Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » βιβλία
  Εκτυπώστε το άρθρο

Κώστας Μυλωνάς

ΤΟ ΘΕΙΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “ΔΡΟΜΩΝ” το νέο βιβλίο –δέκατο στη συγγραφική σειρά– του συνθέτη και συγγραφέα Κώστα Μυλωνά, με τίτλο: «Το Θείο Ψέμα της Τέχνης».
Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται, με πρωτότυπο και αυθεντικό τρόπο, τα αισθητικά ζητήματα της τέχνης. Στον πρόλογό του ο συγγραφέας, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Τα στοιχεία για όλα αυτά που προσπάθησα να εκθέσω και ν’ αναλύσω, τα αναζήτησα κυρίως στο το χώρο της Λογοτεχνίας και του Κινηματογράφου. Και αυτό έγινε γιατί έχω ξοδέψει πολλές ώρες στις σκοτεινές αίθουσες βλέποντας αμέτρητες ταινίες και έχω σκύψει πολλά χρόνια διαβάζοντας μυθιστορήματα και ποιήματα. Έχω καταλάβει όμως, ότι δεν αρκεί μόνο να βλέπεις και διαβάζεις· χρειάζεται επίσης και η ψυχή σου να βρίσκεται κοντά σε αυτά που θέλεις και αγαπάς, για να θυμηθώ εδώ αυτό που έλεγε ο Κωστής Παλαμάς: “όσο πιο πολύ αγαπάς, τόσο πιο πολύ γνωρίζεις και μαθαίνεις”.
Η τέχνη παρουσιάζει με το δικό της τρόπο τη ζωή, αλλάζοντας και διαφοροποιώντας με τα δικά της εκφραστικά μέσα, τις καταστάσεις και τις συνθήκες της. Μεταβάλλει την πραγματικότητα και μεταμορφώνει την αλήθεια. Αυτή η αλλαγή, αυτή η μεταμόρφωση, εκτός του ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους ύπαρξης της τέχνης, εμπεριέχει επίσης και το στοιχείο της μαγείας που η τέχνη οφείλει να εξασκεί.
Η τέχνη είναι σύμφυτη με τη μαγεία και ο καλλιτέχνης δημιουργός είναι ένας μάγος που μπορεί με τα τεχνάσματά του να μας γοητεύσει, να μας «παραπλανήσει», να μας «εξαπατήσει». Η τέχνη, λοιπόν λέει ψέματα! Μ’ αυτά τα ψέματα όμως, εισχωρεί βαθιά στην ψυχή, φτάνει στο όνειρο, ικανοποιεί τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες μας, αποκαλύπτει τη δική της αλήθεια.
Οι κήρυκες ιδεών στην τέχνη αποβλέπουν σε μια αλήθεια που, κατά κανόνα, την επομένη τους διαψεύδει. Η αλήθεια διαρκεί και παραμένει αναλλοίωτη, μόνο μέσα από τη μαγεία που η τέχνη μπορεί να προκαλέσει με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Το πλούσιο και μεγάλο σε έκταση βιογραφικό του συνθέτη και συγγραφέα Κώστα Μυλωνά, δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί σ’ ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Για το λόγο αυτό, αναφέρουμε τα πιο ουσιώδη σημεία της δραστηριότητάς του:
Ως συνθέτης έχει γράψει μουσική όλων των ειδών, σημαντικό μέρος της οποίας έχει εγγραφεί σε 3 δίσκους LP και 12 CD’s, που ακούγονται συχνά από διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και πολύ συχνότερα από το ΤΡΙΤΟ πρόγραμμα της ΕΡΑ. Έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες, στην κυριολεξία, συναυλίες σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, εισπράττοντας ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και Μ. Μ. Ε. Έχει συνεργαστεί με την Κ.Ο.Α. (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), ως κειμενογράφος και πιανίστας σε συναυλίες για το ελληνικό τραγούδι. Ως συγγραφέας έχει γράψει 9 βιβλία που έχουν εκδοθεί: 8 από τον “ΚΕΔΡΟ” και 1 από τη “ΝΕΦΕΛΗ”. Τα 6 από αυτά αποτελούν παρθενικές θεματολογικές καταθέσεις και διδάσκονται στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια. Για το μουσικό και συγγραφικό έργο του, έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις, καθώς και με πληθώρα εγκωμιαστικών κριτικών σχολίων και αναφορών από όλα τα Μ.Μ.Ε.| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center