Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Με τη δική μου ματιά (Ε.Ασημακόπουλος) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος

25o Φεστιβάλ Κιθάρας

Πάτρα, 22-25 Απριλίου 2016

P1040058
Roland Dyens, Λίζα Ζώη, Ευάγγελος Ασημακόπουλος

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επιτυχία του 25ου Φεστιβάλ στην Πάτρα με τη συμμετοχή 130 περίπου ακρατών και σπουδαστών κάθε ηλικίας και κάθε επιπέδου.
Μιλώντας όμως για επιτυχία δεν αναφέρομαι μόνο στην προσέλευση των συμμετεχόντων από κάθε γωνιά του τόπου, αλλά και για το υψηλό επίπεδο των συναυλιών, των διαλέξεων, των μαθημάτων και των διαγωνισμών.
Όπως είναι γνωστό οι φετινοί ξένοι προσκεκλημένοι μας ήταν ο Roland Dyens και ο Ρώσος Anton Baranov οι οποίοι εντυπωσίασαν με τα ρεσιτάλ τους το ενθουσιώδες ακροατήριο που είχε κατακλύσει από νωρίς την αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρίας του Ωδείου Πατρών. Οι ίδιοι καλλιτέχνες δίδαξαν 16 Διπλωματούχους και Πτυχιούχους του οργάνου σε Master Classes ενώ υπήρξαν και μέλη της επιτροπής των διαγωνισμών της τελευταίας ημέρας.

1
Στιγμιότυπο από το φινάλε του ρεσιτάλ του Roland Dyens

P1030984
Από το ρεσιτάλ του βιρτουόζου Anton Baranov

Από ελληνικής πλευράς, υψηλού επιπέδου συναυλία έδωσε το ντουέτο Βιργινία Αμαριωτάκη – Μανώλης Βροντινός ερμηνεύοντας με μια εξαμελή ορχήστρα τα κονσέρτα των Τενίδη και Ζάννα, ενώ τέλος οι νικητές του περσινού διαγωνισμού, ο Ολλανδός Martin van Hees και ο εικοσαετής Δημήτρης Σουκαράς προσέφεραν αμφότεροι ένα άψογο ρεσιτάλ την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης.

P1040011
Duo Βιργινία Αμαριωτάκη–Μανώλης Βροντινός στα κοντσέρτα με ορχήστρα

image005
Το Α΄ Βραβείο του περσινού διαγωνισμού Ολλανδός Martin van Hees

P1030723
Ο εικοσαετής Δημήτρης Σουκαράς Β΄ Βραβείο του περσινού διαγωνισμού

Η διάλεξη του Κώστα Γρηγορέα που έχει πλούτο γνώσεων γύρω από τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, υπήρξε πράγματι εντυπωσιακή αλλά και το θέμα της Μπαρόκ περιόδου με το οποίο καταπιάστηκα την άλλη μέρα νομίζω πως υπήρξε αρκετά ενδιαφέρον για πολλούς.

P1030816
Ο συνθέτης-κιθαριστής Κώστας Γρηγορέας στη διάλεξή του.

P1030965
Από τη διάλεξη του Ευάγγελου Ασημακόπουλου

Πέρα από τη δική μας διδασκαλία που γινόταν σε καθημερινή βάση, οκτώ από τους τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδαστές του Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία σε δυο συνεχόμενα πρωινά, να πάρουν από τον Roland Dyens μαθήματα ερμηνείας και αισθητικής που άφησαν άριστες εντυπώσεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διαπρεπής κιθαριστής επισκέπτεται τη χώρα μας. Τον είχαμε παρακολουθήσει και στο παρελθόν σε μαθήματα Master Class σε Αθήνα και Πάτρα και μας ήταν πολύ ευχάριστο πως οι παλιές καλές εντυπώσεις μας επιβεβαιώθηκαν και πάλι φέτος.

image009
Ο Ρολάν Ντιένς σε Master Class

P1030675
Master Class με τους Λίζα Ζώη – Ευάγγελο Ασημακόπουλο

Αυτές οι τέσσερις μέρες τελειώνουν πάντοτε με τους διαγωνισμούς που γίνονται σε 3 κατηγορίες έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν υποψήφιους κάθε ηλικίας.
Την παρουσία της πενταμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον Roland Dyens (πρόεδρο στη μεγάλη Κατηγορία) και τους σολίστ και καθηγητές κιθάρας Anton Baranov (πρόεδρο στις μικρές Κατηγορίες), Κώστα Γρηγορέα, Μανώλη Βροντινό, Βιργινία Αμαριωτάκη και Ρένα Σκλάβου, πλαισίωσε ένα πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την προσπάθεια πολλών ταλαντούχων νέων παιδιών και στις τρεις Κατηγορίες.

P1040033
Η επιτροπή και οι νικητές της Α΄ Κατηγορίας. Στη μέση ο Α. Ντρίτσος

P1040046
Η επιτροπή και οι διακριθέντες στην Κατηγορία Β΄. Διακρίνονται αριστερά τα δυο πρώτα Βραβεία Θ. Θεοδωρούδης και Α. Βούζης.

P1040075
Η επιτροπή και οι βραβευθέντες στην Γ΄ Κατηγορία. Δεύτερος από αριστερά ο νικητής Γιάννης Μητρούσης.

Η επιτροπή του διαγωνισμού με πρόεδρο τον Roland Dyens δεν έδωσε φέτος σε κανένα διαγωνιζόμενο της μεγάλης Κατηγορίας το Α΄ Βραβείο και έτσι η κιθάρα των €4.500 που είχε προσφέρει ως έπαθλο ο Παύλος Γύπας, επεστράφη στον ίδιο.
Αντιθέτως, το Α΄ Βραβείο στη Κατηγορία μέχρι 16 ετών κατέκτησε ο ταλαντούχος Θοδωρής Θεοδωρούδης που η απόδοσή του εξασφάλισε τα εχέγγυα για ένα ρεσιτάλ στο 26ο Φεστιβάλ της Πάτρας.

Τα Βραβεία και τους Επαίνους αξίας 3.000 Ευρώ για όλες τις Κατηγορίες είχε αθλοθετήσει ο Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου – Νάκας, Πανεπιστημίου 39, Αθήνα.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των διαγωνισμών και στις τρεις Κατηγορίες έχουν ως εξής:

Κατηγορία Α΄ (για σπουδαστές ηλικίας μέχρι 12 ετών)

1. Ντρίτσος Ανδρέας  Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

2. Ματθαίου Θεοδώρα  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

3. Παστός Αναστάσιος  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

4. Αντωνιάδης Δημήτρης  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

5. Βουτυράς Άγγελος  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

6. Καραγιωργάκη Μαργαρίτα  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

7. Ζήκος Ευάγγελος  ΕΠΑΙΝΟΣ

8. Καννά Μαγδαληνή-Μαρία  ΕΠΑΙΝΟΣ

9. Καραγιωργάκη Κατερίνα  ΕΠΑΙΝΟΣ

ΣΗΜ: Τα ονόματα των σπουδαστών που πήραν Β΄& Γ΄ Βραβεία καθώς και Επαίνους είναι καταχωρημένα κατά αλφαβητική σειρά.

*****************

Κατηγορία Β΄ (για σπουδαστές ηλικίας μέχρι 16 ετών)

1. Θεοδωρούδης Θοδωρής  Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

2. Βούζης Αλέξης  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

3. Καρούμπαλος Γεώργιος  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

4. Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

5. Ζαχαράκης Παναγιώτης  ΕΠΑΙΝΟΣ

6. Κρέτση-Σιαμπαλιώτη Αικατερίνη-Ζωή  ΕΠΑΙΝΟΣ

7. Τζανής Παναγιώτης  ΕΠΑΙΝΟΣ

ΣΗΜ: Τα ονόματα των σπουδαστών που πήραν Γ΄ Βραβεία καθώς και Επαίνους είναι καταχωρημένα κατά αλφαβητική σειρά.

******************

Κατηγορία Γ΄ (για κιθαριστές κάθε ηλικίας)

1. Μητρούσης Ιωάννης  Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

2. Καμπύλης Χαράλαμπος   Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

3. Μουρκούσης Γεώργιος  Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ

4. Αγιάνογλου Σαράντης  ΕΠΑΙΝΟΣ

5. Καρώκης Αθανάσιος-Αλέξανδρος  ΕΠΑΙΝΟΣ

ΣΗΜ: Τα ονόματα των σπουδαστών που πήραν Γ΄ Βραβεία καθώς και Επαίνους είναι καταχωρημένα κατά αλφαβητική σειρά.

Η Λίζα κι εγώ νοιώθουμε απέραντη χαρά επειδή το Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα μπορεί και προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες αυτές τις ποιοτικές εκδηλώσεις μέσα από ρεσιτάλ, διαλέξεις και μαθήματα ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία και σε νέους ταλαντούχους κιθαριστές να γίνουν ευρύτερα γνωστοί μέσα από διαγωνισμούς και ρεσιτάλ.
Στα 25 χρόνια του θεσμού έχουν παρελάσει ηχηρά ονόματα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και επιστημόνων οι οποίοι προσφέροντας αφιλοκερδώς τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε ρεσιτάλ και διαλέξεις, έχουν συντείνει όχι μόνο στην καθιέρωση αλλά και στην φήμη αυτού του θεσμού.
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα θέλω όπως πάντα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση καθώς και την Γραμματεία, τους Καθηγητές και όλους όσοι με τη βοήθειά τους συνέβαλαν στην επιτυχία του 25ου Φεστιβάλ Κιθάρας, να ευχηθούμε δε, για μια νέα επιτυχία στο προσεχές Φεστιβάλ στην Πάτρα τον Απρίλιο του 2017.


Ευάγγελος Ασημακόπουλος
lizevas@yahoo.com
http://www.evangelos-liza.com/

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center