Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μεγάλες ορχήστρες του κόσμου (Α.Σαββίδης) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΜΑΝΟΥ ΑΜΙΜΗΤΑ: “AΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ …»

 

 

Όταν κάποτε κατηγόρησαν τον Μάνο Χατζιδάκι για «εκλεκτισμό», επειδή δήθεν δεν λάμβανε υπόψη του τις διαμαρτυρίες του «ευρύτερου κοινού» των ραδιοφωνικών ακροατών, συνεχίζοντας τα αιχμηρά, βαθυστόχαστα σχόλιά του κατά της «καθιερωμένης μετριότητας» και του «βολέματος» προσώπων και θεσμών στη νεοελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα, απάντησε με απαράμιλλο τρόπο στους «εραστές της εθνικοφροσύνης» πως θεωρούσε τον εαυτό του αναρμόδιο να εκφέρει άποψη για το ευρύτερο κοινό και αρμόδιο μόνο για ένα κοινό ποιότητας, προς το οποίο και απευθυνόταν!

 


Μάνος Χατζιδάκις, Κική Μορφωνιού και Μενέλαος Παλλάντιος στο Τρίτο. Από το βιβλίο Ο καθρέφτης και το μαχαίρι.

 

Θεωρώντας το βήμα του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ (τότε ΕΙΡ/ΕΙΡΤ), ως διευθυντής του από το 1975, βήμα έκφρασης και μεταλαμπάδευσης απόψεων θαρρετών, ο Χατζιδάκις, χωρίς ποτέ να «μασάει τα λόγια του», συγκρούστηκε μετωπικά με το κατεστημένο (με τους, όπως τους αποκαλούσε, «παραδημοσιογραφικούς κύκλους» καθώς και με τους ουσιαστικά ανύπαρκτους «αρμόδιους υφυπουργούς») –ένα κατεστημένο από το οποίο μπορεί μεν τελικά να παραγκωνίστηκε, είναι όμως περισσότερο από βέβαιο ότι στην συνείδηση του «ευρέος κοινού» παρέμεινε ανεξίτηλα χαραγμένος ως ο σημαντικότερος, ο πλέον ρηξικέλευθος, ο πλέον παραγωγικός διευθυντής στη νεότερη περίοδο της ιστορίας της ΕΡΑ 3. Όπως ο ίδιος το έθεσε αμίμητα σε μεταγενέστερο ηχογραφημένο σχόλιό του, αναφερόμενος στα «Σχόλια» του Τρίτου τα οποία εξέδωσε σε βιβλίο μετά την παραγκώνισή του το 1980, τελικά κατορθώθηκε επικοινωνία με τους αντιδραστικούς εκείνους κύκλους που εξύφαιναν τον εξοβελισμό του από το Τρίτο, ακριβώς λόγω του στην επικοινωνία εκείνοι οι αχαρακτήριστοι «παραδημοσιογράφοι» αλλά και οι «αρμόδιοι υφυπουργοί» (τι καταπληκτικός χαρακτηρισμός!) κατόρθωσαν να είναι πάντοτε … απόντες από την ουσία των εξελίξεων!

 

 

Πραγματικά κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο, αφού την μεγάλη ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ του ο Μάνος την είχε καθιερώσει με το ποιοτικώς «ευρύτερο» δικό του κοινό! Είκοσι ένα χρόνια και κάτι μετά, αναπολούμε τον Μάνο και βιώνουμε την μεγάλη του απώλεια, ευχόμενοι να ξαναβρεθεί στο «τιμόνι» του Τρίτου –της κιβωτού αυτής για την προώθηση της ποιοτικής μουσικής στη χώρα μας- αντάξιοι επίγονοί του.

 


Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης
asavv@otenet.gr

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center