Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο
  Εκτυπώστε το άρθρο

Ex Silentio: MNEME - MNHMH
Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο

Ex Silentio - Σύνολο παλαιάς μουσικής:
Θεοδώρα Μπάκα - φωνή
Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος & μουσική διεύθυνση
Θύμιος Ατζακάς - ούτι
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Tobias Schlierf -
φωνή, οργκανέτο, βιέλα, βιέλα με τροχό
Νίκος Βαρελάς - κρουστά

 

Ο δεύτερος δίσκος του συνόλου Ex Silentio είναι αφιερωμένος στην πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου μέσα στους αιώνες. Εμπνευσμένο από την πλούσια και πολυδιάστατη ζωή της αυλής του Βασιλιά της Καστίλλης και της Λεόν, Αλφόνσου του Σοφού (Ισπανία 13ος αιώνας), το πρόγραμμα MNEME (Μνήμη) φέρνει μαζί γλώσσες, όργανα και εκτεκεστικές πρακτικές από τη Νότια Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ιδέα της μνήμης συνδέονταν αδιάκοπα με τη μουσική τέχνη ενώ τεχνικές μνήμης (Mnemotecnicae) συναντάμε σε μεσαιωνικές πηγές ήδη από το μνημοτεχνικό "χέρι" του Guido d' Arezzo (1000μ.Χ.). Κατά τον Μεσαίωνα τόσο η λόγια όσο και η λαική μουσική παίζονταν και διδάσκονταν ευρέως απ' έξω. Χάρη στη μνήμη των μουσικών η τέχνη μεταδίδονταν μέσα από τον χρόνο ακριβώς όπως και στην παραδοσιακή μουσική των διαφόρων χωρών.
Το πρόγραμμα του CD εστάζει σε όψιμη Μεσαιωνική και σε παραδοσιακή μουσική από διάφορες περιοχές της Μεσογείου: από την Καστίλλη, την Προβηγκία, την Τοσκάνη, τη Θράκη και τις Κυκλάδες. Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της ιδιωματικά χαρακτηριστικά. Η κάθε μία μεταφέρει τη δική της μνήμη, ως μια μοναδική ερμηνεία του κόσμου.


Δημήτρης Κούντουρας

 

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ:
exsilentio@hotmail.de
http://www.carpediem-records.de/en/mneme
https://www.facebook.com/pages/Ex-Silentio/160140880687018
https://www.facebook.com/exsilentiomneme?fref=ts
https://www.youtube.com/watch?v=ETXauFo8_2o| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center