Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Νέες Παρουσίες
  Εκτυπώστε το άρθρο

[Ελεύθερο Βήμα]

Για το ρεσιτάλ "Μυστική Ακολουθία"
του Νικόλαου Μπαλογιάννη

Ένα απόγευμα γεμάτο εξαιρετική μουσική απόλαυσαν όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα Φίλιππος Νάκας, την Παρασκευή 1 Απριλίου για το ρεσιτάλ με τίτλο "Μυστική Ακολουθία" του Νικόλαου Μπαλογιάννη.

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με το Una limosna por el Amor de Dios του Augustin Barrios Mangore, το οποίο ο κιθαριστής ερμήνευσε με εξαίσιο τρόπο. Ακολούθησαν τρία μουσικά ποιήματα, επιλεγμένα από τη συλλογή «Ρομαντικές στιγμές για κιθάρα» του Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου (Σκέψις, Αναζήτησις, Τραγούδι χωρίς λόγια). Ο Μπαλογιάννης τα ερμήνευσε με πάθος και ευγένεια. Το πρώτο μέρος έκλεισε με τη φαντασία Rossiniana no1, op.119 του Mauro Giuliani η οποία περιλάμβανε θέματα από τις όπερες Οθέλλος, Ιταλίδα στο Αλγέρι και Αρμίντα. Σ’ αυτό το έργο αξιοποίησε θαυμάσια τους διάφορους ήχους της κιθάρας, χειρίστηκε εντυπωσιακά τις παύσεις και κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Το δεύτερο μέρος άρχισε με την Παρτίτα no 2 για σόλο βιολί σε Ρε ελάσσονα BWV 1004 του Johann Sebastian Bach. Σ’ αυτό το έργο τη  μεταγραφή έχει κάνει ο ίδιος ο κιθαριστής και την ερμήνευσε με ακρίβεια.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το έργο Sueno en la floresta του A. Barrios.

Κατ΄απαίτηση του ενθουσιώδους κοινού ακολούθησαν δυο ανκόρ: Ένα Νυχτερινό του Χαρ. Εκμεκτσόγλου και το γνωστό Recuerdos de la Alhambra του Francisco Tarrega.

Ως συνολική αίσθηση, ήταν προφανές ότι το ρεσιτάλ του Νικόλαου Μπαλογιάννη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.

Στα θετικά της βραδιάς να σημειώσω επίσης ότι το έντυπο πρόγραμμα περιελάμβανε πολλές πληροφορίες για τα έργα των συνθετών.

Ιωάννα Γκιουλμπαξιώτη
(Απρίλιος 2011)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center