Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ…

¨Τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα¨ λέει ο λαός και δεν έχει άδικο.
Οι περισσότεροι λοιπόν αργά το βράδυ της Τρίτης 13 Απριλίου πληροφορηθήκαμε πως η πιο ροκ φωνή των Πυξ Λαξ σίγησε για πάντα.
.........
Ο Μάνος Ξυδούς σε ηλικία μόλις 57 ετών έπαθε ανακοπή καρδιάς (τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα) αφού ένιωσε δυσφορία κατά τη διάρκεια γυρίσματος εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Γεννημένος στις 15/5/1953 στην Αθήνα, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με τη μουσική αρχικά ως DJ σε νυχτερινές σκηνές της Πλάκας και στη συνέχεια ως παραγωγός και Marketing Director για λογαριασμό της ΜΙΝΟS EMI.
Κάπου εκεί συναντήθηκαν οι δρόμοι του με τα άλλα δύο ιδρυτικά μέλη των Πυξ Λαξ, Μπάμπη Στόκα και Φίλιππο Πλιάτσικα. Από το 1989 όπου το συγκρότημα ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα του βήματα, έγραψε δίχως υπερβολή μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια που έχουν ακουστεί στην ελληνική δισκογραφία τις περασμένες δύο δεκαετίες. 

Η τελευταία συναυλία των Πυξ Λαξ έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004 στον Λυκαβηττό.
Ο δίσκος ¨Τέλος¨ με τη live ηχογράφηση της συναυλίας αυτής αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα τους, καθώς από εκεί και ύστερα ο καθένας συνέχισε τη μουσική του πορεία ηχογραφώντας προσωπικούς δίσκους ή συμμετέχοντας σε album άλλων καλλιτεχνών του χώρου, όπως ο Μάνος Ξυδούς στην τελευταία δουλειά του Πάνου Κατσιμίχα ¨Μέχρι να πάρεις παγωτό σε βρίσκει ο χειμώνας¨ όπου και συνέθεσαν μαζί τα τραγούδια.

Οι τελευταίες του ζωντανές εμφανίσεις, αρχικά στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία στην Αθήνα, έγιναν στις πρόσφατες συναυλίες επανασύνδεσης των Αδερφών Κατσιμίχα κατά τις οποίες ερμήνευσε μερικά από τα τραγούδια του ως guest των δύο καλλιτεχνών.
Η συναυλία της 20ης Μαρτίου αποτέλεσε την πρώτη και δυστυχώς την τελευταία φορά που τον άκουσα ζωντανά.


Μάνος Ξυδούς, Πάνος Κατσιμίχας


Ο Μάνος Ξυδούς, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με πληθώρα άλλων μη προβαλλόμενων από τα media μουσικών, θα γνωρίσει μετά το θάνατο του όση προβολή δεν είχε γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια της μουσικής του πορείας. Διότι αναμφίβολα τις μέρες που θα ακολουθήσουν, θα ¨θεοποιηθεί¨ σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, Facebook κτλ από ανθρώπους που ίσως και να μην ήξεραν πως ο εκλιπών ήταν ο συνθέτης πληθώρας τραγουδιών των πασίγνωστων Πυξ Λαξ.
Αιτία αυτού δεν είναι άλλη από τη σεμνότητα του και την επιθυμία του να μιλάει κατά κύριο λόγο με τα τραγούδια του. Έτσι, όσοι πραγματικά παρακολούθησαν την πορεία του με την μπάντα αλλά και τις προσωπικές του δουλειές, δε θα ξεχάσουν ποτέ δικές του μουσικές, στίχους αλλά και την μοναδική βραχνάδα της φωνής του, όταν ερμήνευε τραγούδια όπως το ¨Εσύ Εκεί¨
Καλό Ταξίδι…

Σταύρος Κουδουνάς
14 Απριλίου 2010

Από την πιο πρόσφατη συναυλία μαζί με τους Κατσιμιχαίους

 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center