Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο
  Εκτυπώστε το άρθρο

LOVELY ECHOES

Μεσαιωνική και Σύγχρονη Μουσική
σε Παράθεση και Σύνθεση

Ήχοι και αντηχήσεις από το μακρινό παρελθόν – αυτό των τροβαδούρων και των minnesinger (ποιητών και μουσικών αριστοκρατικής κυρίως καταγωγής, που άνθισαν μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα) - συναντούν την σύγχρονη μουσική σκέψη και πράξη. Η καλλιτεχνική ομάδα «Σπίζα», (http://www.spiza.gr/ ) που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια παρουσίας και δράσης στο χώρο της σύγχρονης εναλλακτικής μουσικής έκφρασης προχωρά στην πρώτη δισκογραφική της παραγωγή με την έκδοση Lovely Echoes”.

Μια παραγωγή, η οποία, πριν περάσει το κατώφλι της δισκογράφησης, είχε ήδη «δοκιμαστεί» επανειλημμένα εμπρός στο κοινό, αλλά και κατά την πολύμηνη προετοιμασία στους χώρους του στούντιο. Η «πρώτη ύλη», τα τραγούδια συνθετών όπως οι Francesco Landini, Walter von der Vogelweide, Bernard de Ventadorn - αλλά και συνθετριών όπως η Beatrice  de Dia – ερμηνευμένα σε αυθεντικά μεσαιωνικά όργανα (ρεμπέκ, πορτατίφ οργάνιστρο, λαούτο και διάφορα πνευστά όργανα) συμπλέκεται  εδώ με πρωτότυπους ηλεκτρονικούς ήχους από τις συνθέτριες Σοφία Καμαγιάννη και Δώρα Παναγοπούλου (και οι δύο με πολύχρονη και επιτυχημένη δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής σύνθεσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό – γνώριμες μας φωνές από την εκπομπή του Γ’ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας «21ος αιώνας, Τάσεις και Πειραματισμοί»), αλλά και παρατίθεται δίπλα σε εξ ολοκλήρου πρωτότυπες συνθέσεις. Ελεύθερα ηχοτοπία μοντέρνας αισθητικής - ανάμεσα τους μορφές, όπως η balata ή η estampie - που θα έλεγε κανείς ότι αποτελούν το φυσικό τοπίο μέσα στο οποίο οι καλλιτέχνες οραματίζονται τη μουσική αυτή αναβίωση που ολοκληρώνεται στα 9 μέρη που απαρτίζουν τη συλλογή.

Μαζί τους οι μεσόφωνος Έφη Μηνακούλη και ο βαθύφωνος Tobias Schlierf (καλλιτέχνες με αξιόλογη καριέρα στο χώρο της baroque και μοντέρνας φωνητικής μουσικής) γίνονται συνδημιουργοί καθώς ο αυτοσχεδιασμός και η συνθετική παρέμβαση πραγματοποιούνται σε πρώτο πλάνο δικαιολογώντας και την αρχική πρόθεση της ομάδας «Σπίζα»: όλα τα εγχειρήματα στηρίζονται στην ομαδική εργασία και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής δημιουργικής σύμπραξης.

    

Xαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα tracks του cd: http://www.spiza.gr/spizaENG/CD_extracts_GREEK.html

Στο άρτιο αισθητικά booklet, που υπογράφει η Εύα Δερέογλου, διαβάζουμε: «Το Lovely Echoesείναι ένας διάλογος δύο, χρονολογικά, μουσικών άκρων, ο οποίος διερευνά τον ήχο, την ικανότητα του να μας συναρπάσει με την ομορφιά και τη δύναμη του, να αφηγηθεί, να μας φέρει ζωντανά στα αυτιά μας νέα, φαντασιακά τοπία. Αφ’ ενός η γοητεία της παλιάς μουσικής με τα σπάνια ηχοχρώματα, οι μοναχικοί τροβαδούροι, τα ελκυστικά αυθεντικά μεσαιωνικά όργανα και η ευελιξία στη μουσική εκτέλεση. Αφ’ ετέρου η ανάδυση σύγχρονων ακουσμάτων με συναρπαστικά ερεθίσματα και ο πλούσιος όγκος του ηλεκτρονικού ήχου, τα οποία διευρύνουν το ηχητικό περιβάλλον των αυθεντικών κομματιών, καθώς και δύο νέες συνθέσεις, όπου τα μεσαιωνικά όργανα συναντούν τις σύγχρονες μουσικές πρακτικές και την ψηφιακή τεχνολογία.»

        

Περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω project , αλλά και την διάθεση του cd μπορείτε να βρείτε στο: http://www.spiza.gr/


Θεοδοσίου Παναγιώτης
panagiotis.theodossiou@gmail.com
Απρίλιος 2013

Τεχνική Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center