Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Τετράδιο Πρόχειρο (του μουσικού Κ. Γρηγορέα) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Κιθαριστικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

 [κιθαριστικά πορτραίτα]
OSCAR GHIGLIA
η μήπως Όσκαρ… Γκίλια(ς)Oscar Ghiglia plays: M.C. Tedesco "Tarrantella"

O Oscar Ghiglia είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές προσωπικότητες στο χώρο της κλασικής κιθάρας. Διακεκριμένος σολίστ και δάσκαλος, ευτύχησε να απολαύσει μια ένδοξη καριέρα κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» της κλασικής κιθάρας, την οποία όμως και συνεχίζει ακάθεκτος με την ίδια επιτυχία στη δυσκολότερη σημερινή εποχή. Όπλο του για αυτή την αξιοσημείωτη «διάρκεια» αποτέλεσε η πολύπλευρη ενασχόληση του με τη μουσική, μιας και το σολιστικό μέρος δεν υπήρξε παρά μόνο ένα πετυχημένο κομμάτι των δραστηριοτήτων του στην Τέχνη.Ο Oscar γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Ιταλίας στις 13 Αυγούστου του 1938. Παιδί μιας καλλιτεχνικής οικογένειας, μεγάλωσε «ανάμεσα σε χρώματα και σε ήχους» μιας και οι γονείς του ήταν διακεκριμένοι καλλιτέχνες  (ο πατέρας ήταν ζωγράφος και η μητέρα πιανίστρια).
Σύμφωνα με δική του μαρτυρία, το έναυσμα για να ασχοληθεί με την κιθάρα δόθηκε από μια οικογενειακή στιγμή, συνηθισμένη στο σπίτι ενός ζωγράφου. Ο πατέρας του θέλησε να χρησιμοποιήσει τον Όσκαρ σαν μοντέλο, σε μια πόζα με την κιθάρα του πατέρα στα χέρια. Αυτό το απλό γεγονός αποτέλεσε το ξεκίνημα μιας καριέρας που έμελλε να φτάσει μέχρι και την Ελλάδα, μιας και ως (σχεδόν) Όσκαρ… Γκίλια(ς) έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας τα τελευταία χρόνια. Σας διαβεβαιώνω όμως, πάντα για λόγους πολύ σημαντικούς και ιδιαίτερα καλλιτεχνικούς. :)

Είναι μάλλον περιττό να απαριθμήσω τις διακρίσεις του, άλλωστε το διαδίκτυο είναι γεμάτο από λεπτομέρειες για την καριέρα του κι εδώ σκοπός μου είναι να ‘σκιτσάρω’ ένα απλό πορτραίτο κι όχι την βιογραφία του. Πρόθεση μου είναι να αναφερθώ σε κάποια σημαντικά σημεία-σταθμούς, που μπορεί να δώσουν το έναυσμα για την αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών.

Ο Όσκαρ Γκίλια είναι μαθητής κυρίως του Σεγκόβια, εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον μεγάλο δάσκαλο στις Academia Chigiana της Siena και Santiago de Compostela στην Ισπανία. Υπήρξε μεγάλη αμοιβαία εκτίμηση και η οποία τελικά ‘κατοχυρώθηκε’ με τον καλύτερο τρόπο όταν πλέον ο ίδιος ο δάσκαλος τον διάλεξε σαν βοηθό του στις τάξεις του στο University of California in Berkeley το καλοκαίρι του 1964.
Ο Γκίλια σπούδασε επίσης στην Schola Cantorum στο Παρίσι, όπου διδάχτηκε ιστορία της μουσικής από τον Jacques Chailley.

Σαν μουσικός έχει κερδίσει πάμπολλες διακρίσεις κι έχει γυρίσει όλη τη γη δίνοντας σόλο ρεσιτάλ. Κιθαριστής αντίθετος στην αυτιστική συμπεριφορά άλλων συναδέλφων του φρόντισε να δημιουργήσει πολλές συνεργασίες σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με μεγάλα ονόματα της κλασικής μουσικής σκηνής. Αναφέρω μάλιστα ενδεικτικά τους: Τραγουδιστές: Victoria de Los Angeles, Jan de Gaetani, Gerald English, John McCollum.
Φλαουτίστες: Jean-Pierre Rampal και Julius Baker.
Σύνολα: Juilliard String Quartet, Emerson String Quartet, Cleveland String Quartet, Quartetto d’archi di Venezia, Tokyo String Quartet.
Βιολιστές: Giuliano Carmignola, Franco Gulli, Salvatore Accardo, Regis Pasquier.
Εκτελεστές βιόλας: Yuri Bashmet, B. Giuranna,  P. Zuckerman.
Βιολοντσελίστες: K. Adam, A. Roman, L. Varga.
Κιθαριστές: Eliot Fisk, S. Fukuda, Letizia Guerra, Αντιγόνη Γκόνη, Έλενα Παπανδρέου.

   ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΤΟ ΤaR-radio.com:
Oscar Ghiglia plays
M.M. Ponce

 
STR 33568
Oscar Ghiglia plays Scarlatti
and other Baroque masters

 
Angel S-37015 (Vinyl)
επίσης:
“Canciones Sefardies” Victoria De Los Angeles
with Oscar Ghiglia (Guitar) & Jean-Claude Gerard (Flute)

Ο Oscar Ghiglia ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος του International Classic Guitar Quartet (σε διαφορετικές εποχές οι Benjamin Bunch, O. Koga, Anders Miolin, S. Schmidt, και Andreas von Wangenheim).

Με μεγάλο ζήλο στο να μεταδώσει στην τέχνη του στους νεότερους, ο Γκίλια εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους δασκάλους του οργάνου, μεταφέροντας πάθος και έμπνευση σε πάμπολλους σημαντικούς νεότερους μουσικούς..
Δίδαξε από το 1983 ως το 2005 στην Ακαδημία της Βασιλείας στην Ελβετία και παλαιοτέρα στο πανεπιστήμιο του Hartford του Kονέκτικατ (1979-1982 ‘artist in residence’). Μάλιστα, το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο το 2004 τον έκανε και επίτιμο διδάκτορα.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι είναι αυτός που συνεχίζει από το 1976 το έργο του Σεγκόβια στην περίφημη Accademia Chigiana στη Siena της Ιταλίας. Επίσης από το 1973 ως σήμερα διατηρεί μόνιμο σεμινάριο στο Gargnano της Ιταλίας, όπου ίδρυσε το Incontri (συναντήσεις) Chitarristici di Gargnano. Από το 1969 ως το 1986 στα καλοκαιρινά σεμινάρια στο Άσπεν του Κολοράντο.

Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Cincinnati University από το 1974 και Στο Northwestern University Του Chicago τα τελευταία 15 χρόνια.


Με την Έλενα Παπανδρέου

Ανάμεσα στους πολλούς μαθητές του συγκαταλέγονται και γνωστοί κιθαριστές όπως οι Έλενα Παπανδρέου, Sharon Isbin, Eliot Fisk, Shin-Ichi Fukuda, Timo Korhonen, Anders Myolin, Marcin Dylla, Flavio Sala κ.α.Κώστας Γρηγορέας
www.grigoreas.gr
www.myspace.com/kostasgrigoreas
(Φεβρουάριος 2009)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center