Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » ΦΑΚΕΛΟΙ » φάκελος Μουσική Παιδεία
  Εκτυπώστε το άρθρο

  Καμπάνια για την αναγνώριση  από το ΥΠΠΟ των σπουδών
του
  
Κ Λ Α Σ Ι Κ Ο Υ  Μ Α Ν Τ Ο Λ Ι Ν Ο Υ

 

Αγαπητοί κύριοι/ες,
εκπροσωπώντας τον Μουσικό Μη-Κερδοσκοπικό Σύλλογο Αθηνών «ΕΡΑΤΩ» θα επιθυμούσα να σας γνωστοποιήσω μια πτυχή της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας που – δυστυχώς – δεν είναι ευρύτερα γνωστή.  Αφορά στην σπουδή και την αναγνώριση τίτλων σπουδών στο Μαντολίνο.

 

Το μαντολίνο, μουσικό όργανο με αδιάλειπτη διεθνή και ελληνική παρουσία, δυστυχώς δεν έχει αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Πολιτισμού τίτλους σπουδών, ισότιμους με εκείνους των υπόλοιπων μουσικών οργάνων, ενώ παράλληλα δεν ακολουθείται ένα επίσημα θεσμοποιημένο πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλεία του μαντολίνου με αποτέλεσμα όσοι επιθυμούν να διδάσκουν ανεξέλεγκτα και χωρίς να ακολουθούν κάποιο ενιαίο και κοινά αποδεκτό σύστημα.  

 

Εξαιτίας του γεγονότος ότι παρατηρείται διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον νέων για να σπουδάσουν Μαντολίνο - απόδειξη αυτού αποτελούν και οι 200 περίπου Ορχήστρες και Μουσικά Σύνολα Μαντολίνου που υπάρχουν Πανευρωπαϊκά - η πλειοψηφία των Ακαδημιών Μουσικής έχουν συμπεριλάβει και το Κύκλο Σπουδών του Μαντολίνου, στο Πρόγραμμά τους. Το σημαντικότερο, βεβαίως, είναι ότι οι σπουδαστές που ολοκληρώνουν τον Κύκλο Σπουδών στα αντίστοιχα Ιδρύματα Μουσικής αξιώνουν τη λήψη Πτυχίου ή Διπλώματος Μαντολίνου, το οποίο τυγχάνει επίσημης αναγνώρισης από το Ευρωπαϊκό Μουσικό Σύστημα.

 

Την τελευταία δεκαετία, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος ως προς την αναγνώριση του Μαντολίνου από την Ελληνική Μουσική πραγματικότητα (ούτως ώστε να οριστεί σαφές και ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Σπουδών για το Μαντολίνο), ιδρύθηκε ο Μη Κερδοσκοπικός Μουσικός Σύλλογος Αθηνών «ΕΡΑΤΩ» με έδρα του την Αθήνα και με βασικότερο σκοπό την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου – για τα Ελληνικά δεδομένα – Προγράμματος Σπουδών για το Μαντολίνο. Από το 1997 μέχρι σήμερα και έπειτα από επίπονες προσπάθειες των μελών του ΜΟΥ.Σ.Α. «ΕΡΑΤΩ», και με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο του Συλλόγου Άρη Δημητριάδη, ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Σπουδών για το Μαντολίνο βάσει του προτύπου που έχει υιοθετηθεί στις Ευρωπαϊκές Ακαδημίες Μουσικής χωρίς να αγνοείται, ωστόσο, η πλούσια Ελληνική Μουσική που γράφτηκε για σόλο Μαντολίνο, Μουσική Δωματίου για Μαντολίνο ή για Ορχήστρα Νυκτών.

 

Θα ήμασταν ευγνώμονες αν μπορούσατε να διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας να διαβάσετε το προτεινόμενο Πρόγραμμα Σπουδών και να υπογράψετε προκειμένου να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας στο ακόλουθο link: http://www.petitiononline.com/mando07/petition.html ή εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου προσωπικά μέσω e-mail: arisdimitriadis@yahoo.com ή attika@estoudiantina.gr.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Άρης Δημητριάδης


Πρόταση διδακταίας ύλης Κλασικού Μαντολίνου

Κάνοντας κλικ στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να  διαβάσετε online (εφόσον έχετε γρήγορη σύνδεση ADSL) την
Πρόταση για τη διδακτέα ύλη της σχολής Κλασικού Μαντολίνου 
Εάν όμως έχετε αργή σύνδεση, καλύτερα κάντε δεξί κλικ στην εικόνα και επιλέξτε "αποθήκευση ως" ("save target as") για να το κατεβάσετε πρώτα στον σκληρό σας δίσκο.
Πρέπει βέβαια να έχετε εγκαταστημένο στον υπολογιστή σας το 
Acrobat Reader.
Antonio Vivaldi - Concerto for Mandolin in C Major RV425


 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center