Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

Εντυπώσεις
από το Μουσικό Καλοκαίρι 2011
του Ωδείου Φίλιππος Νάκας

Από τις 5 έως τις 10 Ιούλη είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε και να λάβουμε μέρος στο Φεστιβάλ του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, Μουσικό Καλοκαίρι 2011, το όποιο έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Malaconda Beach στην Ερέτρια της Εύβοιας. Την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο διακεκριμένος κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν.
Από την πρώτη κιόλας ημέρα, φάνηκε πως η ατμόσφαιρα που είχε αρχίσει να δημιουργείται δε θα ήταν η αυστηρώς ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα που επικρατεί στα περισσότερα των υπολοίπων φεστιβάλ και κατά την άποψή μου αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα που κερδήθηκε στη διοργάνωσή του. Νομίζω πως θα συμφωνήσουν σε αυτό τόσο οι σπουδαστές όσο και οι καθηγητές που έλαβαν μέρος μιας και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν παρέες ανθρώπων με κοινό παρονομαστή στα ενδιαφέροντά τους τη μουσική, κάτι που δυστυχώς στις καθημερινές μας επαφές είναι δύσκολο να συμβεί. Μέσα σε διάστημα 6 ημερών λοιπόν συνδυάστηκαν άψογα οι διακοπές με την παρακολούθηση εποικοδομητικότατων μαθημάτων και εξαιρετικών ρεσιτάλ.

Πιο συγκεκριμένα, πιάνο δίδαξαν οι Έφη Αγραφιώτη και Ντιάνα Βρανούση, κιθάρα οι Ιάκωβος Κολανιάν, Κώστας Γρηγορέας και Άγγελος Παπαφιλίππου (μαθητές προκαταρκτικής - κατωτέρας σχολής), φλάουτο ο Δημήτρης Φωτόπουλος ενώ βιολί δίδαξε η Νέλλη Οικονομίδου.ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημέρα 1η:
Νικόλαος Πυλαρινός
(βιολί) – Έλενα Λαζαρέτου (πιάνο)
Ευάγγελος Νικολαΐδης (κιθάρα) σε έργα Λατινοαμερικάνων συνθετών
Δημήτρης ΠαππάςΛέττα Βασιλείου (κιθάρα) σε έργα Ελλήνων συνθετών για δύο κιθάρες
Dagmar Hoener (φλάουτο) – Δημήτρης Ιωάννου (κιθάρα)

Ημέρα 2η:
Δημήτρης Φωτόπουλος (φλάουτο) – Ιάκωβος Κολανιάν σε έργα για σόλο κιθάρα και έργα για φλάουτο & κιθάρα.
¨Μικρά αλλά ωραία¨: Ντιάνα Βρανούση (πιάνο)

Ημέρα 3η:
Διάλεξη του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη - ¨Κι αυτό κάτι μου θυμίζει¨
Μουσικές για 230 + 6 χορδές
: Έφη Αγραφιώτη (πιάνο) – Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα) σε έργα για σόλο κιθάρα, σόλο πιάνο, κιθάρα & πιάνο από τον 18ο έως τον 21ο αιώνα.

Ημέρα 4η:
Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) - Εφηλένα Γραμματικάκη (πιάνο) -Τριαντάφυλλος Μπαταριάς (κιθάρα) σε έργα για βιολί & πιάνο και σε έργα για βιολί & κιθάρα.Την 5η και 6η ημέρα του Φεστιβάλ έγινε ο διαγωνισμός κατά τη διάρκεια του οποίου εμφανίστηκαν και απέσπασαν το χειροκρότημα πολλά νέα και ταλαντούχα παιδιά καθώς και σολίστ με σπουδαίο μέλλον όπως ο νικητής της μεγάλης κατηγορίας, Αντώνης Λιοπύρης (κιθάρα).

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους:

Διαγωνισμός για σπουδαστές έως 12 ετών (κατηγορία Α)

Στέφη Σκαμπαρδώνη | Αθηνά Κάλλα  Α' Βραβείο

Ηλιάνα Κυριαζοπούλου - Hoener  Β' Βραβείο

Γρηγόρης Μιχαήλ Μαγουλάς | Νικηφόρος Σταύρος Κουρμπέτης πιάνο και | Αριστοτέλης Τακβοριάν, κιθάρα  
Γ' Βραβείο

Ελένη Κάλλα | Νίκη Γαρίου Έπαινος

********

Διαγωνισμός για σπουδαστές έως 16 ετών (κατηγορία Β)

Οδυσσέας Παπακυριάκου Α' Βραβείο

Ιφιγένεια Καπαρού | Μαργαρίτα Παζάρα Β' Βραβείο

Μαρία Κυπραίου | Ευαγγελία Κουκά | Εστέλλα Κάντιτο Μηλιοπούλου  Γ' Βραβείο

Επαίνους απέσπασαν οι: Ζωή Μυρτώ Ανδρέου, Νικόλαος Ιατρίδης, Αχιλλέας Μπερής, Γιώργος Πρωτόπαπας, Μιχαέλα Βάσιου

************

Διαγωνισμός για σπουδαστές κάθε ηλικίας (κατηγορία Γ)

Αντώνης Λιοπύρης Α' Βραβείο

Δεν δόθηκε Β' Βραβείο

Νίκος Μπαρουτσάκης Γ' Βραβείο

Στέλιος Τσόχατζης - Διονυσία Μαρία Καζαντζίδου Έπαινος
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στον κριτικό και ιστορικό μουσικής Γιώργο Β. Μονεμβασίτη ο οποίος προλόγιζε το κάθε ρεσιτάλ ξεχωριστά δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες στο ακροατήριο σχετικά με τους σολίστ αλλά και τα έργα που επρόκειτο να ερμηνευθούν. Εξαιρετικού ενδιαφέροντος ήταν επίσης και η διάλεξή του ¨Κι αυτό κάτι μου θυμίζει¨ κατά τη διάρκεια της οποίας απέδειξε με ηχητικά παραδείγματα πως σύγχρονοι τραγουδοποιοί και συνθέτες (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Τσιτσάνης αλλά και ξένοι) συνέθεσαν μουσικά έργα δανειζόμενοι θέματα από μουσουργούς του παρελθόντος. Δυστυχώς, λόγω περιορισμένου χρόνου, η συγκεκριμένη διάλεξη δεν κάλυψε το ευρύ φάσμα μουσικών παραδειγμάτων που θα μπορούσε, γεγονός που φρονώ πως καθιστά την πραγματοποίησή της σε άλλο χώρο και με περισσότερο χρόνο στη διάθεση του κ. Μονεμβασίτη επιτακτική.

Eπιστέγασμα της δουλειάς που έγινε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές ήταν οι μαθητικές συναυλίες κατά τη διάρκεια των οποίων δόθηκε η ευκαιρία σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούσαν να ερμηνεύσουν έργα, γεγονός υψίστης σημασίας καθώς η ερμηνεία μπροστά στο κοινό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης. Ως μοναδική παραφωνία του φεστιβάλ, θα μπορούσα να αναφέρω την έλλειψη συναυλιακού χώρου μιας και ο μέχρι πρότινος υπάρχων… γκρεμίστηκε λίγο καιρό πριν! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα ρεσιτάλ να διεξαχθούν στην είσοδο υποδοχής του ξενοδοχείου, κάτι που επηρέασε αρνητικά το όλο ηχητικό αποτέλεσμα, τόσο εξαιτίας της κακής ακουστικής του χώρου, όσο και εξαιτίας της συχνής διέλευσης ανυποψίαστου κόσμου που κατευθυνόταν στο εστιατόριο και σε άλλους χώρους αναψυχής του ξενοδοχείου. Αναγκαίο κακό! Πάντως ανάμεσα στους ακροατές των εκδηλώσεών μας υπήρχαν σταθερά κάποιοι παραθεριστές, Γάλλοι κυρίως, που ενθουσιασμένοι δεν σταματούσαν να συγχαίρουν όλους μας! Η συγκεκριμένη ¨παραφωνία¨ είναι κάτι το οποίο σίγουρα θα διορθωθεί του χρόνου και που δεν μπορεί να μειώσει στο ελάχιστο την αξία του Μουσικού Καλοκαιριού 2011, το οποίο ήρθε για να μείνει και να γίνει θεσμός. Το ραντεβού ανανεώνεται για του χρόνου λοιπόν!

Σταύρος Κουδουνάς
koudounas.tar@gmail.com
(Ιούλιος 2011)
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας


ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ

Η Νέλλη Οικονομίδου διδάσκει

Οι καθηγητές του Μουσικού Καλοκαιριού συνεδριάζουν

Άγγελος Παπαφιλίππου - Ιάκωβος Κολανιάν ανάμεσα στους μαθητές προκαταρκτικής - κατωτέρας σχολής

Η Μαρία Παπαδοπούλου επί το έργον

 

Στιγμιότυπο από τη βράβευση (Γ. Μονεμβασίτης - Στέφη Σκαμπαρδώνη)Ο κιθαριστής Αντώνης Λιοπύρης βραβεύεται από τον Δήμαρχο Ερέτριας
Ο Δ. Φωτόπουλος συγχαίρει τον Γιώργο ΠρωτόπαπαΗ Ηλιάνα Κυριαζοπούλου - Hoener έχει μόλις αποσπάσει το βραβείο της

Δημήτρης Φωτόπουλος - Ιάκωβος ΚολανιάνΓύρω από το πιάνο...
Στιγμιότυπο από το ΔιαγωνισμόDagmar Hoener - Δημήτρης Ιωάννου

Λίγο πριν την απονομή...Νικόλαος Πυλαρινός - Έλενα Λαζαρέτου
Ιάκωβος Κολανιάν - Γιώργος ΜονεμβασίτηςΜαθητική συναυλία - Η ορχήστρα του Μουσικού Καλοκαιριού

Οι μαθήτριες πιάνου Μαρία Κυπραίου - Αθηνά ΚάλλαΛέττα Βασιλείου - Δημήτρης Παππάς
Ρεσιτάλ της Ντιάνας ΒρανούσηΡεσιτάλ του Ευάγγελου Νικολαϊδη
Kώστας Γρηγορέας - Έφη ΑγραφιώτηΔιαγωνισμός
Μαρουσώ Φουρνιστάκη - Στιγμιότυπο από μαθητική συναυλίαΗ αυλαία κλείνει με πολλά χαμόγελα από τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, τον Δήμαρχο Ερέτριας και το μεγάλο νικητή του διαγωνισμού| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center