Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες Ερμηνείες (Δ.Κυπραίος)
  Εκτυπώστε το άρθρο

Μεγάλοι Ερμηνευτές

Jonas Kaufmann
(Τενόρος)


Το Μόναχο είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε το 1969 ο Jonas Kauf(f)mann, που στις μέρες μας θεωρείται διάδοχος του Luciano Pavarotti.

Το ξεκίνημα

Σε ηλικία είκοσι τεσσάρων χρόνων (1993) ολοκληρώνει τις μουσικές του σπουδές στη Hochschule für Musik und Theater München. Παρακολουθεί παράλληλα master-classes με τους διάσημους τενόρους Hans Hotter, James King και Josef Metternich. Την ίδια χρονιά κερδίζει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Nürnberg Meistersinger. Κατά την διάρκεια των σπουδών του συνεργάζεται με την Bavarian Staatsoper και τo Gärtnerplatz Theater του Μονάχου, ενώ στα 1994 αρχίζει την συνεργασία του με την Vienna Staatsoper, την Metropolitan Opera και την Όπερα της Ζυρίχης όπου τραγουδά στον Μαγικό Αυλό (Die Zauberflöte), στην Αρπαγή από το Σεράι (Die Entführung aus dem Serail) και στην Επιείκεια του Τίτου  (La clemenza di Tito) του Mozart, Fierrabras του Schubert και Ulisse του Monteverdi. Στο Chicago τραγουδά Otello και Traviata του Verdi, ενώ στην Φρανκφούρτη τραγουδά στην Πουλημένη Μνηστή (The Bartered Bride) του Smetana και στις Βρυξέλλες εμφανίζεται στην Καταδίκη του Φάουστ  του Berlioz ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Η αποδοχή και η καταξίωση

Το καλοκαίρι του 2003 εμφανίζεται στο Salzburg Festival σε δύο έργα του Mozart (Die Entführung aus dem Serail και“Great” Mass in C minor) υπό την διεύθυνση του Ivor Bolton. Οι Sir Colin Davies, Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Muti, Kent Nagano, Antonio Pappano και ο Wolfgang Sawallisch είναι μερικοί από τους μαέστρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στην Όπερα αλλά και σε Κοντσέρτα.
Από το 2001 είναι πρώτος τενόρος στην Όπερα της Ζυρίχης, ενώ το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους μεγάλους ρόλους του Οπερατικού Καταλόγου. Την περασμένη χρονιά η φωνή του ακούστηκε στα περισσότερα μεγάλα λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής, τραγουδώντας στο Salzburg Festival (Belmonte), στη Lyric Opera of Chicago (Cassio και Alfredo), στη La Scala (Jacquino), στο Covent Garden (La Rondine) και στο Teatre de La Monnaie τραγούδησε τον ρόλο που τον έκανε γνωστό στον κόσμο, εκείνον του Faust στο έργο La Damnation de Faust του Berlioz σε μια νέα παραγωγή υπό την διεύθυνση του Antonio Pappano, για την Opera National de Paris (Cassio) και για την Όπερα του Αμβούργου (Ferrando), ενώ στην Στουτγάρδη τραγούδησε (Rodolfo και Alfredo), στην Τουλούζη (Mignon) και στην Γενεύη πάλι (Damnation de Faust).

Μελλοντικά σχέδια

Τα προσεχή του σχέδια περιλαμβάνουν συνεργασίες με την Metropolitan Opera, την Opera National de Paris, την Lyric Opera of Chicago, την Vienna State Opera και το Covent Garden στους ρόλους  Alfredo, Florestan, Don Jose, Tamino.Κονστέρτα και Ρεσιτάλ

Ο Jonas Kaufmann συμπράττει με τις πιο φημισμένες ορχήστρες και τους πιο διάσημους μαέστρους όπως την Berlin Philharmonic υπό τον Sir Simon Rattle και την Cleveland Orchstra υπό τον Franz Welser-Möst.
Με τον πιανίστα Helmut Deutsch δίνουν ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Την περίοδο 2002-2003 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Wigmore Hall καθώς και στο περίφημο Edimburg International Festival.

Δισκογραφία

Στην δισκογραφία του περιλαμβάνονται η Όπερα Vampyr του Marschner και δύο παγκόσμιες πρώτες. Η πρώτη αφορά στο έργο του Carl Loewe «The Three wishes»  όπου τραγουδάει τον ρόλο του Hassan, ενώ η δεύτερη στο έργο του Josef Abert «Ekkehard» όπου τραγουδάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του τενόρου. Επίσης κυκλοφορεί σε δίσκο ακτίνας η Όπερα του Schoenberg Jacobleiter  με τον ίδιο (διεύθυνση ορχήστρας  Kent Nagano) και η Όπερα του Weber Oberon υπό την διεύθυνση του Sir John-Eliot Gardiner. Η πρώτη προσωπική του ηχογράφηση περιελάμβανε Lieder του Richard Strauss ενώ το 2008 κυκλοφόρησε επίσης ένας ακόμα δίσκος του με άριες από το ρομαντικό και το βεριστικό ρεπερτόριο.Αντί επιλόγου


Το Αθηναϊκό Κοινό θα έχει την τύχη να τον ακούσει σε ένα κοντσέρτο στην Αίθουσα των Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 15 Ιανουαρίου 2009 σε άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα έργων Gounod, Puccini, Flottow, Massenet και άλλων. Θα τον συνοδεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Michael Güttler


Προτάσεις για ακρόαση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΤΟ ΤaR-radio.com

1. Τρεις άριες από το CD του με τίτλο JONAS KAUFMANN - ROMANTIC ARIAS συνοδευόμενος από την Prague Philharmonic Orchestra και τον Marco Armiliato

Giacomo Puccini : La Boheme
Che gelida manina
Richard Wagner : Die Meistersinger von Nurnberg
Morgenlich leuchtend (Preislied)
Heitor Berlioz : La damnation de Faust
Nature immense, impenetrable et fiere (Invocation a la Nature)

2. Από το ρεσιτάλ που έδωσε στις 9 Νοεμβρίου 2008 στο Palais Garnier στο Παρίσι με τον Ηelmut Deutsch ερμηνεύει τα Τρία Σονέτα, σε ποίηση του Πετράρχη, του Franz Liszt

Benedetto sia il giorno
Pace non trovo
Io vidi in terra

3.
Την Άρια του Florestan «Gott! welch dunkel hier! …»
από τον Fidelio του Ludwig van Beethoven, η οποία προέρχεται από ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης που δόθηκε στο Palais Garnier στις 13 Δεκεμβρίου 2008. Μαζί του τραγούδησαν μεταξύ άλλων και οι Paul Gay σαν Don Fernando, Alan Held σαν Don Pizarro και η Angela Denoke σαν Leonore ενώ την Ορχήστρα και την Χορωδία της Παρισινής Όπερας διηύθυνε ο Sylvain Cambreling.

 


Δημήτρης Κυπραίος
email : dkypraios@tar.gr| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center