Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » ΦΑΚΕΛΟΙ » φάκελος Μουσική Παιδεία & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Η καθηγήτρια κιθάρας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κα Έλενα Παπανδρέου, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις προϋποθέσεις των προπτυχιακών (ειδίκευση) και μεταπτυχιακών (μάστερ) σπουδών κιθάρας στο Τμήμα:

 

Α.

Το πρόγραμμα ακροάσεων πρωτοετών φοιτητών για την ειδίκευση κιθάρας θα αλλάξει από το ακαδημαϊκό έτος 2016/2017. Μέχρι να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (δηλαδή εδώ: http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=Statikes&file=index&tmima=9&stid=164&categorymenu=2) το αντιγράφω για την έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων:

Κατά την ακρόαση για την εισαγωγή στην ειδίκευση της κιθάρας, ο υποψήφιος πρέπει να παρουσιάσει πρόγραμμα περίπου 15-20 λεπτών που περιλαμβάνει:


α) ένα μέρος από ένα έργο του J. S. Bach, κατά προτίμηση το Πρελούδιο από μια Σουίτα για λαούτο, η τη Φούγκα απο το Preludio-Fuga-Allegro BWV 998, η τη Φούγκα BWV 1000
β) ένα από τα εξής έργα:
- F. Sor Grand Solo
- M. Giuliani Grande Ouverture
- D. Aguado Rondo op.2 No.2
- F. Moreno-Torroba Sonatina
- M. Castelnuovo-Tedesco Capriccio Diabolico
- J. Rodrigo Invocation y Danza
η ένα έργο ανάλογης δυσκολίας
γ) ένα έργο η σπουδή της επιλογής του εξεταζόμενου

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν διευκρινήσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Έλενα Παπανδρέου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: papandre@uom.edu.gr

Σημείωση: αν κάποιος εισαχθεί στο τμήμα και δεν γίνει δεκτός στην ειδίκευση της κιθάρας κατά την πρώτη ακρόαση (πράγμα που είναι ο κανόνας), έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί επί έναν χρόνο ενώ σπουδάζει στο τμήμα και έχει μία ακόμα ευκαιρία να περάσει από ακρόαση για ειδίκευση στο τέλος του πρώτου έτους.

 

Β.

Ο επόμενος κύκλος μεταπτυχιακών σπουδών (μάστερ) στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον Όσκαρ Γκίλια και την Έλενα Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2016. Το πρόγραμμα για την ακρόαση στην κιθάρα θα παραμείνει το ίδιο και πολύ πιθανόν τα δίδακτρα θα είναι πιο χαμηλά από ότι στον πρώτο κύκλο. Μέχρι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες, δείτε ξανά το πρόγραμμα:

- Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να προετοιμάσουν πρόγραμμα ελάχιστης διάρκειας 40 λεπτών που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα έργο η μέρη έργου από κάθε μία από τις εξής τέσσερεις ομάδες συνθετών:

·         Luys de Narvaez, Luis Milan, Alonso de Mudarra, John Dowland, Girolamo Frescobaldi, Gaspar Sanz, Robert de Visée, Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, Silvius Leopold Weiss.

·         Fernando Sor, Mauro Giuliani, Nicolo Paganini, Dionisio Aguado, Luigi Legnani, Napoléon Coste, Johann Kaspar Mertz, Giulio Regondi, Francisco Tárrega.

·         Isaac Albéniz, Enrique Granados, Manuel de Falla, Manuel Maria Ponce, Joaquín Turina, Agustin Barrios, Heitor Villa – Lobos, Federico Moreno Torroba, Federico Mompou, Mario Castelnuovo – Tedesco, Alexandre Tansman, Joaquín Rodrigο, Antonio José, Astor Piazzolla.

·         Frank Martin, William Walton, Lennox Berkeley, Goffredo Petrassi, Elliot Cook Carter, Benjamin Britten, Maurice Ohana, Alberto Ginastera, Malcolm Arnold, Stephen Dodgson, Luciano Berio, Hans Werner Henze, Toru Takemitsu, Richard Rodney Bennett, Leo Brouwer, Carlo Domeniconi, Francis Kleynjans, Sergio Assad, Dusan Bogdanovic, Nuccio d’ Angelo, Roland Dyens, Nikita Koshkin.

 

- Στο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνεται ένα έργο υψηλών απαιτήσεων, για παράδειγμα μία  ολόκληρη σουίτα για λαούτο του Johann Sebastian Bach, ή μία ολόκληρη Σονάτα (Nicolo Paganini, Manuel Maria Ponce, Joaquín Turina, Mario Castelnuovo – Tedesco, Joaquín Rodrigo, Antonio José, Alberto Ginastera, Hans Werner Henze, Leo Brouwer, Nikita Koshkin).

- Η εκτέλεση του προγράμματος από μνήμης είναι υποχρεωτική.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center