Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες ορχήστρες του κόσμου (Α.Σαββίδης) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

GEORGE HURST
(1926-2012)


Photo: LEBRECHT

Με την «αναχώρηση» του 86χρονου Χερστ (ή «Χαρστ» σε «αραφινάριστη» σκωτσέζικη προφορά), στις 15 Σεπτεμβρίου 2012, η βρεταννική μαεστρική τέχνη χάνει έναν από τους αξιολογότερους (αν και χαμηλών τόνων) αρχιμουσκούς της, έναν πραγματικό «χτίστη ορχηστρών» με φήμη «κέρβερου» στις δοκιμές του, που συνέδεσε το κύριο μέρος της σταδιοδρομίας του με τη Βόρεια Συμφωνική Ορχήστρα του ΒΒC (που στις μέρες μας –από το 1982- διαπρέπει ως Φιλαρμονική του BBC) –μια από τις δύο σπουδαίες ορχήστρες του Μάντσεστερ, μαζί με την ιστορική «Χαλλέ» του Μπαρμπιρόλλι.

Στην ορχήστρα αυτή διαδέχτηκε μεταξύ 1958-1968 ως κύριος μαέστρος τον συμπατριώτη του Τζων Χόπκινς (γεν. 1927/ στις μέρες μας, στα 85 του, δραστηριοποιείται ακόμη ως επικεφαλής του τμήματος μουσικής διεύθυνσης του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Μελβούρνης!) και μέσα σε μια δεκαετία συνέβαλε αποφασιστικά στην ποιοτική της αναβάθμιση –το 1968 τον διαδέχτηκε ο Σκώτος Μπράυντεν Τόμσον.

Γόνος πολυ-πολιτισμικού υποβάθρου με πατέρα ρουμανικής και μητέρα ρωσσικής καταγωγής, ο Χερστ πραγματοποίησε σημαντικές σπουδές στον Καναδά και τις ΗΠΑ- μαθήτευσε μεταξύ άλλων στον μεγάλο Μοντέ (Pierre Monteux), Το 1953 επέστρεψε στη Μ. Βρεταννία με προτροπή της μεγάλης Αγγλίδας πιανίστας Myra Hess και ανέλαβε (1955-1957) βοηθός του Σερ ΄Ειντριαν Μπόουλτ στη Φιλαρμονική του Λονδίνου. Μετά την προαναφερθείσα θητεία του στο Μάντσεστερ, εγκαταστάθηκε στο Μπόρνεμουθ, ως ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφονιέττας της (1968-1974), αλλά και ως διάδοχος κύριος αρχιμουσικός (1969-1971) του Ρουμάνου Κονσταντίν Σιλβέστρι στη Συμφωνική Ορχήστρα της ίδιας πόλης (αν και επίσημα δεν διορίστηκε ποτέ στο πόστο αυτό, έως ότου ανέλαβε, το 1971, ο Φινλανδός Πάαβο Μπέργκλουντ). Προς το τέλος της καριέρρας του, μεταξύ 1990-1993, ανέλαβε πρώτος κύριος μαέστρος της νεοσυσταθείσας Εθνικής Ορχήστρας της Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο (μετεξέλιξη της παλαιότερης Ραδιοφωνικής Ιρλανδικής Ορχήστρας RTE), ενώ από το 1983 ως τον πρόσφατο θάνατό του δίδαξε μουσική διεύθυνση ως επισκέπτης καθηγητής στη φημισμένη λονδρέζικη Βασιλική Μουσική Ακαδημία.


Ο Χέρστ (δεξιά) συγχαίρει τον Κλαούντιο Αρράου για την ερμηνεία του στο Κονσέρτο του Σούμανν (1963)

Αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την βιντεοσκοπημένη το 1963 σύμπραξή του με τον κορυφαίο Χιλιανό πιανίστα Κλαούντιο Αρράου (1903-1991) στο πιανιστικό Κονσέρτο του Σούμανν (σε DVD της ΕΜΙ Classics του 2002, αλλά και στο διαδικτυακό You Tube), όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα ο ήρεμος, «κοντρολαρισμένος» τρόπος μουσικής του διεύθυνσης. Από τις δισκογραφήσεις του ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του της 5ης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκυ με την Ορχήστρα Pro Musica του Αμβούργου (LP της Saga/ 1959), των «Πλανητών» του Χολστ με τη Συμφωνική του Μπόρνεμουθ και τη Δημοτική Χορωδία της πόλης (LP της Contour/ 1974) και πιο πρόσφατα της 1ης Συμφωνίας του ΄Ελγκαρ με την προσφιλή του Φιλαρμονική του BBC (CD της Naxos/ 1992).

ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Για διάφορες πληροφορίες και την υπόλοιπη δισκογραφία του Χερστ βλ. John Holmes, Conductors on record, εκδόσεις Gοllancz (Λονδίνο 1982), σ. 294. Πρβλ. Αλέξιος Σαββίδης, Μεγάλοι μαέστροι, 2η έκδοση, Πατάκης (Αθήνα 2009), σ. 498.


Αλέξιος Σαββίδης
Δεκέμβριος 2012

Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας.

.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center