Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη



 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Τετράδιο Πρόχειρο (του μουσικού Κ. Γρηγορέα) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

Για την παραίτηση του Μίλτου Λογιάδη
από την Ορχήστρα των Χρωμάτων
(του Κώστα Γρηγορέα)

Εάν μιλούσαμε για την παραίτηση του οποιουδήποτε αρχιμουσικού, της οποιαδήποτε ελληνικής (ή ξένης) ορχήστρας, θα λέγαμε ότι “αυτά συμβαίνουν”. Όμως, τα “Χρώματα” είναι έργο ζωής του Λογιάδη. Κι όταν φτάνει ο αρχιμουσικός, να παραιτείται από το έργο της ζωής του, τότε αυτό είναι συγκλονιστικό! Συγκλονιστικό βέβαια για εμάς, τους μια χούφτα ανθρώπους (τελικά) που εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε μια Ελλάδα, μέρος του δυτικού πολιτισμού. Του οποίου όμως άπαντες δεν χάνουμε ευκαιρία για να κοκορευόμαστε ότι είμαστε “κοιτίδα”!

Εμάς λοιπόν, τους μια χούφτα, μας συγκλονίζει η παραίτηση Λογιάδη και η προαναγγελία του θανάτου της ορχήστρας που ίδρυσε ο Χατζιδάκις. Ουδεμία αυταπάτη για τους πολλούς, τους περισσότερους τους αφήνει ελαφρά έως παγερά αδιάφορους. Το οποίον μεταφράζεται στα σύγχρονα ελληνικά: “στα τέτοια τους”, έχουν άλλα σοβαρότερα προβλήματα! Όλα σχετικά φυσικά με “το επίπεδο ζωής” τους, μια έννοια που στο λεξικό του μυαλού των περισσοτέρων μεταφράζεται ως “καταναλωτική ικανότητα”. Γιατί (και με το συμπάθιο δηλαδή), πόσοι είναι αυτοί που θα θεωρούσαν την ορχήστρα των Χρωμάτων (επί παραδείγματι) κομμάτι του επιπέδου ζωής τους;

Υπερβάλω και είστε έτοιμοι να παρεξηγηθείτε; Κάντε λίγο κράτει και διαβάστε τα όσα ντροπιαστικά για τον πολιτισμό της Ελλάδας παραθέτει στην επιστολή του ο αρχιμουσικός. Πράγματα γνωστά βέβαια, εδώ και χρόνια. Είδε κανείς καμιά αγανάκτηση; Κούνησε κανείς το δαχτυλάκι του; Μα γιατί άλλωστε; Μια χαρά χώρα του τρίτου κόσμου δεν είμαστε! Τι τις θέλουμε τις ξενόφερτες ορχήστρες; Τρελά γουστάρουμε μυρικάζοντας όλα τα αγγλοσαξονικά ή τα ανατολίτικα σκουπίδια που μας ταΐζουν! Κι όσο η κουρσάρα έχει βενζίνη για να είμαστε στη γύρα, όλα τέλεια. Κι αν μας βγάλει και η βόλτα καμιά φορά κατά Μέγαρο ή κατά Στέγη μεριά για χαϊλίκι, μια χαρά κι αυτό, μέσα σ’ όλα είμαστε!
Με το ζόρι πολιτισμός δηλαδή; Άι σιχτίρ τελικά!!!

* * * * * * * * * * * *

Παραθέτω την επιστολή παραίτησης του αρχιμουσικού:

Προς Πρόεδρο και Δ.Σ. της Ορχήστρας των Χρωμάτων
Κοινοποίηση : Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο
Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχο Χυτήρη

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Αξιότιμοι κύριοι,
Με αυτή μου την επιστολή θέλω να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του
Αρχιμουσικού της Ορχήστρας των Χρωμάτων, μια θέση που υπηρετώ με αφοσίωση εδώ και 20 χρόνια. Ο λόγος της παραίτησής μου είναι πως δεν διαθέτω άλλες ψυχικές αντοχές για να φέρω σε πέρας το έργο της ορχήστρας, όπως ορίζουν το καταστατικό και οι στόχοι του ιδρυτή της.
Η Ορχήστρα των Χρωμάτων υπήρξε έργο ζωής για μένα και πράγματι πίστευα ότι θα τελειώσω την καριέρα μου σ’αυτήν. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Η ταλαιπωρία που έχει υποστεί η Ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια από την πολιτεία και η επί της ουσίας αδιαφορία των Υπουργών Πολιτισμού από την ίδρυσή της έως σήμερα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση αβάσταχτη για τους εργαζόμενους σ’αυτήν. Παρά τους ιδιαίτερα χαμηλούς μισθούς (ο απλός μουσικός αμοίβεται με 650 ευρώ μηνιαίως) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, η μέχρι τώρα καλλιτεχνική παρουσία της Ορχήστρας αποδεικνύει την αφοσίωση και την πίστη στα ιδανικά του ιδρυτή της τόσο από τούς παλαιότερους μουσικούς που τον «ζήσανε» όσο και από τους νεώτερους που συνεχίζουν πάνω στην ίδια «φιλοσοφία» που ενσάρκωνε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η αντοχή όλων μας όμως έφτασε στα όριά της. Ο παράνομος μηδενισμός της τακτικής επιχορήγησης του ΥΠΠΟΤ για το 2011 καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία πλέον θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους προς το ΙΚΑ, έχουν οδηγήσει το μόνιμο δυναμικό και τους εκτάκτους συνεργάτες της Ορχήστρας σε απελπισία.
Παράλληλα η απόφαση του ΥΠΠΟΤ για ένταξη της Ορχήστρας στην ΕΡΤ, βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού, χωρίς χρονικό προσδιορισμό και ακριβείς προδιαγραφές.
Επιπλέον, η ασάφεια και οι αντικρουόμενες απόψεις του Υπουργείου σχετικά με τους
όρους της ένταξης έχουν επιτείνει την ανησυχία όλων για το μέλλον της Ορχήστρας και
έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να σώσει την Ορχήστρα
των Χρωμάτων διατηρώντας τη φυσιογνωμία της και τον αριθμό των 40 μονίμων μουσικών.
Κάτω από αυτές της συνθήκες νιώθω ότι αποτελεί χρέος μου προς τον ιδρυτή της
Ορχήστρας να υποβάλλω την παραίτησή μου, γνωρίζοντας ότι ο Μάνος Χατζιδάκις δεν θα δεχόταν ποτέ να βλέπει συναδέλφους του μουσικούς σε αυτή την απελπιστική κατάσταση.
Οι υπεύθυνοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Με αξιοπρέπεια,
Μίλτος Λογιάδης



| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center