Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » music in a room (Β. Οδ. Τζαβάρας) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ALELA DIANE
Μικρή παρουσίαση
Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότεροι τραγουδοποιοί που εντάσσονται στο ρεύμα του New Folk, Psych Folk ή αλλιώς όπως αναφέρεται Americana. Από τη μια η επιτυχία της Norah Jones τραγουδώντας εκτός από τα δικά της τραγούδια και country τραγούδια (όπως το “Cold cold heart” Hank Williams) από την άλλη η δισκογραφική επιστροφή προ δεκαετίας του Johnny Cash διασκευάζοντας γνωστά τραγούδια με τον δικό του τρόπο, όπως επίσης η διαρκής παρουσία του Bob Dylan ή η «επάνοδος» του Leonard Cohen μας δείχνουν πως η εν λόγω σκηνή είναι κάτι παραπάνω από ενεργή.

Από την ενδιαφέρουσα αυτή νέα folk σκηνή προέρχεται και η Alela Diane.
Γεννημένη το 1983 στη Nevada City της California η τραγουδοποιός μας φέρνει στο νου κάποια συγκροτήματα όπως τους Incredible String Band ή τους Fairport Convention.  Απόηχοι της δεκαετίας του ’60 με μια απλότητα και στίχους τραγουδισμένους με την ιδιαίτερα τρυφερή φωνή της.
Ήδη από τον πρώτο της δίσκο (“The Pirate’s Gospel”) οι κριτικές ήταν διθυραμβικές γεγονός που οδήγησε την Diane σε περιοδείες τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία κ.α.).
O συγκεκριμένος δίσκος ηχογραφήθηκε στο στούντιο του πατέρα της, χωρίς επιτηδευμένες ενορχηστρώσεις ή ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς παραγωγής. Έχει ένα «σπιτικό» χαρακτήρα και μέσα από την λιτή συνοδεία της κιθάρας, κυρίως, αναδεικνύεται η υπέροχη φωνή της Alela Diane. Ξεχωρίζω τα “Pieces of strings”, “Can you blame the sky”, “Tired feet” και “Oh! My mama”.


O δεύτερος δίσκος (“To be still”) διαφοροποιείται από τον προηγούμενο γιατί είναι πιο «επαγγελματικός» με την προσθήκη session μουσικών και την παρουσία της Alina Hardin στα φωνητικά. Τα τραγούδια παραμένουν εξαιρετικά και η ευγένεια της Alela εμφανής.  Ξεχωρίζω τα "White As Diamonds", "Age Old Blue", “To be still” και το “Tatted lace”.
Σε εποχές ιδιαίτερα θορυβώδεις (κι όχι μόνο μουσικά) παρουσίες σαν αυτή της Alela Diane και τραγούδια σαν αυτά που ανέφερα πιο πάνω, μας υπενθυμίζουν ότι πολλές φορές η τραγουδιστική τέχνη όταν απογυμνώνεται και πηγάζει μέσα από μια τρυφερή απλότητα μπορεί να μας συνεπάρει…
 
Δισκογραφία The Pirates Gospel(Holocene Music) – 2006

1. "The Rifle"  
2. "Foreign Tongue"  
3. "The Pirate's Gospel"  
4. "Pink Roses"   
5. "My Tired Feet"  
6. "Gypsy Eyes"  
7. "Pieces of String"  

8. "Mother's Love"  
9. "Somethin's Gone Awry"  
10. "Heavy Walls"  

11. "Laundry Mat Lady"  
12. "Clickity Clack"  
13. "Pigeon Song"  
14. "Oh! My Mama"  
15. "Sister Self
 “To be Still (Rough Trade) – 2009

1. "Dry Grass & Shadows"    
2. "White As Diamonds"    
3. "Age Old Blue"    
4. "To Be Still"    
5. "Take Us Back"    
6. "The Alder Trees"    
7. "My Brambles"    
8. "The Ocean"    
9. "Every Path"    
10. "Tatted Lace"    
11. "Lady Divine" Δείτε και Ακούστε:

 

 

 


Βασίλης Οδ. Τζαβάρας

(Μάιος 2010)
για τη Δέσποινα που μου έμαθε το “Pieces of string”

http://tzavarastar.wordpress.com/
Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center