Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » παρτιτούρες κιθάρας
  Εκτυπώστε το άρθρο

[κυκλοφορίες - παρτιτούρες]

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ρόλος των ντουέτων είναι σχετικά υποβαθμισμένος στη διδασκαλία της κλασικής κιθάρας. Παρόλο ότι η συνεργασία είναι το Α και το Ω της μουσικής παρατηρούμε, ειδικά τα τελευταία χρόνια, το μάθημα της κιθάρας να εξελίσσεται σε μια ψευτο-σολιστική, σχεδόν ‘αυτιστική’ διαδικασία. Όπου με μοναδικό “συνεργάτη” το δάσκαλο, το φλερτ με την πλήξη δείχνει αναπόφευκτο, όσες εύκολες διασκευές από σουξέ της εποχής κι αν επιστρατευτούν. Κι αυτό γιατί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το απόλυτα πρωτεύον κίνητρο για τους μαθητές είναι η επικοινωνία μέσω της μουσικής. Στην πορεία, κι όσο τα πράγματα ωριμάζουν έρχεται ίσως και η πιο ‘φιλοσοφημένη’ αντιμετώπιση της Τέχνης.

Αναγκαία λοιπόν η συνεργασία για τους νεαρούς κιθαριστές και τι πιο εύκολο από το να ‘στηθεί’ ένα όμορφο ντουέτο με δυο κιθάρες; Ανεξάρτητα λοιπόν αν είπε η δεν το είπε ο Σοπέν ότι «Δεν υπάρχει ωραιότερο όργανο από μια κιθάρα, αν ίσως εξαιρέσουμε τις δύο», δεν παύει αυτή να είναι μια ιδιαίτερα εύστοχη ρήση. Την οποία αρκετά Ντούο Κιθάρας επιβεβαίωσαν. Μεταξύ αυτών βεβαίως και οι Ευάγγελος Ασημακόπουλος και Λίζα Ζώη, για τους οποίους προφανώς δεν περιμένετε από εμένα να κάνω τις συστάσεις.

Με δεδομένη λοιπόν την εμπειρία και τη γνώση, ποιος ειδικότερος από το να εισαγάγει τον αρχάριο μαθητή στο μαγικό κόσμο των ντουέτων κιθάρας από τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο; Και μάλιστα, ακολουθώντας τα βήματα αυτής της όμορφης και ιδιαίτερα προσεγμένης ανθολογίας, να τον οδηγήσει στον ‘λόγιο’ κόσμο της μουσικής για δυο κιθάρες. Εκεί που (και μέσω των διασκευών) τα μουσικά όρια δείχνουν σχεδόν να μην υπάρχουν!

Κώστας Γρηγορέας
www.grigoreas.gr
www.myspace.com/kostasgrigoreas


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center