Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη)
  Εκτυπώστε το άρθρο

[μουσικές αναφορές]
ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ
Αναφορές ανάμεικτες...

 Η πόλη είναι βέβαια γνωστή, φημισμένη για τη μουσική της ζωή, είναι μια πόλη που σε κάθε της σημείο ένας μουσικός τόνος σε παραπέμπει σε μουσικές μνήμες, στη φιλοσοφία και την ποίηση, στην ιστορία των τεχνών δια μέσου της πολιτικής ιστορίας της κεντρικής Ευρώπης...

Μικροί και μεγάλοι δρόμοι, κεντρικοί και όχι, φέρουν ονόματα μουσικών, διανοούμενων, ζωγράφων, χορευτών, θεατρικών συγγραφέων, ακόμα και σε γειτονιές που σαφώς λιγότεροι είναι πλέον οι  Γερμανοί που κατοικούν εκεί, όπως πχ. στο Κρόιτσμπεργκ, τα δικά τους Εξάρχεια.
Η ανάμειξη των στυλ, των μορφών, οι επεμβάσεις των εκφράσεων των νέων ανθρώπων στο χώρο, με τις παραδοσιακά κατεστημένες αισθητικές των κλασικών υπέροχα συντηρούμενων αρχιτεκτονημάτων έχουν επίσης πολλή μεγάλη δύναμη και δίνουν χρώμα στην πόλη.

Με ευκολία ακούς το μέσο Γερμανό να σου δίνει πληροφορίες για το σπίτι του τάδε ή του δείνα μουσικού, φιλοσόφου ή ποιητή, να σου δείχνει το δρόμο για να βρεις το χώρο όπου πραγματοποιείται μια μουσική εκδήλωση κλπ. Αναφερόμαστε σε μια τεράστια και πεντακάθαρη πόλη με απόλυτη τάξη σε θέματα κίνησης και συγκοινωνιών, όπου διασχίζεις με ακρίβεια  κάθε χρονοβόρα  για τα ελληνικά δεδομένα απόσταση σε δέκα λεπτά!

 Το βερολινέζικο τοπίο όπου πρωταγωνιστούν τα μεγάλα μουσεία και οι εξαιρετικές πινακοθήκες, χαρακτηρίζει σήμερα η πολυμορφία και η μεγάλη παλέτα μουσικών εκφράσεων, σε μια ανάμειξη συχνά υπερβολική, που επιπροσθέτως δύσκολα μπορείς να χορτάσεις γιατί δεν φτάνει ποτέ ο χρόνος, ακόμα κι αν κατοικείς εκεί.

Το Βερολίνο έχει τρία λυρικά θέατρα (Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Oper και Komische Oper).  Μαζί με το Κρατικό μπαλέτο υπάγονται στο θεσμό Stiftung Oper in Berlin. Παράλληλα παράγουν καλλιτεχνικό έργο άλλες τρεις όπερες, δραστηριοποιούνται 850 χορωδιακά σχήματα (που πρόσφατα μου είπαν ότι κοντεύουν στα 880) και βέβαια, να μη ξεχνάμε τις δεκαπέντε ορχήστρες δωματίου και τις επτά συμφωνικές ορχήστρες.

 

 

Για τις θεατρικές αίθουσες δεν συζητάμε! Όλοι γνωρίζουμε την παράδοση του Βερολίνου στα θεατρικά δρώμενα. Θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε ότι η πόλη διαθέτει χίλιες βιβλιοθήκες, μικρές και μεγαλύτερες, που διοργανώνουν συνεχώς εκδηλώσεις ζωντανεύοντας δημιουργικά το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, αυτό θεωρούν ότι είναι καθήκον τους. Η λογοτεχνία φιλοξενείται σε μοναδικές αίθουσες και παράγει σημερινό, σύγχρονου ενδιαφέροντος έργο, μέσα από εκδηλώσεις διεθνούς κύρους στις πασίγνωστες αίθουσες της πόλης (Literaturhaus, Literarisches Colloquium Berlin, Literaturforum im Brecht-Haus και Lesart- κέντρο για τη νεολαία).

Το φεστιβάλ κινηματογράφου (Berlinale), οι μεγάλες νύχτες των μουσείων (Lange Nacht der Museen), τα ροκ δρώμενα του καλοκαιριού, που λαμβάνουν χώρα στα καταπράσινα απέραντα πάρκα, οι γιορτές χορού, τα φεστιβάλ του αυτοσχεδιασμού, συμπληρώνουν ένα δυναμικό και συγχρόνως ελκυστικό περιβάλλον, που κάνει πολλές χιλιάδες ταξιδιώτες να επισκέπτονται την πόλη με αφορμή τα γεγονότα αυτά, καλοκαίρι και χειμώνα. Να προσθέσουμε τα περίφημα φεστιβάλ του Βερολίνου (Berliner Festspiele), τις θεατρικές συναντήσεις (Theatertreffen), τις καλλιτεχνικές εβδομάδες (Berliner Festwochen), τη γιορτή της τζαζ (Jazz Fest), που πραγματοποιούνται με  αβανταδόρικες οικονομικές χορηγίες μεγάλων οικονομικών  επιχειρηματικών μονάδων, τραπεζών και βέβαια της πόλης και του κράτους.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναζητήστε την αφορμή! δείτε τη σαν ευτυχή στιγμή και αποδράστε σε αυτή την υπέροχη πόλη! Θα είναι μεγάλες οι ικανοποιήσεις, είτε είστε στενά φιλόμουσος  είτε ευρύτερα,  λάτρης των τεχνών, του οικιστικού περιβάλλοντος, της οικοδομικής  πολυπλοκότητας  και της αρχιτεκτονικής! Θα αξίζει ο κόπος και από μια άλλη πλευρά: δεν θα σας  στοιχίσει πολύ!!!

 

   

 

 

   

 

 


Έφη Αγραφιώτη
effie.tar@gmail.com
(Δεκέμβριος 2010)

Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center