Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » ΑΛΛΟΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

1o ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΠΑΡΟΥ

Ένας νέος ελπιδοφόρος κιθαριστικός θεσμός γεννιέται

Πάρος! Ένας νέος θεσμός πολιτισμού άνοιξε το βήμα του στο φιλόξενο νησί των Κυκλάδων. Πρόκειται για το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας τής Πάρου, το οποίο ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό Λεύκες και έχει καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ιάκωβο Κολανιάν και υποδιευθυντή τον Larry Hammett.


O πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Θανάσης Μαρινόπουλος

Πρόκειται για μία δράση της ΚΔΕΠΑΠ -  Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου- σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πάρου, το μουσικό τμήμα τού Πανεπιστημίου τής Οκλαχόμα των ΗΠΑ και την Καλλιτεχνική Εταιρεία “Το Τονικό”, με στόχο την διεύρυνση των οριζόντων τόσο των επαγγελματιών μουσικών, όσο και των σπουδαστών κιθάρας, καθώς και την δυνατότητα να παρουσιάζουν τη δουλειά τους, να παρακολουθούν συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών και να διεκδικούν ενδιαφέροντα βραβεία που προσφέρονται στο διαγωνισμό κιθάρας τού Φεστιβάλ.


Σεμινάριο Νίκου Μανιταρά

Οι δράσεις τού νέου μουσικού θεσμού ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 14 Απριλίου 2018. Σπουδαστές, από όλες τις βαθμίδες των σπουδών κιθάρας, παρακολούθησαν τα μαθήματα που παρέδωσαν διακεκριμένοι και έμπειροι δάσκαλοι, όπως και τις συναυλίες καταξιωμένων και σπουδαίων κιθαριστών, μαζί με την τοπική κοινωνία που πλαισίωσε με αγάπη και μεγάλο ενδιαφέρον το φεστιβάλ. [1]


Ρεσιτάλ Γιώργου Τοσικιάν

Τις μουσικές εκδηλώσεις άνοιξε, την Τετάρτη 11 Απριλίου, ο Γιώργος Τοσικιάν με ένα πρόγραμμα που περιείχε  εμβληματικά έργα από το ρεπερτόριο τής κλασικής κιθάρας και τα οποία ερμήνευσε με ευαισθησία, μουσικότητα και την πάντα άψογη τεχνική του. Ακολούθησαν, η φλαουτίστα Miranda Arana κι ο κιθαριστής Larry Hammett, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα εκδηλώσεων τού φεστιβάλ, παρουσιάζοντας έργα ιδιαίτερης ρυθμικής δομής και ξεχωριστής μουσικότητας, με μια ερμηνεία πνευματώδη, πρωτότυπη και πνευματική καλλιέργεια, βασισμένη στην βαθιά γνώση τής μουσικής, του φλάουτου και αντίστοιχα της κιθάρας.


Ρεσιτάλ Miranda Arana Larry Hammett

Την άλλη μέρα, όπως και κάθε μέρα το πρωί, ξεκίνησαν τα μαθήματα, καθώς και ο συντονισμός για την προετοιμασία τής κιθαριστικής ορχήστρας, ενώ, στον ελεύθερο χρόνο τους, σπουδαστές και καθηγητές, σχημάτιζαν παρέες-παρέες μέσα σε πνεύμα φιλίας, άμιλλας και αλληλοεκτίμησης, αισθήματα τα οποία δημιούργησαν, καθ’ όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, μια πολύ ευχάριστη και χαρούμενη ατμόσφαιρα, με  αστεία και πειράγματα, αλλά και μεταλαμπάδευση γνώσεων.


Σεμινάριο Ιάκωβου Κολανιάν


Ρεσιτάλ Ιάκωβου Κολανιάν

Το απόγευμα της 12ης Απριλίου, το ρεσιτάλ τού Ιάκωβου Κολανιάν υπενθύμισε, σε κοινό και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, τον σπουδαίο συνθέτη Κυριάκο Τζωρτζινάκη, αλλά και τα ηχοχρώματα της αρμενικής καταγωγής του Κολανιάν, ενώ μας ξάφνιασε θετικά με τις προσωπικές του συνθέσεις, οι οποίες μετέφεραν με ιδιαίτερη μουσική ευαισθησία, μνήμη και τον απόηχο τής γενοκτονίας τού Αρμενικού λαού.


Ρεσιτάλ Marcelo de la Puebla

Οι εκδηλώσεις τής δεύτερης ημέρας τού φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν με την συναυλία τού Marcelo de la Puebla, Ισπανού κιθαριστή με καταγωγή από την Χιλή. Ο εξαιρετικός αυτός ερμηνευτής παρουσίασε σύγχρονα έργα για κιθάρα Ισπανών και Χιλιανών συνθετών σκορπίζοντας, στην αίθουσα του Κοινοτικού Μεγάρου των Λευκών, τα ξεχωριστά ηχητικά χαρακτηριστικά τού ισπανολατινοαμερικάνικου πολιτισμού, τα γεμάτα πάθος, ρυθμό και μελωδία.


Ρεσιτάλ Μιχάλη Κονταξάκη

Την Παρασκευή 13 Απριλίου, ο Μιχάλης Κονταξάκης παρουσίασε, στην καθημερινά κατάμεστη αίθουσα, ένα πρόγραμμα με χαρακτηριστικές συνθέσεις και διασκευές για κλασική κιθάρα, του Μπαχ και του Μπράουερ. Ο ευφυής κιθαριστής, στηριζόμενος στη βαθιά μουσική του αισθητική, γνώση, όπως και στην υποδειγματική τεχνική του, μας χάρισε θαυμαστές ερμηνείες, οι οποίες ανέδειξαν τόσο τα ιδιαίτερα μουσικά στοιχεία τού σπουδαιότερου συνθέτη τού Μπαρόκ, όσο και εκείνα του Κουβανού με την ρηξικέλευθη μουσική αισθητική και καινοτόμα τεχνική δομή της.


Ρεσιτάλ Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν

Αμέσως μετά, την σκυτάλη πήραν ο Νότης Μαυρουδής και ο Γιώργος Τοσικιάν, οι οποίοι παρουσίασαν, με δυναμισμό, καλλιτεχνική ευαισθησία και τεχνική αρτιότητα, τέσσερα βαλς Ελλήνων συνθετών, αλλά και πολλά κομμάτια από το CD-βιβλίο Cafe Latino «El Puerto», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιέχει πανέμορφες λατινοαμερικάνικες μελωδίες σε διασκευές για κιθάρα από τους ίδιους.

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 Απριλίου ξεκίνησε ο διαγωνισμός κιθάρας, ο οποίος ανέδειξε το υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων, ενώ τα βραβεία ήταν πολλά και σημαντικά. [2]


Η επιτροπή του διαγωνισμού 

Στην μεγάλη κατηγορία (ανεξαρτήτως ηλικίας) το Πρώτο βραβείο έλαβε ο Κωνσταντίνος Αυλωνίτης και περιελάμβανε μία κιθάρα αξίας 2.500 ευρώ τού κατασκευαστή Νίκου Ευθυμίου και την διοργάνωση τριών ρεσιτάλ. Δεύτερο βραβείο και δυο δωροεπιταγές συνολικής αξίας 250 ευρώ, για αγορά βιβλίων από τον Μουσικό εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας, δόθηκε στον Μπαρουτσάκη Νικόλαο, ενώ στον Παπαϊακώβου Ιωάννη δόθηκε έπαινος και τρία CD.


Κωνσταντίνος Αυλωνίτης

Στην δεύτερη κατηγορία ο Τσακαλογιάννης Ιωάννης έλαβε το Πρώτο βραβείο μαζί με μία κιθάρα μάρκας Admiral αξίας 500 ευρώ, προσφορά τού Μουσικού εκδοτικού οίκου Παπαγρηγορίου-Νάκας.


Ιωάννης Τσακαλογιάννης

Δεύτερο βραβείο και δωροεπιταγή αξίας 150 ευρώ, για αγορά βιβλίων από τον οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας, δόθηκε στον Τσιμπέρη Λάζαρο. Τρίτο βραβείο και μία δωροεπιταγή αξίας 100ευρώ, για αγορά βιβλίων από τον οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας, απενεμήθη στον Νικολάου Κομά-Δαμιανό, ενώ ο Ελισσαίου Ανδρέας έλαβε έπαινο και τρία CD.


Παναγιώτης Αλοῒζος

Στην μικρή κατηγορία, Πρώτο βραβείο και μια κιθάρα Felicity αξίας 200 ευρώ, προσφορά από τον μουσικό οίκο Ανδρομηδά, έλαβε ο Αλοῒζος Παναγιώτης.

 

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και ικανοποίησης, ενώ ακολούθησε η συναυλία τής κιθαριστικής ορχήστρας, που δίδαξε και διηύθυνε ο Στέλιος Μούστος και η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων και είχε παρακολουθήσει καί την πορεία του διαγωνισμού.


Η κιθαριστική ορχήστρα, που δίδαξε και διηύθυνε ο Στέλιος Μούστος

Ολοκληρώνοντας τις εντυπώσεις μου, από το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πάρου, θα ήθελα να τονίσω την μεγάλη αποδοχή του από την τοπική κοινωνία, την φιλική ατμόσφαιρα όχι μόνο μεταξύ των σπουδαστών, αλλά και μεταξύ των καταξιωμένων κιθαριστών, οι οποίοι συμμετείχαν ως καθηγητές και σολίστες. Όλοι μαζί έφτιαξαν ένα δημιουργικό και τόσο θετικό κλίμα που, προσωπικά, είχα να το ζήσω από τα φοιτητικά μου χρόνια.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω το ρεστοράν Αγνάντιο, για την καλή του κουζίνα, αλλά και για την ευγένεια και την εξυπηρετικότητα του ιδιοκτήτη του. Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Πάρου είναι ήδη στα σκαριά και προετοιμάζεται να υποδεχθεί τις νέες μουσικές δυνάμεις τής κιθάρας. Ένα όργανο τόσο παλιό και τόσο νέο όσο και η αναζήτηση του ανθρώπου για δημιουργία.

Βάσω Μαυρουδή
Απρίλιος 2018
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας

(Η επιμέλεια του κειμένου και η επιλογή εικόνων είναι ευθύνη του αρθρογράφου)


[1] Στο φεσιβάλ δίδαξαν οι: Larry Hammett, Μιχάλης Κονταξάκης, Νότης Μαυρουδής, Marcelo de la Puebla, Ιάκωβος Κολανιάν, Στέλιος Μούστος, Βασίλης Καναράς, Νίκος Μανιταράς, Γιώργος Τοσικιάν.

[2] Την 9μελή επιτροπή συνέθεταν οι: Ν.Μαυρουδής, Μ.Κονταξάκης, Σ.Μούστος, Β.Καναράς, L. Hammett, Ν.Μανιταράς, Γ.Γεωργάτος, Π.Τζίνας, Π.Σκαβάρας.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center