Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ

 

Τον τίτλο αυτό, Les voix humaines, έδωσε ο Γάλλος συνθέτης Marin Marais σε μιά σύντομη σύνθεσή του για το αγαπημένο του όργανο, την βιόλα ντα γκάμπα. Ίσως για να δηλώσει πως είναι το πλησιέστερο όργανο στην ανθρώπινη φωνή, με τις ψηλές τραγουδιστές της νότες και τα βαθιά της μπάσα. Ο ίδιος τίτλος δόθηκε στην συναυλία που θα παρουσιαστεί στο Παλλάς, στις 18 Νοεμβρίου (4:30 μ.μ.). Βιόλα ντα γκάμπα θα παίξει ο ¶γγελος Ρεπαπής, ενώ συνοδεία (μπάσο κοντίνουο) αλλά και σόλο ο Νίκος Παναγιωτίδης, στην μπαρόκ κιθάρα και την θεόρβη.

 

Το ενδιαφέρον της μοναδικής αυτής συναυλίας συνίσταται κατ' αρχήν στα ίδια τα όργανα: Η βιόλα ντα γκάμπα θεωρείται πρόδρομος του βιολοντσέλλου, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα λαούτο με δοξάρι, με περισσότερες χορδές, ροπή στις γεμάτες συγχορδίες και ιδανικό τόσο για μελωδικό, όσο και για συνοδευτικό ρόλο. Η κιθάρα του 17ου αιώνα θεωρείται επίσης πρόδρομος της σημερινής, αλλά με τις διπλές χορδές και το ιδιότυπο παίξιμο είναι μάλλον υβρίδιο μεταξύ κιθάρας και λαούτου, ακροβατώντας ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο ηχόχρωμα. Η θεόρβη ή κιταρρόνε είναι ένα μπάσο λαούτο εντυπωσιακά μεγάλου μεγέθους αλλά και αναπάντεχα ευέλικτο.

 

Το πρόγραμμα εκτείνεται από την Ισπανία της όψιμης Αναγέννησης και την Ιταλία του πρώιμου μπαρόκ μέχρι το ώριμο Γαλλικό μπαρόκ ιδίωμα:

·      Diego Ortiz: Recercada 1a sobre el Passamezzo antiguo

·      Santiago de Murcia: Cumbees

·      Francesco Corbetta : Partie de chacone

·      Tobias Hume: “Good Again”  (Musical Humors)

·      Girolamo Kapsberger: Colascione

·      Giuseppe Jacchini: Sonata op.1, No. 7 - Sonata op.3, No.9

·      Robert de Visée: Suitte en Sol majeur

·       Marin Marais: Les voix humaines - Folies d’ Espagne

 

http://www.ellthea.gr/index.php?module=event&id=275&lang=el#.UJj86k97-WA.facebook| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center