Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες Ερμηνείες (Δ.Κυπραίος)
  Εκτυπώστε το άρθρο

[Σπάνιες Ηχογραφήσεις - Μεγάλες Ερμηνείες]

YVES NAT

 Ένα κονσέρτο που γραφόταν είκοσι χρόνια
Με αφορμή ένα δίσκο

 

 

Yves Nat

Ses Enregistrements 1930-1956

Goffret de 30eme Anniversaire

Théâtre des Champs-Elysées

Paris

4 Φεβρουαρίου 1954

INA-Radio France

PHD 89036434 & 86012290

(EMI Classics)
****************

 

Τα Έργα της Ηχογράφησης

 

Yves Nat
Concerto pour Piano & Orchestre
1. Allegro molto quasi presto
2. Andante
3. Intermezzo
4. Vivo

Orchestre National de la Radio-diffusion Francaise
Pierre Dervaux

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΤΟ ΤaR-radio.com:

 YVES NAT: SES ENREGISTREMENTS 1930-1956
Λίγα Λόγια για τον Yves Nat


Παραμονές των Χριστουγέννων του 1890, στις 29 του Δεκέμβρη γεννιέται στην πόλη Beziers της Νοτιοδυτικής Γαλλίας το τρίτο παιδί της οικογένειας Nat. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής από τους δασκάλους του τοπικού ωδείου, όμως η εξέλιξή του ήταν γρήγορη, τόσο γρήγορη, που στα επτά του χρόνια ήταν τόσο ικανός μουσικός ώστε ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού της γενέτειράς του, τον εμπιστεύθηκε να παίζει το όργανο στην Κυριακάτικη Λειτουργία. Στα δέκα του διευθύνει την δική του ορχηστρική Fantaisie ενώ ερμηνεύει σε αυτή την ηλικία και το Κουϊντέτο σε Σολ ελάσσονα του Mozart.
Ενθαρρυμένος από τον
Saint-Saens και τον Faure μετακομίζει στο Παρίσι και ξεκινά τις σπουδές του στο Παρισινό Ωδείο, ενώ το 1907 παίρνει το πρώτο βραβείο και αποφοιτά από την τάξη του διάσημου Louis Diemer.
Την παρθενική του εμφάνιση μπροστά στο Παρισινό κοινό πραγματοποιεί το 1908, δίνοντας ένα ρεσιτάλ στην αίθουσα
Erard. Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει την Σονάτα σε Φα δίεση ελάσσονα του Schumann, την Berceuse και την Barcarolle του Chopin, την Φαντασία “Don Juan” του Listz, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με έργα των Faure και Moszkowski.
Την εποχή εκείνη ήταν απαραίτητο κάθε καλλιτέχνης να επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει και ο
Yves Nat. Έτσι το 1911 επισκέπτεται αυτή τη χώρα όπου συνεργάζεται με την σοπράνο Luisa Tetrazzini και τον βαρύτονο Tita Ruffo. Του προσφέρεται θέση καθηγητή στο Τέξας όμως αποφασίζει μετά από λίγο να επιστρέψει στη Γαλλία όπου το 1913 υπό την διεύθυνση του Pierre Monteux ερμηνεύει το Κονσέρτο για πιάνο του Grieg και το Πέμπτο Κονσέρτο (Αυτοκρατορικό) του Beethoven.
Περιοδεύει σε Μεγάλη Βρετανία και Αυστρία πριν αναστείλει την δραστηριότητά του λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την εποχή εκείνη γράφει και τα πρώτα του έργα, το
Six Preludes pour Piano και το Six Chansons a Painey. Μετά τον Πόλεμο τον βρίσκουμε να δίνει ρεσιτάλ στην Ευρώπη, ενώ ξεκινά συνεργασίες με σύνολα μουσικής δωματίου, συμπράττοντας με διάσημους καλλιτέχνες όπως  τους Eugene Ysaye, George Enescu, Jacques Thibaut και Gaston Poulet. To 1930 περιοδεύει σε Γαλλικές πόλεις και το 1935 πραγματοποιεί τις δύο τελευταίες του περιοδείες στην Αίγυπτο και την Νότιο Αφρική, έχοντας αποφασίσει να ασχοληθεί για το υπόλοιπο της ζωής του με τη σύνθεση και τη διδασκαλία.
Από το 1935 και μέχρι τον θάνατο του το 1956 κατέχει έδρα καθηγητού στο Παρισινό Ωδείο με μαθητές μερικά από τα διασημότερα ονόματα της πιανιστικής τέχνης όπως τους
Jacqueline Eymar, Jean Martin και Pierre Sancan αλλά και την δική μας Κρινιώ Καλομοίρη. Το 1953 αποφασίζει να δώσει ένα ρεσιτάλ στο Παρίσι ερμηνεύοντας Beethoven, Schumann και Chopin, ενώ η τελευταία του εμφάνιση πραγματοποιείται στις  4 Φεβρουαρίου 1954. Ερμηνεύει το κονσέρτο για πιάνο που ο ίδιος έγραφε για πάνω από είκοσι χρόνια και το οποίο πλήρες και στα τέσσερα μέρη του παρουσιάζεται σε αυτό το μικρό αφιέρωμα στον Yves Nat και ακούγεται από το ραδιόφωνο του Tar Radio.
Μεταξύ 1951 και 1955 ηχογράφησε τον πλήρη κύκλο με τις σονάτες του
Beethoven. Η ιστορία της Μουσικής τον κατέταξε στους μεγάλους της γενιάς του, ανάμεσα στον Arthur Schnabel, τον Wilhelm Backhaus, τον Wilhelm Kempff και τον Claudio Arrau.
Δισκογραφία

Archipel
Yves Nat plays Schumann (Lamoureux Orchestre – Eugene Bigot)
ARPCD 0215

EMI Laser Series
Yves Nat – Schumann : Oeuvres pour le piano (4 Cds)
Yves Nat – Beethoven – Complete Piano Sonatas (8 Cds)

EMI Classics
Yves Nat – Ses Enregistrements 1930-1956 (15 Cds)

URANIA
Yves Nat – Beethoven and Schumann
URNSP4224
Yves Nat plays Beethoven Late Piano Sonatas
URNSP4242

 Δημήτρης Κυπραίος
dkypraios@tar.gr| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center