Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » Maecenae contestatio (Γ. Λιγνός)
  Εκτυπώστε το άρθρο

Τα ανορθόδοξα μονοπάτια της Μουσικής
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΑΓΟΡΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Τι καλύτερος τρόπος να θυμηθούμε ότι η μουσική είναι μέρος της ζωής μας και οι μουσικοί “ζουν ανάμεσά μας”.
Ο λόγος για τις συναυλίες-  έκπληξη που κυριολεκτικά αναδύονται μέσα από τον ανυποψίαστο κόσμο.  Την αφορμή για τον μικρό αυτό ερανισμό με την βοήθεια του you tube δεν ήταν άλλος από το επερχόμενο αφιέρωμα του περιοδικού Πολύτονον στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την εργώδη προσπάθεια επανασύνδεσής της με το κοινό, που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά και την πραγματικότητα.
Η  Λυρική Σκηνή έκανε ένα γενναίο βήμα.  Ανάλογα βήματα πιο δειλά ή χωρίς το αυξημένο κύρος της Ε.Λ.Σ είχαν γίνει και πιο παλιά. Προσωπικά θυμάμαι μια συναυλία κλασσικού τραγουδιού σε ένα στενό του κέντρου της Αθήνας το 2009. Η Θεσσαλονίκη όπως θα δείτε παρακάτω δεν έμεινε πίσω.
Αξίζει όμως να επισημάνουμε κάποια πράγματα.
Τα flash mobs όπως λέγονται αυτού του είδους οι ξαφνικές παραστάσεις, έχουν από τη σύλληψή τους δύο στοιχεία : α) την ξαφνική και αναπάντεχη εμφάνιση των καλλιτεχνών από διαφορετικά σημεία του χώρου και την οργάνωσή τους σε σύνολο ad hoc και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αφού  από μόνο του το event  έχει  β)  μικρή σχετικά διάρκεια. Δεν μπορείς να καθηλώσεις έναν ταξιδιώτη για πολλή ώρα.
Προφανώς προσδοκάς διαφορετικά αποτελέσματα από μια τέτοια δράση από ότι με μια  συντεταγμένη και εξαιρετικά προσεγμένη εμφάνιση όπως  έκανε η  Λυρική στη Βαρβάκειο.  Και στην μια και στην άλλη όμως απαιτείται προετοιμασία, υψηλό επίπεδο και άλλα πολλά όπως  συμφωνία ως προς τους στόχους, ώριμη κουλτούρα του καλλιτεχνικού οργανισμού κ.ά.

Τελειώνοντας σας προτρέπω να προσέξετε τις αντιδράσεις του ανυποψίαστου κόσμου ιδίως στο δεύτερο και στο τρίτο βίντεο αλλά και τη χαρά των παιδιών  και μεγάλων που κυριαρχεί σε όλα. Παρατηρείστε τη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το πέμπτο που δεν έχουν φωνή και τα υπόλοιπα.
Η Μουσική, ιδίως η φωνητική, είναι πολύ δυνατό εργαλείο.  Απομένει να δείξουμε ότι το έχουμε καταλάβει.
Η Ε.Λ.Σ  έκανε την αρχή και την ευχαριστούμε!

.......

Υγ Λέτε η ευχή "και εις κατώτερα" (εννοώντας προσέγγιση πιο άμαθου και απαίδευτου κοινού) να κρύβει μία αλήθεια;


Γιώργος Λιγνός (Μαικήνας)
http://lignostar.wordpress.com/

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center