Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

16ο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου

Στίχοι και Λέξεις σε Σονάτα Φθινοπώρου

Απολογισμός

 

Ένας θεσμός πολλών ετών, το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, που διοργανώνεται από το Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο, παρουσιάστηκε φέτος ανανεωμένος, με διεθνείς συνεργασίες, σύνθετες παραστάσεις και σαφή τάση εξωστρέφειας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κορίνας Βουγιούκα. Ο τίτλος του, Στίχοι και Λέξεις σε Σονάτα Φθινοπώρου, έδωσε το στίγμα των δράσεων που φιλοξένησε, στις οποίες η μουσική συνδυαζόταν πρωτευόντως με το λόγο και την ποίηση, ενώ υπήρχαν αναφορές και από άλλες μορφές τέχνης. Βασική πρόθεση των διοργανωτών ήταν να υπογραμμίσουν το ρόλο της κλασικής μουσικής ως μέρος ενός ευρύτερου χώρου έκφρασης.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, εξήντα καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τον Καναδά (Καμεράτα, συμμετείχαν σε μια σειρά από ποικίλες δράσεις:

- 9 παραστάσεις,

- τρεις κύκλους εργαστηρίων (μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά σε διδασκαλία Δ. Παπασταύρου, μουσικό εργαστήρι για νέους σε διδασκαλία του Α. Βασιλείάδη και εργαστήρι για τη μελοποίηση για το ευρύτερο κοινό σε διδασκαλία Τ. Ρωσόπουλου),

- forum νέων καλλιτεχνών με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και του Μονάχου.

 Η ευρηματικότητα των παραστάσεων και των εργαστηρίων και οι εξαιρετικές ερμηνείες των καλλιτεχνών συνδύασαν με επιτυχία το υψηλό επίπεδο με το κατανοητό και το προσβάσιμο, προσελκύοντας ένα μεγάλο αριθμό ακροατών. Έτσι, περίπου 2.500 θεατές παρακολούθησαν τις παραστάσεις και παράλληλα τα τρία εργαστήρια συγκέντρωσαν συνολικά 150 συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της ολιστικότητας των τεχνών και της δύναμης της συνεργασίας.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα, οι παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν ήταν: 

- CLAUDE DEBUSSY la musique à moi. Μια θεατρικοποιημένη μουσική ιστορία με τους Γιώργο Νανούρη (αφήγηση), Μυρσίνη Μαργαρίτη (υψίφωνος),

Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Διονύση Μαλλούχο (πιάνο).

 

 

- Καμεράτα: ΜΗΔΕΙΑ του G. Benda, με τη Μαρία Πρωτόπαππα (Μήδεια) και το

Γιώργο Πέτρου (μουσική διευθυνση).

 

 

- Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου: Χαρμολύπη, για φωνή και Πιάνο με τη

Νίνα Κουφοχρήστου (υψίφωνος) και την Ελένη Αναστασιάδου (πιάνο). 

 

 

 

- Duo Lagrimosa Belta με τη Frances Pappas (υψίφωνος) και τη Laura Young (κιθάρα), σε συνεργασία με το δήμο Νυρεμβέργης.

 

 

 

- Προβολή: Concert for a deaf soul, μια πρωτοποριακή εξιστόρηση της ζωής του Maurice Ravel με κουκλοθέατρο και την πιανίστα Ragna Schirmer.

 

- Τραγουδώντας το μύθο του Ορφέα, με τον Kai Wessel (contra τενόρος) και τον Ulrich Wedemeier (λαούτο).

 

- Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου και παράσταση νεανικών εργαστηρίων:

Η ζωή μέσα, μια μουσική  παράσταση χωρίς...όργανα! Σε διδασκαλία του

Αναστάση Βασιλειάδη και τη συμμετοχή Φοιτητών του  Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 

- Forum Φεστιβάλ Παπαϊωάννου: Ρεσιτάλ κιθάρας με τον Κώστα Αμαξόπουλο.

 

 

- Παράσταση παιδικού μουσικοθεατρικού εργαστηρίου: Ο ψαράς που ταξίδεψε πολύ, σε διδασκαλία της Δήμητρας Παπασταύρου και πρωτότυπη μουσική του Τάσου Ρωσόπουλου.  

 

 

 

- Ορχήστρα δωματίου Contra tempo: Η μικρή λευκή αχιβάδα, το Νερολούλουδο και άλλες ιστορίες του νερού, με το Μανώλη Μαυροματάκη (αφήγηση), το Βλαδίμηρο Συμεωνίδη (μουσική διεύθυνση), την Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα).

 

 

 

 Για το ερχόμενο έτος, το Φεστιβάλ πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμό σύνθεσης για παραδοσιακά όργανα και συμφωνική ορχήστρα (αναμένεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβρη) στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου. Παράλληλα, πρόκειται να ενισχυθεί το forum νέων καλλιτεχνών, με ανοιχτή πρόκληση, καθώς, σύμφωνα με την κ. Βουγιούκα, το ζητούμενο είναι οι νέοι δημιουργοί να έχουν βήμα και ευκαιρίες ώστε να παρουσιάζουν τη δουλειά τους.

 

 

 

To TaR είναι Χορηγός Επικοινωνίας του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center