Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη)
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΤΟΥ 2011

Τα είκοσι χρόνια του θεσμού αυτού στην πόλη τους γιόρταζαν φέτος μεταξύ 17 και 20 Ιουνίου. Με έναν τρόπο εντυπωσιακό και με ιδέα – πρωταγωνιστικής σημασίας το «όλοι αυθόρμητα στη μουσική εμπειρία».


Victoria Hall

Εκατόν είκοσι πιάνα τοποθετήθηκαν σε κομβικά σημεία σε όλη την ακτίνα της παλιάς και της νέας πόλης. Αυθόρμητα, όποιος ήθελε, καθόταν και έπαιζε. Μικροσκοπικές κορεάτισες, μαύροι αυτοσχεδιαστές, πιτσιρίκια, γιαγιάδες, έπαιζαν, δίπλα τους μαζεύονταν ακρατές, χειροκροτούσαν, τραβούσαν φωτογραφίες. Λίγο πιο πάνω παραδοσιακοί τραγουδιστές και μουσικοί. Μουσική στην πλατεία, στη λίμνη, στην αυλή των πανεπιστημιακών σχολών, λίγο πιο κάτω στο νηπιαγωγείο. Ανοιχτές οι πόρτες με 5-10 συναυλίες καθημερινά, σε όλες τις εκκλησίες, στο Ωδείο, στο Βικτόρια χολ, στην όπερα, στα πάρκα, κυριολεκτικά παντού! Ανάμεσα στο κοινό μικρά παιδάκια, ενός, δύο ετών!Η μουσική στο δρόμο! Αυθόρμητα μια κυρία προστατεύει τον μουσικό από τη βροχή.

Η Γενεύη δεν ησύχαζε πριν τα μεσάνυχτα αυτές τις ημέρες, οι τουρίστες έστεκαν εντυπωσιασμένοι από αυτό το χαλαρό, χαριτωμένο ύφος των μουσικών γιορτών.
Η απόφαση να γιορτάζουν έτσι δεν είναι φετινή, το γεγονός ότι θέλουν να πέφτει πάντα Παρασκευή και Σαββατοκύριακο κάνει να μετατοπίζεται ελαφρώς ο ημερολογιακός χρόνος.
Συμμετείχαν και φέτος όλες οι ορχήστρες, όλοι οι μαέστροι, όλες οι χορωδίες, όλοι οι σύλλογοι της πόλης. Οι σολίστες ήταν κάτοικοι της Ελβετίας, ήταν μέλημα του καντονιού να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις, αλλά έγιναν και μετακλήσεις από άλλες χώρες. Για πρώτη χρονιά προσκλήθηκαν όλοι οι βραβευθέντες του διαγωνισμού του ωδείου της Γενεύης, όπου κι αν βρίσκονταν.
Οι παιδικές χορωδίες σχολείων και ωδείων ήταν εκεί με προγράμματα επαγγελματικά φροντισμένα και εξαιρετικής ποιότητας τραγούδια!

Συναυλίες εκκλησιαστικού οργάνου, κάθε βράδυ φιλοξενούσαν οι εκκλησίες. Τα προγράμματα έληγαν στις έντεκα και μετά το πλήθος ενωνόταν με τους ακροατές των παραδοσιακών και μοντέρνων σχημάτων που έπαιζαν από το μεσημέρι αδιάκοπα στις στημένες σκηνές στα πάρκα. Άλλοι κάθονταν παρέες-παρέες για φαγητό και ποτό.

O κόσμος ήξερε τα προγράμματα από την εφημερίδα που κυκλοφορούσε δωρεάν για μέρες πριν και από τις ειδικές προβολές έξω από κάθε χώρο που φιλοξενούσε δραστηριότητες. Επειδή το καλό της Γενεύης είναι οι κοντινές αποστάσεις και οι ακριβείς μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, το κοινό έφευγε από ένα σημείο και πήγαινε μέσα σ ελάχιστα λεπτά στο άλλο, έτσι με υπερηφάνεια σου έλεγαν πόσες εκδηλώσεις είχαν παρακολουθήσει εκείνη την ημέρα!

Ανάμεσα στις πιο έντονα χρωματισμένες εκδηλώσεις ήταν κι αυτές των σχημάτων παλαιάς μουσικής, χάλκινων πνευστών, η ορχήστρα των αρπιστών.


Conservatoire de Genève, το συγκρότημα παλαιάς μουσικής του Ωδείου


Με αυτή την κυρία δίπλα στη στάση του λεωφορείου την θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας «και του χρόνου» τόσο όμορφα, τόσο απλά και τόσο αυθόρμητα!!!

Κι όταν η νύχτα θα πέφτει να συζητάμε για το πού θα πάμε την άλλη μέρα να ακούσουμε μουσική…

 


Έφη Αγραφιώτη

Γενεύη, 21 Ιουνίου 2011
Effie.tar@gmail.com| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center