Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » TaRaΤaΤΖΟΥΜ (Ν. Μαυρουδής) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΖΙΩΤΗΣ
(1945-2016)

Ο Βασίλης Ριζιώτης έφυγε την Μεγάλη Παρασκευή, στις 29 Απριλίου.

Η μουσική κοινότητα έχασε έναν φίλο, δραστήριο μουσικό, οργανωτή πολλών εκδηλώσεων, Σεμιναρίων και Φεστιβάλ. Με έντονη και πολύχρονη δράση σε ραδιοφωνικές θέσεις τής κρατικής Ραδιοφωνίας, με επίμονο αγώνα ενάντια στην κρατική γραφειοκρατία, επί πολλά χρόνια διοικητικής ενασχόλησης.

Γεννήθηκε το 1945 και από την ηλικία των 11 ετών άρχισε να μελετά πιάνο με τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Από το 1967 και μετά συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (Hochschule für Music und Darstellende Kunst Wien) όπου τελείωσε τη σύνθεση με τον F. Neumann και ηλεκτρο-ακουστική μουσική (Tontechnik) με τον D. Kaufmann.

Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι και εργάζεται ως βασικός συνεργάτης του στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας. Το 1976 αναλαμβάνει την Διεύθυνση του Β Προγράμματος της ΕΡΤ και το 1982 τη Διεύθυνση του Α Προγράμματος και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ έως το 1993, όπου και γίνεται Αναπληρωτής Γενικός των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με Γενικό Διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ως διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΤ, μέλος των Ειδικών Συνόλων της EBU (European Broadcasting Union), of the International Society of Contemporary Music (IGNM), της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, οργανώνει εκατοντάδες συναυλίες-συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την προβολή τής Ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Για την ουσιαστική πολιτιστική προσφορά του στο Βαλκανικό χώρο τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με το παράσημο της Τιμής (1991).

Από το Μάιο του 1998 υπήρξε Πρόεδρος του Balkan Music Forum, μουσικού οργανισμού που τελεί υπό την αιγίδα τής Unesco με στόχο τη μουσική και εν γένει την πολιτιστική συνεργασία των λαών τής Βαλκανικής.

Για μεγάλο διάστημα της ζωής του έζησε στην Κύθνο, απομονωμένος αλλά ευχαριστημένος στο δικό του τοπίο, βλέποντας τη θάλασσα πάνω απ’ τον λόφο να πλημμυρίζει την ψυχή του. Κράτησε τις μνήμες και τους φίλους του, παρ’  όλη την απόσταση από τις γειτονιές της Αθήνας. Οι σχέσεις του με το περιβάλλον του νησιού, του έδιναν χαρά και διάθεση για προσωπικούς στοχασμούς…

Την Τετάρτη, στις 4 Μαΐου, στις 13,30, στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου, ο ευπατρίδης φίλος μας θα κάνει το τελευταίο του ταξίδι…


Νότης Μαυρουδής
http://mavroudistar.wordpress.com/

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center