Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

Σπύρος Ραυτόπουλος

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Σπύρος Ραυτόπουλος γεννήθηκε το 1954 στον Πειραιά. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του με μαθήματα κιθάρας και πιάνου. Στη συνέχεια σπούδασε αρμονία με το Σώτο Βασιλειάδη, αντίστιξη και φούγκα με την Κλέλια Φωτοπούλου – Τερζάκη, ενορχήστρωση με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με το Μιχάλη Τραυλό. Πήρε μαθήματα φλάουτου από τους Τόνε Τακαχάσι και Παναγιώτη Δράκο και διεύθυνσης ορχήστρας από το Λουκά Καρυτινό. Ασχολήθηκε επίσης με τα θεωρητικά και την ενορχήστρωση της μουσικής τζαζ και με μουσικές εφαρμογές της πληροφορικής. Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές έκανε τριετείς σπουδές ψυχολογίας.
Δίδαξε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση σε μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης δίδαξε σε σεμινάρια για την αρμονία της τζαζ και τις μουσικές εφαρμογές της πληροφορικής και ασχολήθηκε με θέματα μουσικής ορολογίας.
Υπήρξε ιδρυτής της Αιολικής Σχολής Μουσικής και συν-ιδρυτής του Σύγχρονου Ωδείου της Αθήνας και διετέλεσε διευθυντής σπουδών σε ωδεία και μουσικές σχολές.
Συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ. ως ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας. Συνεργάστηκε επίσης με μουσικούς από το χώρο της έντεχνης μουσικής όπως με το Νότη Μαυρουδή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με το Χρήστο Λεοντή κ.α.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αναγνωρισμένων Μουσικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΕΝ.Ι.Α.Μ.Ε.Ι.). και είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Στο συνθετικό του έργο περιλαμβάνονται συνθέσεις για σόλο όργανα και ποικίλα μουσικά σύνολα καθώς και πλήθος μεταγραφών για ορχήστρα και ενόργανα σύνολα από το ρεπερτόριο τόσο της κλασικής όσο και της δημοφιλούς μουσικής και της μουσικής τζαζ. Το συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει δύο βιβλία καθώς και μουσική και πολιτική αρθρογραφία.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Μουσικά έργα
Παραλλαγές για πιάνο,
Τρία κομμάτια για πιάνο,
Μουσική για δύο πιάνα,
Μουσική για βιολί και πιάνο,
Ελένη σ
ε ποίηση Οδ. Ελύτη για σοπράνο και πιάνο,
Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων,
Omnibass  για τέσσερα κοντραμπάσα,
Οι κραυγές της νύχτας για ορχήστρα εγχόρδων,
De brevitate amoris για σαξόφωνο βιολί και πιάνο,
Πάνας για σόλο φλάουτο,
Πραγματεία περί ανδρεικέλων για ορχήστρα,
Ενδημικά φρύγανα για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, τσέλο και πιάνο

Βιβλία
Αρμονία, αντίστιξη και δομή στη μουσική του J.S. Bach για πληκτροφόρο - Οι Αγγλικές και Γαλλικές Σουίτες, Αθήνα 2002, ISBN: 9789602104163, εκδ. Οδυσσέας, (από κοινού με το Μιχάλη Γκαρτζόπουλο),
Τζαζ, Αθήνα 1984, EPN 41, εκδ. Παπαγρηγορίου – Νάκας, (από κοινού με το Μάρκο Αλεξίου).

Αρθρογραφία
Τα στερητικά άλφα της τονικότητας και της μουσικής.
Η τζαζ και ο Αντόρνο.
Περί μαζικής κουλτούρας και της κριτικής της.
Τα μουσικά μας βιώματα κι οι εθνικές μας φαντασιώσεις.
Η δημοκρατία και η πολιτειολογία της αθλιότητας.
Συμμετοχικότητα και νομιμοποίηση της εξουσίας.
Στο Σύνταγμα για νέο Σύνταγμα.  
Η επίσημη αριστερά και το εκλογικό αντικείμενο του πόθου της. 
Η αντίσταση κι ο ύπνος των γενναίων. 
Καπιταλισμός: διαψεύσεις οραμάτων και επαληθεύσεις φόβων.

Άλλα κείμενα
Ανακοίνωση στο 3ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Ορολογίας με θέμα «Η ελληνική απόδοση των γαλλικών ονομασιών των μερών της μπαρόκ σουίτας» από κοινού με τον Μιχ. Γκαρτζόπουλο - «Το ευρύτερο πρόβλημα της ελληνικής μουσικής ορολογίας», στον τόμο Ελληνική γλώσσα και Ορολογία, Ανακοινώσεις 3ου συνεδρίου, Αθήνα 2001, ISBN 968-86069-2-6.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center