Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Με τη δική μου ματιά (Ε.Ασημακόπουλος) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Φεστιβάλ στο Ηράκλειο

17ο_ΦΕΣΤΙΒΑΛ_ΚΙΘΑΡΑΣΑρκετές φορές ως τώρα έχω ανεβάσει στο διαδίκτυο διάφορα άρθρα για εκδηλώσεις που διοργανώνουμε η Λίζα κι εγώ στην Αθήνα ή την Πάτρα.
Σήμερα σκέφτηκα πως είναι άδικο να μην έχω γράψει ποτέ δυο λόγια για ανάλογες εκδηλώσεις που γίνονται στο Ηράκλειο, όταν μάλιστα φέτος εκεί πραγματοποιήθηκε το 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας και όταν εγώ αισίως έχω συμμετάσχει ενεργά όχι μόνο σ’ αυτό αλλά και στα 16 προηγούμενα!
Είμαι ακόμη βέβαιος, πως λίγοι είναι αυτοί που έχουν ακούσει για την ύπαρξη του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’ και ακόμα λιγότεροι για το επίπεδο και τις δραστηριότητές του. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Master Class στο 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας
 του «Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Διάλεξη με θέμα: Η κιθάρα μέσα από τους αιώνες.
– Η κιθάρα στην Ελλάδα

Το Ωδείο λοιπόν αυτό που ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια, λειτούργησε από την πρώτη στιγμή όπως θα όφειλε να λειτουργεί κάθε ανάλογο Ωδείο που θέλει μάλιστα να θεωρείται και ‘πολιτιστικό ίδρυμα’ : επιλεγμένη στελέχωση του διδακτικού προσωπικού με υπεύθυνη διδασκαλία στα τμήματα όλων των οργάνων, συνεργασίες με επώνυμους καλλιτέχνες, συνεχείς εκδηλώσεις με σεμινάρια, διαλέξεις, συναυλίες, διαγωνισμούς και τέλος και κυρίως, απονομή αξιόλογων τίτλων σπουδών (Πτυχία & Διπλώματα).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 Γιάννης Λυγεράκης : Διάλεξη με θέμα
«Αρχάνες 2000 – 2005»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Βιργινία Αμαριωτάκη: Διδασκαλία

Πιστεύω πως, καθοριστικός παράγοντας στην περίπτωση του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’ και στην πραγματοποίηση των υψηλών αυτών στόχων, υπήρξε η συμμετοχή του Θόδωρου Αντωνίου που ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση από την πρώτη στιγμή.
Ο διαπρεπής συνθέτης, με την προσωπικότητα και το κύρος που διαθέτει, έβαλε τα γερά θεμέλια και έδωσε τις σωστές κατευθύνσεις, έτσι ώστε σήμερα αυτό το ίδρυμα της περιφέρειας, να μην έχει να ζηλέψει τίποτε από τα παραδοσιακά Ωδεία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Δημήτρης Βαρδάκης : Ρεσιτάλ κιθάρας

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Χριστίνα Καλαμπόκη : Ρεσιτάλ κιθάρας

Ο Γιάννης Λυγεράκης, σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου που υπήρξε και ένας εκ των ιδρυτών του, συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο τα βήματα του προκατόχου του, μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται και για το κορυφαίο επίτευγμα του Ωδείου, τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κιθάρας στις Αρχάνες, εδώ και 15 χρόνια, μια εκδήλωση που ίσως υπήρξε μοναδικό κιθαριστικό γεγονός στη χώρα μας, από άποψη ενδιαφέροντος, συμμετοχής και προσφοράς.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Μάνος Πλουμίδης : Κονσέρτο του J. Rodrigo -Στο πιάνο συνοδεύει  η Patritsia Arenas

 

Στο αλησμόνητο Φεστιβάλ των Αρχανών παρήλασαν ‘πρωτοκλασάτοι’ σολίστ και σημαντικές ορχήστρες, με αποτέλεσμα η άγνωστη κωμόπολη των Αρχανών χάρις στη διοργάνωση του ‘Σύγχρονου Ωδείου’ να ακουστεί πολύ πέρα από τα στενά σύνορα της χώρας μας.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Βιργινία Αμαριωτάκη – Μανώλης Βροντινός : Ρεσιτάλ με έργα για δυο κιθάρες στην αίθουσα Ανδρόγεω στα πλαίσια του  17ου Φεστιβάλ Κιθάρας του »Σύγχρονου Ωδείου»

 

Για την πληρέστερη ενημέρωση, ιδιαίτερα των νέων, που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός, παραθέτω ένα link με πάμπολλα στοιχεία που μου διέθεσε ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του ‘Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης’: http://www.sinodio.gr/page.php?id=299


 Ευάγγελος Ασημακόπουλος
  (Απρίλιος 2015)
lizevas@yahoo.com
http://www.evangelos-liza.com/

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center