Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » πλήκTRa & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Μουσικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

LIANA ALEXANDRA / LIANA MORARU

 

 

 

Αναμένοντας επί μακρόν ένα έργο που θα μου έστελνε ταχυδρομικώς, αναζητώντας τη εν τέλει στο Βουκουρέστι, έμαθα ότι είχε φύγει για πάντα, μετά από εγκεφαλική αιμορραγία, η γλυκιά Λιάνα, που συνέθετε με πάθος, που δίδασκε με πάθος και έπαιζε εκπληκτικά όχι μόνο τη δική της μουσική αλλά και έργα ρεπερτορίου.

Γεννήθηκε στο Βουκουρέστι το Μάη του 1947 και έφυγε στις αρχές Ιανουαρίου 2011. Τη θυμάμαι να διηγείται τη μαθητεία της στο ωδείο, (σημερινό Πανεπιστημιακό τμήμα μουσικής) πλάι στον σπουδαίο μουσικολόγο και συνθέτη Tudor Ciortea. Αυτός είχε μελετήσει στο Παρίσι με τη Nadia Boulanger και τον Paul Dukas και την έκανε, με τις αναφορές του στις παρισινές εμπειρίες και αναμνήσεις, να ονειρεύεται μια ανάλογη τύχη.

Ο Ciortea δήλωνε ευθαρσώς ότι είναι ευτυχής που ως δάσκαλος σύνθεσης διαμόρφωνε μια εξαιρετική, πολυπληθή ομάδα συνθετριών που θα ήταν έτοιμη για νίκες σε ευρωπαϊκούς αγώνες.

 

 

 

Εν τέλει η πορεία της την πήγε στην Γερμανία όπου παρακολούθησε με σοβαρό ενδιαφέρον τα μαθήματα στο Darmstadt για μια δεκαετία, αρχής γενομένης το 1974. Εκτός αυτών εκπόνησε μουσικολογική διατριβή και δίδαξε ενορχήστρωση, σύνθεση και μουσική ανάλυση σε πάμπολλους μαθητές, μέχρι το θάνατό της.

 

 

Γνωρίζοντας τη χρήση των ήχων και την «κατασκευή» μουσικής για διδασκαλία σε όλα τα στυλ και τις τεχνοτροπίες, χρησιμοποιούσε δικές της μουσικές που παραλλάσσοντας τες από νεορομαντικές σε δωδεκαφθογγικές και από κλασικές σε ατονάλ, έδινε αφορμές και ιδέες, μέσα από ευχάριστες αν και επίπονες μουσικές ασκήσεις, στους σπουδαστές προτείνοντας έναν άλλο, μάλλον όχι πολύ γνωστό τρόπο μουσικής αντίληψης τότε, για να μαθαίνεις αρμονία, σύνθεση και ενορχήστρωση συγχρόνως.

 

 

Με τον σύζυγό της (από το 1978), γνωστό βιολοντσελίστα Serban Nichifor, έπαιζαν συχνά σε συναυλίες, υποστηρίζοντας τη σύγχρονη εκείνη την εποχή μουσική. Ο ίδιος επιμελήθηκε την έκδοση και κυρίως την φροντίδα των χειρογράφων της τα επόμενα του θανάτου της χρόνια. Στη Ρουμανία είχαν εκδοθεί μέχρι το θάνατό της τουλάχιστον εκατό έργα της, συνθέσεις μουσικής δωματίου, κοντσέρτα, συμφωνίες, κομμάτια για σόλο όργανα.

 

 


Liana Alexandra, τελετή για το βραβείο ACMEOR, στο Tel-Aviv το1997

 

Music by LIANA ALEXANDRA: http://www.voxnovus.com/composer/Liana_Alexandra.htm

 


Έφη Αγραφιώτη
Effie.tar@gmail.com
Σεπτέμβριος 2016

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center