Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » & Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » Απολογία της ματιάς (Ευ. Κοκκόρης)
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΜICHEL LEGRAND
Ένας πρέσβης της γαλλικής μουσικής


Σχετικά πρόσφατη φωτογραφία του συνθέτη.

 

Αναδρομή στο Παρίσι του περασμένου αιώνα

Βαθιές ρίζες έχει η φήμη του Παρισιού σαν μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές πρωτεύουσες του κόσμου, σ' όλες τις μορφές της τέχνης. Μέσα από το παρελθόν του, το Παρίσι αναδεικνύεται στον 20ό αιώνα ένα κέντρο πολιτισμού. Ο μοντερνισμός, που άνθισε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, πήρε πολλές μορφές: συμβολισμός, κυβισμός στις πλαστικές τέχνες αλλά και σουρεαλισμός, με τον Andre Breton και τα δοκίμιά του να αποτελούν τα πλέον αντιπροσωπευτικά θεωρητικά ντοκουμέντα του κινήματος.

Γύρω στα 1930 δημιουργείται μια έκρηξη στα γράμματα, με πνεύματα του διαμετρήματος των Jean Cocteau, Paul Eluard, Louis Aragon.

 Ένα μεταπολεμικό Παρίσι αναδεικνύει μια γενιά συγγραφέων, φιλοσόφων και ανθρώπων του πνεύματος, όπως οι Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Boris Vian. To θέατρο και ο χορός έχουν μια σοβαρή κατάθεση μέσα στον ιστό της τέχνης του 20ού αιώνα. Όσον αφορά στον κινηματογράφο, σκηνοθέτες του "Νέου κύματος", όπως ο Francois Truffaut, o Eric Romer, o Jean-Luc Godard δημιουργούν μια μεγάλη παράδοση. Αλλά και συνθέτες που σμιλεύονται μέσα σ' αυτό το πνεύμα του πολυδιάστατου γαλλικού πολιτισμού αναδεικνύονται στο διεθνές προσκήνιο.

 


Το εξώφυλλο του δίσκου με το γενικό τίτλο "
Legrand Jazz", μια έκδοση του 1958, στην οποία συμμετείχαν οι Herbie Mann, Ben Webster, Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans με έργα του Cole Porter και άλλων Αμερικανών συνθετών της jazz, ηχογραφημένος στη Νέα Υόρκη.

 

Michel Legrand, το ξεκίνημα

Mια πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα, μια καριέρα μακρόχρονη και αξιοθαύμαστη. Συγγραφέας, συνθέτης, ενορχηστρωτής, τραγουδιστής, διευθυντής ορχήστρας, παραγωγός, ο καλλιτέχνης Michel Legrand είναι παντού: στον κινηματογράφο, την κλασική μουσική, την τζαζ, σε Ευρώπη και Αμερική.

Γεννήθηκε το 1932 σε ένα προάστιο του Παρισιού. Πατέρας του ήταν ο φημισμένος μουσικός Raymond Legrand ("Irma la douce") και μητέρα του η αρμενικής καταγωγής Marcelle der Mikaelian, αδερφή διευθυντή ορχήστρας. Ο Michel έρχεται σε επαφή με το πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών. Γράφεται στο Ωδείο το 1942 και η πορεία του εκεί είναι μια αληθινή αποκάλυψη. Το ταλέντο του επιβραβεύεται με πολλά πρώτα βραβεία στο πιάνο και τα θεωρητικά. Με το τέλος του πολέμου, γοητεύεται από την τζαζ σε μια συναυλία του Dizzy Gillespie. Αποφοιτώντας το 1949, παίζει ήδη καμιά δωδεκαριά μουσικά όργανα!

Αμέσως "λανσάρεται" από τον πατέρα του στον καλλιτεχνικό χώρο, συνοδεύοντας ως πιανίστας πολλούς διάσημους τραγουδιστές. Το 1954 κλείνει συμβόλαιο με την Columbia-EMI και το "Ι love Paris" πουλάει, ούτε λίγο ούτε πολύ οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι πλέον διάσημος. Τότε είναι που ο Maurice Chevalier τον προσλαμβάνει ως μουσικό διευθυντή. Μια συνεργασία που οδηγεί τον Michel Legrand στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί μεγάλες τουρνέ.

 


Ο
Michel Legrand στην ηχογράφηση του δίσκου. Κάτω αριστερά διακρίνεται ο Herbie Mann.

 

Oι μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες

Συνέθεσε για περίπου 200 κινηματογραφικές ταινίες. Στις αποσκευές του υπάρχουν τρία Όσκαρ και πέντε Γκράμυ. Το 1964 συνθέτει τη μουσική για τις "Ομπρέλες του Χερβούργου" για να ακολουθήσουν, τέσσερα χρόνια αργότερα, η "Υπόθεση Τόμας Κράουν" και το 1971 η ταινία "Καλοκαίρι του '42". Η "Πισίνα" και το "Ποτέ μην πεις ποτέ" ακολουθούν στο μακρύ κατάλογο της κινηματογραφικής του εργογραφίας.

 

Windmills of your Mind - (Thomas Crown Affair)

 

Συνεργάζεται με τους Jean-Luc Godard, Agnès Varda, Orson Welles, Κώστα Γαβρά, Claude Lelouch, Louis Malle και πολλούς ακόμη σκηνοθέτες του κινηματογράφου.

 


Στην ίδια ηχογράφηση σε πρώτο πλάνο διακρίνεται ο νεαρός τότε
Miles Davis, ενώ στο βάθος ο John Coltrane.

 

Legrand, O τραγουδοποιός

Η βαθιά του αγάπη για τη τζαζ τον αναδεικνύει σε έναν αριστοτέχνη του είδους και τον συνδέει με ονόματα όπως οι Herbie Mann, Miles Davis, John Coltrane, ενώ τα τραγούδια του οδηγούν σε νέα ακουστικά μονοπάτια μέσα από τις συνεργασίες του με τους Barbra Streisand, Frankie Laine, Johny Mathis, Natalie Cole, Kiri te Kanawa. Υπήρξε δεξιοτέχνης πιανίστας, άριστος ενορχηστρωτής, πολυγραφότατος. Στη μουσική του αντανακλάται όλη εκείνη η περίοδος που ανήκει πλέον στο ένδοξο παρελθόν του βινυλίου και της γαλλικής κουλτούρας. Παρελθόν; Ίσως όχι, αφού οι δημιουργίες του Michel Legrand γνώρισαν και γνωρίζουν μέχρι σήμερα άπειρες "επανεκτελέσεις".

 


O Michel Legrand
με τον Frankie Laine σε ηχογράφηση.


Φέτος η Γαλλία τιμά τον Michel Legrand για την προσφορά του με μια πληθώρα εκδηλώσεων στο Παρίσι και την περιφέρεια.

Βελούδινη ατμόσφαιρα "σοφτ τζαζ" με κλασικές καταβολές, αιθέριοι ήχοι, γεμάτοι λυρισμό, στους οποίους υποκλίνονται τα πλήθη των ακροατών παγκοσμίως, ακόμα και στη σημερινή εποχή, του σκληρού, ηλεκτρικού ήχου.

The Umbrellas of Cherbourg Ο συνθέτης με την
Kiri Te Kanawa.

 


Εδώ, με την
Barbra Streisand.

 

 


Michel Legrand
και Miles Davis.

 


Επί σκηνής με τον
Stephane Grappelli.

 


Σε πρόβα με τους
Johnny Mathis και Alan Bergman.

 


Με τους μεγάλους της Jazz: J.J. Johnson, Pete Candoli, Dave Grusin, Shelly Manne, Stan Getz και Ray Brown.

 


Με τον
Maurice Chevalier, ο οποίος συγχαίρει το συνθέτη μετά από κάποια συναυλία του.

 


Ευάγγελος Κοκκόρης
(Ιούνιος 2009)

(Επιμέλεια σελίδας: Κώστας Γρηγορέας)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center