Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » music in a room (Β. Οδ. Τζαβάρας) & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » Προτάσεις του TaR & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο
  Εκτυπώστε το άρθρο

κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο,
για να ακούτε μουσική σχετική με το άρθρο από το TaR-radio.com!

Merry Christmas Mr. Zimmerman
(Καλά Χριστούγεννα κύριε Dylan)
Εισαγωγή

Ότι ο 34ος δίσκος στην καριέρα του Bob Dylan είναι ένας δίσκος με χριστουγεννιάτικα τραγούδια φαντάζει σαν φάρσα. Πριν από μερικά χρόνια θα μας φαινόταν (κακόγουστο ή καλόγουστο) αστείο. Κι όμως ο Dylan επιλέγει δεκαπέντε, λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία και «ερμηνεύει». Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούν στα World Food Programme (http://www.wfp.org/) και Crisis (http://www.crisis.org.uk/).
O δίσκος αυτός λοιπόν είναι «φιλανθρωπικού» χαρακτήρα. (κι άλλη φάρσα του Dylan;)Ο δίσκος

Ήδη από το πρώτο τραγούδι (που δεν είναι άλλο από το «Here comes Santa Claus») έχουμε το παράδοξο της καθωσπρέπει ενορχήστρωσης κάτω από την τραχεία και σχεδόν κατεστραμμένη φωνή του Dylan. Το παράδοξο αυτό το συναντάμε σε όλα τα τραγούδια, οι μουσικοί παίζουν «by the book» ένα χριστουγεννιάτικο country-swing και οι τραγουδιστές επιδίδονται σε παλαιομοδίτικα φωνητικά. Όλα αυτά μας φέρνουν στο μυαλό χριστουγεννιάτικους δίσκους με τον Frank Sinatra ή τον Bing Crosby, ή αν προσπαθούσαμε να σκεφτούμε κάποιον σύγχρονο, θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη Norah Jones…

Όσοι από εμάς έχουμε παρακολουθήσει την πρόσφατη δισκογραφία του Dylan (η οποία παρεμπιπτόντως είναι άκρως πετυχημένη – ακόμα κι εμπορικά) έχουμε διακρίνει ότι η φωνή του δεν είναι απλά φθαρμένη από το πέρασμα του χρόνου αλλά τελείως κατεστραμμένη…γεγονός που δεν ενοχλεί τόσο πολύ στα δικά του τραγούδια, τα οποία κουβαλούν την περσόνα του και φέρουν τους στίχους του, ίσα-ίσα που προσδίδουν κάποιες στιγμές μια σκοτεινή γοητεία. Εδώ όμως ο Dylan προσπαθεί να αποδώσει γνωστές μελωδίες όπως τα Little drummer boy, O’ come all ye faithful, O’ little town of Bethlehem…προσπαθεί να τραγουδήσει «κανονικά».

Ο John Mulvey στην κριτική του στο περιοδικό Uncut γράφει «το Christmas in the heart ίσως αποδειχτεί το πιο εκκεντρικό (παράδοξο) εργαλείο (δώρο) των φετινών Χριστουγέννων» και συμπληρώνει «ο δίσκος αυτός είναι ένας αποτυχημένος δίσκος του Dylan γιατί δεν είναι αρκετά Dylan κι είναι ένας αποτυχημένος χριστουγεννιάτικος δίσκος γιατί τραγουδάει ο Dylan»εσώφυλλο του δίσκου

Καλά Χριστούγεννα

Επειδή οι εποχές είναι σαφώς περίεργες, τα παράδοξα τείνουν να γίνουν καθημερινότητα, τα Χριστούγεννα δεν είναι κάτι παραπάνω από μια μικρή σύμβαση, μια εμποροπανήγυρις, μια ευκαιρία να περάσουμε και λίγο καλά, να «φάμε και να πιούμε», τι πιο «ταιριαστό» από αυτόν τον αταίριαστο δίσκο, ο οποίος έχει και κάποιες πολύ καλές στιγμές όπως τα Ill be home for Christmas, The Christmas blues και Must be Santa. Κι ίσως όντως ο Dylan να μας κάνει πλάκα χαμογελώντας ειρωνικά ντυμένος ως Aη-Βασίλης και αδιαφορώντας για μία ακόμα φορά όπως έχει κάνει πολλάκις κατά την διάρκεια της πενηντάχρονης σχεδόν καριέρας του.


Καλά Χριστούγεννα Mr. Zimmerman

Τελικά, όσο κι αν θέλεις να «κλείσεις» το θέμα Dylan, όλο και κάποια μικρή έστω αφορμή (ένα τραγούδι που ξαναβρίσκεις, ένα live που έχεις την τύχη να παρακολουθήσεις στο οποίο ο Dylan δεν παίζει καθόλου κιθάρα…) βρίσκεται, κάποιος λόγος να ξανακοιτάξεις, να ξανακούσεις, να ξαναδιαβάσεις. Όλα αυτά όμως δεν χωρούν σε ένα χριστουγεννιάτικο κείμενο για τον Bob Dylan, είναι μια ευκαιρία να επανέλθουμε.
Καλά Χριστούγεννα λοιπόν…


Βασίλης Οδ. Τζαβάρας
Δεκέμβριος 2009
Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center