Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Με τη δική μου ματιά (Ε.Ασημακόπουλος) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΕΝΙΔΗΣ
(1936 – 2017)

Δυο λόγια θέλω να γράψω για τον συνθέτη και φίλο Βασίλη Τενίδη ο οποίος  δυστυχώς έφυγε σήμερα ξαφνικά από τη ζωή.

Άνθρωπος καλλιεργημένος, ήρεμος και σεμνός ο Βασίλης, υπήρξε για πολλά χρόνια ο συνθέτης και ενορχηστρωτής που αγκάλιασε κάθε είδος μουσικής, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο.

Αν και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήταν τελικά η Μουσική στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του σημειώνοντας μάλιστα από νεαρή ηλικία επιτυχίες με τα τραγούδια του Νέου Κύματος την δεκαετία του ’60, για να συνεχίσει με έργα χορωδιακά, συμφωνικά, έργα μουσικής δωματίου, Jazz, κινηματογραφικά και πληθώρα από θεατρικά με τα οποία διακρίθηκε ιδιαίτερα.

Αλλά και ως ενορχηστρωτής ο Βασίλης ήταν περιζήτητος σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες σε γνωστά έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μάντζαρου και πολλών ακόμη, για τα οποία κέρδισε την εκτίμηση των συναδέλφων του.    

Η Λίζα κι εγώ διατηρούσαμε μια πολύχρονη γνωριμία με τον Βασίλη Τενίδη. Μας συνέδεε μια αμοιβαία εκτίμηση από την πρώτη στιγμή αυτής της γνωριμίας, αφού και ο ίδιος είχε σπουδάσει κλασική κιθάρα και ήταν άριστος γνώστης της τεχνικής του οργάνου. Αυτός μάλιστα ήταν και ο λόγος που οι κιθαριστικές του συνθέσεις ή ενορχηστρώσεις, έχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που κολακεύουν το όργανο, μια ικανότητα που διακρίνει όσους το γνωρίζουν καλά.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Βασίλης, σε παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγραψε και μας αφιέρωσε την ‘Ρεμπέτικη Σουίτα’ ένα έργο για δυο κιθάρες σε 7 μέρη, στο οποίο με πολλή μαστοριά και έξυπνες επινοήσεις κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στα δυο όργανα τις μελωδίες και τους ρυθμούς επτά γνωστών ρεμπέτικων κομματιών. Η ‘Ρεμπέτικη Σουίτα’ παίχθηκε κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό από εμάς, ενώ η επιτυχία του έργου συνεχίζεται και στις μέρες μας μια και αποτελεί μέρος του προγράμματος και άλλων ντουέτων.

Σε στιγμές περισυλλογής και θλίψης για τον χαμό του δημιουργού, υπάρχει η παρηγοριά  της διαιώνισης του έργου…

Καλό ταξίδι Βασίλη!


Ευάγγελος Ασημακόπουλος
Φεβρουάριος 2017
lizevas@yahoo.com
http://www.evangelos-liza.com/

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center