Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » βιβλία
  Εκτυπώστε το άρθρο

κυκλοφορίες
Andras Batta: "Opera"

Η κοινωνικοπολιτική και ιστορική εξέλιξη στην Ελλάδα μπορεί να μην επέτρεψε την ανάπτυξη της όπερας, ούτε τη δημιουργία σχετικής τοπικής παράδοσης, ωστόσο αυτό το σύνθετο είδος μουσικού θεάτρου απαριθμεί και στη χώρα μας ουκ ολίγους λάτρεις της εξαιρετικής αυτής τέχνης, καθώς και σπουδαίους καλλιτέχνες.
Σε αυτούς τους εραστές της όπερας, αλλά και στους μουσόφιλους γενικότερα, απευθύνεται το βιβλίο Όπερα που εκδόθηκε  από τον Ελευθερουδάκη.
Μια εντυπωσιακή έκδοση με στοιχεία και ιστορικές αναφορές, για περισσότερες από 300 όπερες, με γλωσσάρι για την οπερετική ορολογία, με φωτογραφίες και αναφορές σε σπουδαίους συντελεστές και παράγοντες του είδους.
Τέσσερις αιώνες οπερετικής δημιουργίας ξετυλίγονται μέσα από τις εικόνες σκηνικών, πορτρέτα τραγουδιστών, γκραβούρες, σκίτσα και φωτογραφίες από παραστάσεις σε ιστορικά θέατρα. Μέρος αυτού του ιστορικού θησαυρού, που προέρχεται από την συλλογή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, παρουσιάζεται μάλιστα για πρώτη φορά σε αυτή την έκδοση.
Όμως το βιβλίο δεν αρκείται μόνο στην απεικόνιση-οι εικόνες ξεπερνούν τις 1.500- της οπερετικής ιστορίας. Κείμενα μουσικολόγων γνωρίζουν στον αναγνώστη τούς συνθέτες όπερας και τα χαρακτηριστικότερα έργα τους, με πληροφορίες, αναλύσεις και σχόλια για την προσωπικότητα, το έργο και τις παραστάσεις τους. Η έκδοση περιλαμβάνει και αποσπάσματα από παρτιτούρες, που περιλαμβάνουν γνωστές «επιτυχίες» της όπερας, ενώ φωτίζονται και κάποιες ξεχωριστές μουσικές ή δραματικές πλευρές ή αναφορές σε άλλους συνθέτες, στοιχεία που αναλύονται στα σχετικά κείμενα.
Την ευθύνη και την επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει ο Αντράς Μπάτα (Andras Batta), o οποίος έχει σπουδάσει μουσικολογία και τσέλο στην μουσική ακαδημία Φραντς Λιστ της Βουδαπέστης, όπου και διδάσκει ιστορία της μουσικής από το 1979, ενώ το 2004 διορίστηκε Πρύτανης στην ίδια ακαδημία.
Μια σημαντική έκδοση που προβάλει και φωτίζει την ιδιαίτερη γοητεία αυτού του καλλιτεχνικού είδους και μάλιστα σε πολύ προσιτή τιμή (45 ευρώ), αν σκεφθεί κανείς τον μεγάλο όγκο, αλλά και την ποιότητα της έκδοσης που είναι πράγματι εξαιρετική.

Βάσω Μαυρουδή| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center