Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » Προτάσεις του TaR & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο
  Εκτυπώστε το άρθρο

[προτάσεις]
Βαγγέλης Κατσούλης
PARA-PHRASES

κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο,
για να ακούτε μουσική σχετική με το άρθρο από το TaR-radio.com!

Σιωπηλό ταξίδι στην εξορία των ονείρων (τίτλοι παλαιότερων μουσικών καταγραφών) και αυτό το cd που σας παρουσιάζω, από έναν ταξιδευτή που ρουφάει δεκαετίες τώρα την ανάγκη αλλά και την πρόσοδο της μουσικής στη ζωή και στη δημιουργική του ύπαρξη, τον Βαγγέλη Κατσούλη. Είκοσι μουσικές που αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και ένα εξαιρετικό τραγούδι, μουσικές της ταινίας «Χορεύοντας στον πάγο» του Σταύρου Ιωάννου. Έχει ενδιαφέρον να προσθέσω ότι ο Κατσούλης σχεδίασε και το εξώφυλλο του δίσκου αυτού. Τίτλος του δίσκου: Para-phrases.Η πρώτη συνεργασία του Βαγγέλη Κατσούλη με τον σκηνοθέτη Σταύρο Ιωάννου πραγματοποιήθηκε το 1994, που έγραψε τη μουσική για την ταινία-ντοκιμαντέρ «Έστιν ουν τραγωδία», μουσική που του χάρισε το βραβείο καλύτερης μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Έκτοτε έχει γράψει τη μουσική για όλες τις ταινίες του Ιωάννου, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές. Σημαντικότερες ανάμεσα σ’ αυτές είναι η μουσική για τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «Ο μυστικός κόσμος των πουλιών» και η μουσική για την ταινία fiction «Κλειστοί δρόμοι».

Η Μαρία Φαραντούρη συμμετέχει στο δίσκο ακτίνας para-phrases τραγουδώντας στίχους του Σωτήρη Κακίση και ο νεαρός ταλαντούχος τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος  παίζει φλόγκερχορν και τρομπέτα, αλλά είναι και ο συνθέτης ενός από τα κομμάτια του δίσκου. Εκτός των προαναφερόμενων παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης Τσικανδηλάκης, Δημήτρης Νεονάκης, Γιάννης Ηλιάκης, Δημήτης Πετσετάκης, Βασίλης Ρακόπουλος. Εξαιρετική η συμβολή τους. Θαυμάσιοι μουσικοί! Πρόκειται για τη δεύτερη δισκογραφική συνεργασία του Βαγγέλη Κατσούλη με την δισκογραφική εταιρία Subways Music και τον παραγωγό Σοφοκλή Σαπουνά.

Η προσωπική και ευαίσθητη ποιητική ματιά του Βαγγέλη Κατσούλη είναι γνωστή σε μεγάλο μέρος του μουσικού κοινού. Εδώ ενισχύεται περισσότερο από την εικονοπλασία της ταινίας, μεταφέροντας το ρόλο της μουσικής από σκηνή σε σκηνή και από αίσθηση σε αίσθηση, υπογραμμίζοντας την βαθιά μελαγχολία, αναδυκνύοντας κι άλλες πτυχές αυτής της μοναχικής ευαισθησίας του συνθέτη. Ακόμα και σε μένα, που παρακολουθώ τη μουσική του διαδρομή από την αρχή της, με εντυπωσίασαν μουσικές  εκδηλώσεις του ψυχισμού του όπως τα κομμάτια  αρ.10, sleepless night, αρ18, alone, αρ.1, contemplation. Στο ραδιόφωνό μας σας προτείνουμε μερικά από τα κομμάτια του υπέροχου δίσκου.

Έφη Αγραφιώτη
Νοέμβριος 2009Βαγγέλης Κατσούλης

H Subways Music παρουσιάζει τη δεύτερη δισκογραφική της συνεργασία με το διακεκριμένο συνθέτη Βαγγέλη Κατσούλη. Πρόκειται για ένα άλμπουμ βασισμένο στη μουσική που έγραψε ο ίδιος για την ταινία του Σταύρου Ιωάννου “Χορεύοντας στον πάγο”.

 Η μουσική και οι ερμηνευτές

Η πρώτη συνεργασία του Βαγγέλη Κατσούλη με το σκηνοθέτη Σταύρο Ιωάννου χρονολογείται από το 1994, όταν έγραψε τη μουσική για την ταινία-ντοκιμαντέρ «Έστιν ουν τραγωδία» που έγινε αφορμή για να τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς. Έκτοτε έχει γράψει τη μουσική για όλες τις ταινίες που έχει γυρίσει ο Ιωάννου, είτε πρόκειται για κινηματογράφο, είτε για τηλεόραση. Σημαντικότερες ανάμεσα σ’ αυτές είναι η μουσική για τη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ «Ο μυστικός κόσμος των πουλιών» και η μουσική για την ταινία fiction «Κλειστοί δρόμοι».
Πρόσφατα ο Βαγγέλης Κατσούλης ηχογράφησε τη μουσική για την ταινία του Σταύρου Ιωάννου «Χορεύοντας στον πάγο». Το άλμπουμ «Παρα-φράσεις» βασίσθηκε στη μουσική της ταινίας, περιέχει όμως και επιπλέον κομμάτια που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις μουσικές του φίλμ. Αυτά τα κομμάτια είναι πιο πολύ ελεύθερες αποδόσεις  του κλίματος της ταινίας και όχι παραφράσεις των μουσικών της θεμάτων. Είναι διαποτισμένα από τα συναισθήματα και την ατμόσφαιρα που την διατρέχουν.
Κυρίαρχος είναι σε όλο το άλμπουμ ο ήχος της τρομπέτας του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου που αποδίδει υπέροχα τη μελαγχολική ατμόσφαιρα της ταινίας. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει με τη γνωστή ζεστή και συναισθηματική της φωνή η Μαρία Φαραντούρη. Οι στίχοι είναι του ποιητή Σωτήρη Κακίση. Στο άλμπουμ συμμετέχουν ακόμα οι Βασίλης Ρακόπουλος κιθάρα, Δημήτρης Πετσετάκης και Δημήτρης Νεονάκης ηλεκτρική κιθάρα, Αντώνης Τσικανδηλάκης πιάνο, και Γιάννης Ηλιάκης ντραμς.


Ο Βαγγέλης Κατσούλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.
Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και τη Γερμανία.
Η πρώτη του επαφή με το κοινό ξεκίνησε το 1975. Έκτοτε, έργα του έχουν παιχθεί επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Έχει συνεργασθεί με κορυφαίους διεθνείς σολίστες και γνωστές συμφωνικές ορχήστρες και έχει συμμετάσχει σε μεγάλα διεθνή μουσικά φεστιβάλ.
Η μουσική του ξεκινάει από το χώρο της κλασικής μουσικής και επεκτείνεται σε άλλα είδη, όπως η τζαζ, η μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμες πολύτεχνες εκδηλώσεις και συνεργάσθηκε με μεγάλους Έλληνες και ξένους χορογράφους.
Το 1978 αντιπροσώπευσε με έργο του την Ελλάδα στο Διεθνές Βήμα Συνθετών στο Παρίσι, όπου και διακρίθηκε.
Το 1979 αντιπροσώπευσε με έργο του την Ελλάδα στις Παγκόσμιες Μουσικές Μέρες Σύγχρονης Μουσικής.
Το 1981 έλαβε, για τη συνέχιση του συνθετικού του έργου, τιμητική χορηγία από το AMERICAN FOUNDATION FOR PERFORMANCE ARTS.
Το 1994 βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το βραβείο καλύτερης μουσικής.
Έχει στο ενεργητικό του 10 προσωπικούς δίσκους και συμμετοχές σε πολλούς άλλους ακόμα.
Έχει δεχθεί παραγγελίες για σύνθεση μουσικής από φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής, η ΕΡΑ, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σύγχρονης Μουσικής, το Φεστιβάλ της Πάτρας κλπ., καθώς και από αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.
Από το 1974 ασχολήθηκε εκτεταμένα με την ηλεκτρονική μουσική και γενικότερα τις μουσικές εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας και της πληροφορικής και θεωρείται ένας από τους ειδικούς στους τομείς αυτούς.
Από το 1995 ξεκινά μία συνεργασία με διεθνούς φήμης μουσικούς της τζαζ, όπως ο Markus Stockhausen και ο Arild Andersen. Σ’ αυτούς προστίθενται στη συνέχεια και άλλα σημαντικά ονόματα, όπως ο Bendik Hofseth, ο Paοlo Fresu και ο Paul Wertico. Με τους μουσικουύς αυτούς ηχογραφούνται 4 άλμπουμ και γίνονται περιοδείες με συναυλίες. Το 2007 υπογράφεται συμβόλαιο με την εταιρεία Blue Note.
Το καλοκαίρι του 2008 δίνεται από την Πειραματική Σκηνή της Λυρικής η πρεμιέρα της όπερας «Ορφέας» σε μουσική και λιμπρέτο δικά του.

 Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος

Γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε τζαζ τρομπέτα στο Conservatorium Van Amsterdam απ’ όπου αποφοίτησε το 2008.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Paolo Fresu, Markus Stockhausen, Angelo Verploegen κ.α.
Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία παίζοντας με ονόματα όπως οι Michel Portal, Markus Stockhausen, Gunter baby Sommer, Σαβίνα Γιαννάτου, Haig Yazdjan, David Lynch αλλά και με το δικό του γκρούπ, το Poly Quartet. Με το σχήμα αυτό κυκλοφόρησε το άλμπουμ με τίτλο «Αρωματισμένα Όνειρα» βασισμένο σε δικές του συνθέσεις. Το 2008 κατέλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz του Βελγίου.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center