Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες ορχήστρες του κόσμου (Α.Σαββίδης) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Μια σημαντική επετειακή προσθήκη για το 2014:

XΙΑΛΜΑΡ ΜΠΟΡΓΚΣΤΡΕΜ

Στο φετινό μας επετειολόγιο συνθετών, στην αρχή της χρονιάς (βλ. και «Πολύτονον» Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, τεύχος 62, Ιαν.-Φεβρ. 2014, σ. 20), στην έκτη παράγραφο όπου ο λόγος –μεταξύ άλλων- για τον αξιόλογο Νορβηγό συμφωνιστή Γιόχαν Χάλβορσεν (1864-1935), θα έπρεπε να προσθέσουμε επίσης έναν σημαντικό συμπατριώτη του, τον συνθέτη και μουσικοκριτικό  (Borgstrøm), από τη γέννηση του οποίου επίσης συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια (1864-1925).

Ο μόλις τα τελευταία χρόνια «ανακαλυπτόμενος» Μπόργκστρεμ, μαθητής του επιφανούς Νορβηγού συνθέτη Γιόχαν Σβέντσεν (Svendsen, 1840-1911), δεύτερου τη τάξει μετά τον μεγάλο Γκρήγκ, καθώς και φίλος και συνεργάτης του πληθωρικού Ιταλού Φερρούτσιο Μπουζόνι (Busoni, 1866-1924), έγραψε μεταξύ άλλων αξιοπρόσεκτα συμφωνικά ποιήματα («Άμλετ», για πιάνο και ορχήστρα/1903, «Ο Ιησούς στη Γεθσημανή»/1904, «Τζων Γκάμπριελ Μπόρκμαν»/1905. «Η νύχτα των νεκρών»/1905, «Η ιδέα»/1917), δύο Συμφωνίες, Κονσέρτα για πιάνο (1910) και βιολί (1914), μια αξιόλογη Σονάτα για βιολί και πιάνο (1906), Κουαρτέτο εγχόρδων (1887) και Κουιντέτο με πιάνο (1919), ενώ οι δύο όπερές του («Η Θόρα από το Ριμόλ»/1894 και «Ο ψαράς»/1900) είχαν επιτέλους τις πρεμιέρες τους στις αρχές του 21ου αιώνα –πάνω από εκατό χρόνια μετά τη σύνθεσή τους!

Το σημείωμα αυτό για τον Μπρόργκστρεμ, που αξίζει πραγματικά να ακουστεί ευρύτερα, αφιερώνουμε εξαιρετικά στο δασκαλό μας –και σκαπανέα των «επιφανών ησσόνων» της μουσικής σύνθεσης, Μάρκο Δραγούμη!


Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης
asavv@otenet.gr
Σεπτέμβριος 2014

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center