Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  Εκτυπώστε το άρθρο

[Τo ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ του TaR]

ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Λίγες μέρες πριν, ήταν η 24η επέτειος από το ατύχημα του Chernobyl.

Η τραγική ειρωνεία του ατυχήματος του Chernobyl είναι ότι προκλήθηκε από μια δοκιμή ασφάλειας σε έναν από τους τέσσερις αντιδραστήρες. Ήθελαν να κάνουν μια δοκιμή για το τι  θα συνέβαινε εάν κοπούν οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις: Σταμάτησαν τις ηλεκτρικές αντλίες που παρέχουν τα τεράστια ποσά ύδατος που απαιτούνται για να κρατήσουν τη ψύξη στους αντιδραστήρες. Ο στόχος της δοκιμής ήταν να φανεί  εάν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας  που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  μέχρι να πάρουν μπροστά οι εφεδρικές ντηζελομηχανές. Ωστόσο, μια σειρά καθυστερήσεων, ανθρώπινων λαθών και μηχανικών αποτυχιών που συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την έναρξη των δοκιμών, προκάλεσαν τη μαζική υπερθέρμανση του αντιδραστήρα αριθ. 4  και στη συνέχεια, την έκρηξή του. Ακολούθησε μια σειρά εκρήξεων που ανατίναξε το τεράστιο περίβλημα ασφάλειας του αντιδραστήρα, εκθέτοντας τον πυρήνα του. Τεράστιες ποσότητες ακτινοβολίας απελευθερώθηκαν προς την ατμόσφαιρα. Τα ραδιενεργά υλικά κυρίως σκορπίστηκαν στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία αλλά και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα.

Στις επόμενες μερικές ημέρες, διάφοροι χειριστές, πιλότοι ελικοπτέρων και  πυροσβέστες, πάλεψαν ηρωικά για να σφραγίσουν τον αντιδραστήρα. Κάποιοι από αυτούς πέθαναν φρικτά από την οξεία έκθεσή τους στην ιοντίζουσα ακτινοβολία. Η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις εκκενώθηκε και δημιουργήθηκε μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 30 χιλιομέτρων.

Σήμερα, η ζωή έχει αρχίσει να επιστρέφει: Η φύση εισέβαλλε ξανά στη ζώνη αποκλεισμού, η χλωρίδα και η πανίδα ξαναγύρισαν σταδιακά και κατέλαβαν την πόλη-φάντασμα, το Pripyat, την πρότυπη πόλη που είχε κτισθεί ειδικά για τους εργαζομένους του Chernobyl. Ο άνθρωπος αργεί να επιστρέψει, παρόλο που σήμερα οργανώνονται τουριστικές επισκέψεις στην περιοχή.

Είναι προφανές ότι το ατύχημα του Chernobyl πυροδότησε τη δημιουργική έμπνευση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.
Μια από τις καλύτερες μουσικές εκφράσεις της, για μένα, είναι αυτή:


Βαγγέλης Γεωργίου
Πυρηνικός Ιατρός
Καθ. Ιατρικής Σχολής
Παν/μίου Αθηνών
(Μάιος 2010)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center