Άρθρο της Αύρας Θέρου* από τον Νουμά (1919) που βρήκα στο ηλεκτρονικό αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών. Μας κάνει εντύπωση ο στρατιωτικός βαθμός του Μανώλη Καλομοίρη, αλλά και η συνεισφορά του Στρατιωτικού Μουσικού Σώματος στην προαγωγή της λόγιας μουσικής. Βέβαια με κομψό, είναι αλήθεια, τρόπο η αρθρογράφος επισημαίνει ότι την απογοήτευσε η εκτέλεση της 5ης του Μπετόβεν μιλώντας για έλειψη αντικειμενικής απόδοσης! Δικαιολογώντας όμως τον Μαέστρο λέει ότι ίσως η ιδιοσυγκρασία του κου Καλομοίρη να μην είναι για κλασσικές συνθέσεις. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη να ωριμάσει η ορχήστρα προκειμένου να ανταπεξέρχεται σε δύσκολα έργα. Παρόλα αυτά η σύγκριση με το τότε μάλλον θλίψη προκαλεί. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των σημερινών στρατιωτικών μουσικών σωμάτων και θα καταλάβετε. Τότε έτρωγαν τα μούτρα τους παίζοντας ολοκληρωμένα συμφωνικά έργα έστω και στην τρίτη τους εμφάνιση. Σήμερα… Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σαββόπουλο και ολίγα κλασσικά. (βλέπε παρακάτω) Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.
Γιώργος Λιγνός (Μαικήνας)
---------------------- *Αύρα Θέρου, Αύρα Θεοδωροπούλου, μουσικός, καθηγήτρια ιστορίας της Μουσικής, κριτικός μουσικής και αθρογράφος, συγγραφέας, ιδρύτρια (1920) και επι πολλά χρόνια πρόεδρος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σύζυγος του Άλκη Θέρου. Έργα της είναι: “Η μουσική δια των αιώνων”, “Μουσικές μελέτες”, “Ίαμβοι και Ανάπαιστοι Παλαμά-Καλομοίρη”, “Μουσικές ομιλίες” και η “Ιστορία της μουσικής”.
Το πρόγραμμα της συναυλίας με αφορμή την ημέρα των Ενόπλων δυνάμεων
- Ενημερώστεγια τις εκδόσεις σας. (Στις
"κυκλοφορίες" η παρουσίαση των
εκδόσεων γίνεται με την
επιμέλεια και ευθύνη των
δημιουργών τους).
- Ενημερώστε
το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σαςκαι
για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή
γενικότερου μουσικού
ενδιαφέροντος είδηση
(Ό,τι
παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι
όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του
TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών.
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.