Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

22 Οκτωβρίου 2009
Είκοσι χρόνια χωρίς τον Κυριάκο Τζωρτζινάκη

Σαν σήμερα 22 Οκτωβρίου και  πριν από είκοσι χρόνια έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και κιθαριστής Κυριάκος Τζωρτζινάκης.
Για να τιμήσει τη μνήμη του, το TaR φιλοξενεί ένα κείμενο του κιθαριστή και μουσικοπαιδαγωγού Ευάγγελου Ασημακόπουλου, που υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του συνθέτη.
Επίσης, μια σπάνια σύντομη συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση, με θέμα την πρώτη έκδοση σε βινύλιο των έργων του για σόλο κιθάρα.


 

Κυριάκος Τζωρτζινάκης
(1950-1989)

Ο Κυριάκος Τζωρτζινάκης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της κιθάρας στην Ελλάδα.
Γεννημένος στην Αθήνα πήρε το Δίπλωμά του από το Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα ενώ παράλληλα σπούδασε αρχιτεκτονική στη Φλωρεντία.
Το συνθετικό του ταλέντο επισημάνθηκε νωρίς από προσωπικότητες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος μάλιστα το 1976 σε ιδιόχειρο σημείωμα εγκωμιάζει την “έμπνευση και το πηγαίο ταλέντο” του νεαρού Κυριάκου.
Στο σύντομο διάστημα της ζωής του ο Κυριάκος Τζωρτζινάκης πρόλαβε να γράψει αρκετά έργα για μια και δυο κιθάρες, για φλάουτο και κιθάρα, καθώς και ένα κονσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα.

Η γνωριμία μου με τον Κυριάκο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 για να μετατραπεί πολύ σύντομα σε μια στενή φιλία που κράτησε μέχρι τέλους. Και ήταν αυτή ακριβώς η επαφή και η ζωντανή σχέση που του έδωσε την ευκαιρία να γράψει αρκετά έργα για δυο κιθάρες που παρουσίασα με την Λίζα κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ταλαντούχος συνθέτης ο Κυριάκος. Με φαντασία, με ευρήματα, με γούστο αλλά και με άριστη γνώση της κιθάρας που του επέτρεπε να αξιοποιεί όλες τις ιδιαιτερότητες και τα χαρίσματα του οργάνου. Το γράψιμό του επηρεαζόταν αφάνταστα απ’ όσα συνέβαιναν γύρω του γι’ αυτό και είχε μέρες που έγραφε ακατάπαυστα αλλά και μεγάλα διαστήματα χωρίς διάθεση και ενδιαφέρον για τη σύνθεση.

Παρορμητικός, ανήσυχος, ανικανοποίητος και βιαστικός στα έργα και στη ζωή, άφησε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό και ομολογώ πως  δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα αναπολούμε – τόσα  χρόνια μετά το θάνατό του –  όλοι όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, τον  πληθωρικό σε ενέργεια μουσικό, το φίλο με το σπάνιο χιούμορ.

Ευάγγελος Ασημακόπουλος


 δείτε και ακούστε:

1. O Κυριάκος Τζωρτζινάκης (1950-1989) μιλάει στην Ελληνική Τηλεόραση για την πρώτη έκδοση των έργων του για κιθάρα, με ερμηνευτή τον Κώστα Γρηγορέα  (1984)

2. Κυριάκος Τζωρτζινάκης: "Πανηγύρι"
Παίζει το ντούο Ευάγγελος Ασημακόπουλος - Λίζα Ζώη

3. Κυριάκος Τζωρτζινάκης: "Μεσογειακό"
Παίζει ο Κώστας Γρηγορέας (από ζωντανό ρεσιτάλ στην ΕΤ)Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας  | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center