδόθηκαν από την ετικέτα Berkshire Records, όμως σήμερα αυτές είναι εκτός κυκλοφορίας. Ηχογραφήθηκε ζωντανά στο Musikhalle του Αμβούργου στις 19 Μαρτίου 1990.

 

Προτεινόμενη δισκογραφία του Takashi Asahina

R. Strauss…Eine Alpensinfonie, Op. 64, NDR Simphonieorchester,
EMI Classics (EMI) (Audio CD – 2004)

Verdi…Messa di Requiem, Osaka Philharmonic Orchestra, Asahina,
Japan
(Megaphon Importservice), Audio CD (24. September 2002)

Elgar…Pomp and Circumstance, Asahina,
Japan
(Megaphon Importservice), Audio CD (4. Dezember 2002)

 

Προσωπικά σχόλια


Το έργο του Richard Strauss και η ηχογράφηση που ακούγεται στο μικρό αυτό αφιερώμα στον Asahina επιλέχθηκε γιατί σε αυτή ο μαέστρος διευθύνει μία από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές ορχήστρες και γιατί με αυτό το έργο, ουσιαστικά, προκάλεσε την προσοχή των αμερικανών ειδικών της μουσικής. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν σε αυτό το μικρό αφιέρωμα ερμηνείες του σε έργα των Brahms, Verdi, Sibelius, Bruckner, Tchaikovsky, Furtwangler, Beethoven, Mozart, Mahler, Franck, Moyssorgsky, Shostakovich, Berlioz, Respighi που αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη, όμως τα δύο έργα που παρουσιάσθηκαν, τόσο η 5η Συμφωνία του Beethoven στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, όσο και το συμφωνικό ποίημα ‘Η Συμφωνία των Άλπεων’ του R. Strauss δείχνουν την βαθιά του γνώση και μελέτη της ευρωπαϊκής μουσικής, καθώς και τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετώπισε συνθέτες με πολιτιστική και πολιτισμική κουλτούρα τόσο διαφορετική από την δική του.Δημήτρης Κυπραίος
Μάρτιος 2016
https://www.facebook.com/dimitris.kipreos

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center