Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο Kιθάρας
  Εκτυπώστε το άρθρο

[Διαδικτυακές εκδόσεις κιθάρας]

“CAVATINA” για σόλο κιθάρα
του Κυριάκου Τζωρτζινάκη
(έργο του 1979)

Πριν ασχοληθώ με την “Cavatina” του Κυριάκου Τζωρτζινάκη (έργο του 1979) δεν  είχε τύχει να καταπιαστώ με κάποιο έργο αυτού του σημαντικού, αλλά πρόωρα χαμένου, Έλληνα συνθέτη-κιθαριστή. Έως τότε, η επαφή μου με τη μουσική του και ο σεβασμός προς τη δουλειά του, οφειλόταν κυρίως  στη γνωστή ηχογράφηση της ‘μουσικής του για κιθάρα’ από το δάσκαλό μου Κώστα Γρηγορέα.
Ξεκίνησα, μετά από παρότρυνσή του, να μελετώ το πρώτο από τα πέντε μέρη της σουίτας (‘Sunrise’) και γοητευμένος από την μουσική του ζήτησα από τον Κώστα να μου δώσει και τα υπόλοιπα. Τότε, είχε την ιδέα να  κάνουμε και την πρώτη “επίσημη” ηχογράφησή ολόκληρου του έργου, μιας και ως τότε, όπως με πληροφόρησε δεν είχε ηχογραφηθεί.

Έχοντας λοιπόν πλέον και πιο συγκεκριμένο κίνητρο για τη μελέτη μου, βρέθηκα να διαβάζω ένα πολύ όμορφο έργο γεμάτο εναλλαγές διαθέσεων και καθαρές-ειλικρινείς μελωδίες. Είχα επίσης το πλεονέκτημα να επιβλέπει την πορεία και την εξέλιξή του ο Γρηγορέας, ο οποίος, λόγω της στενής σχέσης και συνεργασίας του με το συνθέτη, αποτελεί μια από τις πιο έγκυρες πηγές για το πώς θα ήθελε ο ίδιος ο Τζωρτζινάκης να ηχογραφηθεί το έργο του.
Μέσα από τη διαδικασία αυτή λοιπόν, διαπίστωσα ότι ο Κυριάκος Τζωρτζινάκης έγραφε με σεβασμό προς το όργανο, χωρίς  να προβαίνει σε καταχρήσεις των γνωστών ‘ευκολιών’ που προσφέρει η κιθάρα για επίδειξη ‘ξερής’ δεξιοτεχνίας, έχοντας ως βασικό γνώμονα τη χρήση όμορφων ρυθμών και μελωδιών για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου αισθητικού αποτελέσματος. Αυτό και μόνο, καθιστά τη μουσική του ελκυστική και χρηστική όχι μόνο για το κοινό της κιθάρας, αλλά και για κάθε ακροατή έντεχνης μουσικής.
Τέλος, ευχαριστώ το ωδείο Φίλιππος Νάκας για την παραχώρηση της αίθουσας συναυλιών και του εξοπλισμού για την λήψη και τον Κώστα Γρηγορέα για την επιμέλεια του ήχου.

Δημήτρης Μαύρος
(Κιθαριστής-μουσικοπαιδαγωγός)
Φεβρουάριος 2018Ακούστε τα μέρη του έργου:

 

 

 

 


Βιογραφικό του σολίστ:

Ο Δημήτρης Μαύρος γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους το 1984.
Τον Ιανουάριο του 2014 πήρε το δίπλωμα κλασικής κιθάρας με γενικό βαθμό Άριστα και Α΄ Βραβείο (Δημοτικό Ωδείο Αγίων Αναργύρων, τάξη Γιώργου Μπουλαζέρη).
Σπουδάζει Ανώτερα Θεωρητικά με τη Γιώτα Ανδρίκουλα στο ωδείο Μουσικός Σύνδεσμος Αθηνών.
Τα τελευταία δύο χρόνια συνεχίζει τις σπουδές του στην κιθάρα σε μεταδιπλωματικό επίπεδο, με τον συνθέτη, σολίστα και δάσκαλο Κώστα Γρηγορέα.
Είναι διπλωματούχος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ / ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ:
2004 – 2008 Μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας με τον Απόστολο Γκόλια
2007 – 2009 Σπουδές jazz αρμονίας και αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου στο ωδείο Νίκος Σκαλκώτας. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Σολίστ κλασικής κιθάρας.
Καθηγητής κιθάρας στο Πεντατονικό Ωδείο, τη σχολή  Μουσικό Παράθυρο  και το Καλογεροπούλειου Ίδρυμα Κορίνθου
Συμμετοχή σε σύνολα μουσικής δωματίου, συνοδεία κλασικού τραγουδιού και πολλαπλές εμφανίσεις ως σολίστ, ως μέλος ντουέτου και κιθαριστικού συνόλου.
Έχει συνεργαστεί με τη μεσόφωνο Άννα Μουζάκη παρουσιάζοντας τραγούδια από την αναγέννηση μέχρι τον εικοστό αιώνα.
Έχει δώσει ρεσιτάλ στο πνευματικό κέντρο Σπύρος Αποστόλου, στο Ιωνικό κέντρο, το Πυθαγόρειο αμφιθέατρο, το Ιταλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.α.


Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center