Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες ορχήστρες του κόσμου (Α.Σαββίδης) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Το 2012 σίγησε η Χρυσή Τρομπέττα
MΑURICE ANDRE (1933-2012)

Αναμφίβολα ανάμεσα στις σημαντικότερες απώλειες της χρονιάς (2012) συγκαταλέγεται εκείνη του επιφανούς Γάλλου βιρτουόζου τρομπεττίστα Μωρίς Αντρέ (Αλέ 21.V.1933-Μπαγυόνν 25.ΙΙ.2012), που έφυγε λίγο πριν συμπληρώσει τα 79 του χρόνια -ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη με μια από τις σημαντικότερες δισκογραφίες μέσα στις πέντε τελευταίες δεκαετίες (κυρίως στις εταιρείες Erato, EMI/ Angel, Philips/ Universo, Musicdisc, Telefunken, Deutsche Grammophon), που διαπερνά εντυπωσιακά την εποχή μετάβασης από το δίσκο βινυλίου στο δίσκο ακτίνας και το DVD με πάνω από 300 ηχογραφήσεις.

  

Με σημαντικές βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Γενεύη (1955) και στο Μόναχο (1963), διακρίθηκε ιδιαίτερα στην ερμηνεία έργων της μπαροκικής και πρώιμης κλασσικής εποχής, συνεργαζόμενος με κορυφαίους αρχιμουσικούς όπως τους Καρλ Ρίχτερ, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, Καρλ Μπαιμ, Λήοναρντ Μπερνστάιν, Σερ Τσαρλς Μακέρρας, Σερ Νέβιλλ Μάρρινερ, Ζαν-Φρανσουά Παγγιάρ, Ρολάντ Ντουάττ, Χανς Στάντλμαϊρ, Μισέλ Πλασσόν, Ρικάρντο Μούτι, Χεσούζ Λόπεζ-Κόμπος κ.ά. και ερμηνεύοντας ανεπανάληπτα τα κορυφαία έργα της τρομπεττικής φιλολογίας, όπως τα Κονσέρτα των Αλμπινόνι, Βιβάλντι, Τορέλλι, Τέλεμανν, Φραντς-Γιόζεφ και Μίκαελ Χάυντν, Λεοπόλδου Μότσαρτ, Χούμμελ, Σταίλτζελ (Stölzel) και Χέρτελ. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην τρομπεττική διασκευή τριών Κονσέρτων για όμποε του Χαίντελ (τα οποία δισκογράφησε με τον Καρλ Ρίχτερ και την Ορχήστρα Μπαχ του Μονάχου (DG 1967), στην ερμηνεία του 2ου Βρανδεμβούργιου Κονσέρτου του Μπαχ με τον Τσέχο αρχιμουσικό Μίλαν Μύνκλινγκερ και το μπαροκικό συγκρότημα «Αρς Ρεντιβίβα» (Supraphon), καθώς και στην «ιστορική» συνεργασία του με τον φον Κάραγιαν και τη Φιλαρμονική του Βερολίνου σε Κονσέρτα των Βιβάλντι, Φ.-Γ. Χάυντν, Λ. Μότσαρτ και Χούμμελ (EMI 1974).

  

Υπήρξε εξάρχων τρομπεττίστας τριών ονομαστών γαλλικών ορχηστρών του Παρισιού, της Ορχήστρας Συναυλιών «Λαμουρέ» (1953-1960), της Φιλαρμονικής της Γαλλικής Ραδιοτηλεόρασης (ORTF, 1953-1963) και της Κωμικής ΄Οπερας (1962-1967), πριν ακολουθήσει αποκλειστικά σολιστική καρριέρα. Οι περισσότερες ηχογραφήσεις του σε δίσκους βινυλίου έχουν μεταφερθεί σε CDs (από τις Emi και Sony), ενώ επιλεγμένα οπτικοακουστικά στιγμιότυπα από συναυλίες του υπάρχουν στο internet (You-Tube). Την τελευταία του συναυλία έδωσε στα 75 του, στις 9 Οκτωβρίου 2008 (βλ. σχετικά τη γαλλική εκδοχή του λήμματος “Andrė”, στην ιστοσελιδική Wikipedia, με διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες).

Ο φωτεινός, πεντακάθαρος, «κουδουνιστός» ήχος του εγκωμιάστηκε από τη διεθνή μουσικοκριτική καθώς και από τους ομοτέχνους του, ενώ ένας από τους μαθητές του, ο βιρτουόζος τρομπεττίστας Γκυ Τουβόν (Βισύ 1950-) εξέδωσε το 2003 (στις εκδόσεις Rocher) τη βιογραφία του δασκάλου του με τίτλο «Μωρίς Αντρέ, μια τρομπέττα φήμης» (Maurice Andrė: une trompette pour la renommėe), όπου συμπεριλαμβάνει μια εντυπωσιακή δισκογραφία 151 σελίδων!


Αλέξιος Σαββίδης
Δεκέμβριος 2012

Επιμέλεια σελίδας και μουσικές επιλογές: Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center