Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Τετράδιο Πρόχειρο (του μουσικού Κ. Γρηγορέα) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » πλήκTRa & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟ,
ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟ

Τον Γιώργο Χατζηνίκο τον γνώριζα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως έναν σπουδαίο πιανίστα με διεθνή ακτινοβολία και ως έναν άνθρωπο που προσπάθησε, ίσως όσο κανείς άλλος, ώστε να γίνει γνωστός στο διεθνές κοινό ο κορυφαίος έλληνας συνθέτης του 20ου αιώνα, ο Νίκος Σκαλκώτας. Η τύχη με έφερε να τον συναντήσω στο Royal Northern of Music στην Αγγλία, όπου βρέθηκα για μεταπτυχιακές σπουδές. Εκεί κάποιο καλό πνεύμα με φώτισε να τον επιλέξω ως εποπτεύοντα καθηγητή της διατριβής μου, της οποίας το θέμα αποφασίσαμε μαζί να είναι το έργο του Νίκου Σκαλκώτα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως ήταν από τις σημαντικότερες επιλογές της ζωής μου. Ξαφνικά και ανέλπιστα βρέθηκα δίπλα σε έναν φωτισμένο δάσκαλο και μαέστρο, που μέσω της διδασκαλίας και των συνεργασιών που μου προσέφερε διεύρυνε την οπτική μου για την κλασική μουσική και με βοήθησε, όσο κανείς άλλος, να συνδέσω δημιουργικά όλες τις υπόλοιπες μουσικές μου αναζητήσεις με την παγκόσμια έντεχνη μουσική φιλολογία.

 


Με τον μαέστρο Γιώργο Χατζηνίκο σε πρόβα συναυλίας στο Λονδίνο
(Igor Stravinsky: Four songs for voice, flute, harp and guitar)

 

Εκτός από το βασικό μου δάσκαλο της κιθάρας το Δημήτρη Φάμπα, είχα την τύχη να έχω αρκετούς δασκάλους στη ζωή μου. Όμως αν κάποιους θα έπρεπε να ξεχωρίσω ως μέντορες, αναμφισβήτητα ο Γιώργος Χατζηνίκος και ο Μάνος Χατζιδάκις θα ήσαν αυτοί. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους μου άνοιξαν δρόμους και με ενέπνευσαν ως ερμηνευτή, αλλά και ως δημιουργό μετέπειτα. Με βοήθησαν στην κατάλληλη εποχή “να ράψω το δικό μου κοστούμι” στην κλασική κιθάρα και να απαλλαγώ από τις αβάσταχτες ενοχές της μη απόλυτης συμμόρφωσης στο ρόλο του “ταλαντούχου και πολλά υποσχόμενου σολίστ”, που (όμως) ήθελε να ακολουθήσει τον δικό του ιδιαίτερο δρόμο, με ό,τι κόστος ή κέρδος αυτό συνεπάγεται.

 


Γιώργος Χατζηνίκος με τον φίλο του Μάνο Χατζιδάκι

 

Δεν επεδίωξα να καλλιεργήσω φιλική σχέση με κανέναν απ τους δύο μέντορες μου. Αυτό υπήρξε πηγή μεγάλων ενοχών για μένα, ίσως και πικρίας από τη μεριά τους. Ήταν όμως αναγκαίο να τους φυλάξω στο εικονοστάσι της ψυχής μου ανέγγιχτους από την καθημερινότητα.

Να είσαι καλά λοιπόν δάσκαλέ μου Γιώργο Χατζηνίκο! Να ζήσεις 100 και ακόμα περισσότερα χρόνια, για να εμπνέεις τους μουσικούς και να τους διδάσκεις τα αληθινά και τα σημαντικά της τέχνης μας, σε αυτά τα περίεργα χρόνια της ευκολίας και της ομοιομορφίας.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (30/11/2015):
Δυστυχώς ο δάσκαλος δεν έζησε να φτάσει τα 100. Μας άφησε στις 29 Νοεμβρίου του 2015.
Διαβάστε:
Για τον δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο (3 Μαΐου 1923 – 29 Νοεμβρίου 2015)


Κώστας Γρηγορέας
www.grigoreas.gr
Δεκέμβριος 2013

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΣ: Αφιέρωμα για τα 90α του γενέθλια
(των Ε.Αγραφιώτη, Κ.Γρηγορέα, Α.Σαββίδη)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center