Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » πλήκTRa
  Εκτυπώστε το άρθρο

Κάτια Σκαναβή
μια ρωσίδα με ελληνική υπηκοότητα

κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο,
για να ακούτε μουσική σχετική με το άρθρο από το TaR-radio.com!

Katia Skanavi, οι παλιότεροι θα την θυμούνται όταν το 1994 μας κατέπληξε  κερδίζοντας σαρωτικά το grand prix Μαρία Κάλλας, εδώ στην Αθήνα.
Γεννήθηκε το 1971, στις 11 Δεκεμβρίου,  στη Μόσχα αλλά η οικογένεια του πατέρα της είναι ελληνικής καταγωγής. Tο 1994 μάλιστα, με αφορμή τη βράβευσή της στο διαγωνισμό, της δώσαμε και την ελληνική υπηκοότητα, κάτι που συγκίνησε τόσο αυτήν όσο –κυρίως- τον μέχρι εκείνη τη στιγμή υπερβολικά αυστηρό, απόμακρο και κατηφή πατέρα της!
Η Katia Skanavi έχει εντυπωσιάσει τα ακροατήρια, τους κριτικούς και τους συναδέλφους της με τη μοναδική ισορροπία ανάμεσα στην δεξιοτεχνία και τη στοχαστική δημιουργική ερμηνεία, το ευαίσθητο πιανίσιμο που εντυπωσιακά και ευφυώς εξελίσσεται σε δυναμικό και δονούμενο φορτίσιμο.

Η πανέμορφη μουσικός βρίσκεται στο μουσικό χώρο από το 1983 και σαρώνει βραβεία και εντυπώσεις από τα δεκαοχτώ της. Αναφέρω συμπτωματικά τον διαγωνισμό Cliburn και τον Long-Tibaud μόνο και μόνο σαν… απλό παράδειγμα. Θριαμβευτικά σχόλια απέσπασε ήδη από πολύ μικρή, μετά την πρώτη εμφάνισή της σε αίθουσες όπως η Musikverein και το Konzerthaus στη Βιέννη, η αίθουσα Suntory στο Τόκιο. Εντούτοις συνέχισε να μελετά στο Παρίσι και τις ΗΠΑ (στο Κλήβελαντ κυρίως) με μεγάλη σοβαρότητα.

Τωρινοί της συνεργάτες είναι μεταξύ άλλων οι  Yuri Bashmet και Gidon Kremer. Πρόσφατες συναυλίες της αναφέρονται στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Λουξεμβούργο, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα και το Παρίσι. Η περιοδεία της στην Αυστραλία σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία πέρυσι. Έχει παίξει επίσης στο φεστιβάλ Casals στο Puerto Rico, στον Καναδά, σχεδόν σε όλες τις ΗΠΑ. Φέτος κάνει το ντεμπούτο της με την Deutsches Symphonie-Orchester στο Βερολίνο, παίζοντας το πρώτο κοντσέρτο του  Shostakovich και συμπράττει με την ορχήστρα Concertgebouw του Άμστερνταμ. Το ρεπερτόριο της είναι ένα εκλεκτικό μίγμα μουσικής από την κλασσική περίοδο έως και τη σύγχρονη μουσική δημιουργία. Έχει καταγράψει σε δίσκους ακτίνας πολλά έργα (Schumann, Chopin, Rachmaninov, Tchaikowsky), διαφορετικών αλλά παλαιότερων εποχών, κυρίως για την εταιρία Lyrinx.

 

Στα δώδεκα της χρόνια η Κάτια έδωσε την πρώτη συναυλία της με ορχήστρα στη μεγάλη αίθουσα Τσαϊκόφσκι του Ωδείου της Μόσχας παίζοντας το τρίτο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Kabalevsky με μαέστρο τον ίδιο. Το θυμάται ακόμα σαν μοναδική ανάμνηση!


με την μόνιμη συνεργάτριά της βιολονίστρια Alena Baeva

Ζει αυτήν την περίοδο στη Μόσχα με το σύζυγό της, ηθοποιό Genia Stychkin, και τρία παιδιά τους. Όλοι μαζί ταξιδεύουν όπου οι συναυλίες το καλούν. Οι επιλογές της είναι πολύ αυστηρές για να μη διαταραχτεί με τους ποσοτικούς όρους η ισορροπία του ιδιωτικού ης βίου. Επί του παρόντος τα καταφέρνει θαυμάσια!


σε οικογενειακή στιγμή λίγο μετά τη συναυλία


 δείτε και ακούστε:


Έφη Αγραφιώτη
effie.tar@gmail.com
(Δεκέμβριος 2009)
Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center