Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

JON LEIFS
Ένας κορυφαίος μουσουργός
από την Ισλανδία

 

Χάρη στη σουηδική δισκογραφική εταιρεία BIS Records είναι διαθέσιμα σήμερα πολλά από τα έργα του Iσλανδού αυτού συνθέτη σε CD αν και παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό. Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1899 και πέθανε στις 30 Ιουλίου 1968 στο Ρέικιαβικ. Μελέτησε πιάνο, σύνθεση  και διεύθυνση στην Ανώτερη Σχολή για τη Μουσική και το Θέατρο  στη Λειψία, (Ακαδημία Φέλιξ Μέντελσον) φεύγοντας από την πατρίδα του το 1916. Στη συνέχεια η μουσική του διαδρομή τον έκανε γνωστό ως μαέστρο κυρίως.

 

 

 Έζησε το δράμα του ναζιστικού μένους χάνοντας όλη την οικογένειά του και μένοντας μόνος. Ήταν, επιπλέον, παντρεμένος με την εβραία πιανίστα Annie Riethol και είχαν δυο κόρες. Το 1944 καταφεύγουν στη Σουηδία και από εκεί επιστρέφουν στην πατρίδα του, όπου του έμελε να ζήσει το επόμενο δράμα, τον πνιγμό στη θάλασσα της μιας του κόρης. Το δεύτερο κουαρτέτο του Vita et Mors ,έργο 36 για έγχορδα γράφτηκε για το συγκλονιστικό γεγονός και αυτό το έργο στάθηκε αφορμή να ανακαλύψει η δύση το συνθετικό του ανάστημα. Λίγο πριν το θάνατό του συνέθεσε το συγκλονιστικό Consolation, intermezzo pour rchestra de cordes, έργο 66, όπου περιγράφει τον ίδιο του τον θάνατο, που προήλθε από καρκίνο του πνεύμονα. Στο film Tears of Stone / Larmes de pierre, που γύρισε ο σκηνοθέτης Hilmar Oddson το 1995, παρακολουθεί ο θεατής το ζεύγος Leifs της τραγικές του εμπειρίες την εποχή του ναζισμού.

 

 

Άλλα αξιομνημόνευτα έργα του είναι τα, Op. 44 με τίτλο Þrjú óhlutræn málverk (τρεις εικόνες αφηρημένες), το κομμάτι για πιάνο με τίτλο Torrek, η Saga Symphonie, Op. 26 και η Cantate islandaise, Op. 13. Τα τραγούδια του για σόλο φωνές και τα χορωδιακά θεωρούνται κορμός της μουσικής ζωής της Ισλανδίας σήμερα.

 

 

 


Έφη Αγραφιώτη
Effie.tar@gmail.com
Φεβρουάριος 2016

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center