Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά)
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Μια αξιοσέβαστη κουκίδα στον χάρτη

 

Έργο ζωής του αείμνηστου Νικόλαου Καλογερόπουλου, μιας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο των επιστημών και της φιλοσοφίας, επιχειρεί εδώ και δυο χρόνια δια του Διοικητικού του Συμβουλίου με υπευθυνότητα, να πραγματώνει τους σκοπούς του ιδρυτού του. Σκοποί σπουδαίοι για τον πολιτισμό και τα πολιτιστικά δρώμενα της Κορινθίας ειδικότερα. Ένα κληροδότημα για να μη μείνει παιδί στην Κορινθία που δεν θα έχει πρόσβαση στην τέχνη αλλά στη γνώση που θα οδηγήσει κοντύτερα στα μηνύματά της. «Ακόμα κι ένα παιδί να αγαπήσει και να εκτιμήσει τα δώρα της τέχνης, για μένα είναι πολύ σημαντικό», είχε  δηλώσει ο δωρητής. Ο ίδιος ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την ζωγραφική (πολυάριθμα άξια λόγου έργα του κοσμούν σήμερα το ίδρυμα) αλλά ενδιαφέρθηκε για το θέατρο, την όπερα και τον κλασικό χορό.

Οι στόχοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος είναι σαφείς: η καθιέρωση του ως Πρότυπου Πολιτιστικού Κέντρου με την παροχή υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικής παιδείας. Η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας στην Κορινθία και ενός μουσικού συνόλου που θα αποτελέσει με τις μουσικές του δράσεις σημαντικό κεφάλαιο για την Ελληνική επαρχία. Η δημιουργία και καθιέρωση συνόλων όπως η ορχήστρα πνευστών, η παιδική χορωδία, το κουιντέτο ξύλινων και χάλκινων πνευστών. Η προσέλκυση των σπουδαιότερων Ελλήνων μουσικών και καλλιτεχνών ως εκπαιδευτικό προσωπικό. Η παροχή υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων στο φιλοθεάμον κοινό της Κορινθίας. Η διοργάνωση και θεσμοθέτηση υψηλού κύρους διοργανώσεων όπως συναυλίες, φεστιβάλ. Η προβολή και διάδοση των επιστημών, της φιλοσοφίας και των παραστατικών τεχνών μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων, διαλέξεων, συνεδρίων, συνεντεύξεων και ημερίδων. Η δημιουργική συναναστροφή με πολιτιστικούς φορείς αλλά και καλλιτέχνες από το διεθνές στερέωμα. Η διάδοση του φιλοσοφικού και συγγραφικού έργου του Νικόλαου Καλογερόπουλου. Η έκδοση βιβλίων και συγγραμμάτων σχετικών με το έργο του ιδρυτού.

Το Ωδείο που φέρει το όνομα του πολυβραβευμένου αυτού επιστήμονα και λάτρη των τεχνών λειτουργεί από το 2016 στο σπίτι του, έναν μεγάλο χώρο με εξαιρετική αισθητική, στην οδό Αράτου 74, στην Κόρινθο. Διακόσια παιδιά φοιτούν εκεί. Η σοβαρότητα και η ποιοτική αύρα χώρου και ανθρώπων γίνεται αισθητή από το πρώτο λεπτό. Οι φιλόξενοι διαχειριστές του είναι κι αυτοί επίλεκτοι πολίτες της πόλης ταγμένοι στο στόχο.

Διδάσκουν στο ωδείο αρκετοί διακεκριμένοι αλλά και νεώτεροι συνάδελφοι. Η τέχνη δια της καλαισθησίας βρίσκεται παντού, ακόμα και στις πόρτες του κτιρίου. Λειτουργούν αυτή τη στιγμή  τμήματα για πνευστά, έγχορδα, πιάνο, μοντέρνα μουσική, παιδαγωγικά προγράμματα για νήπια και μικρά παιδιά. Μια μεγάλη αίθουσα συναυλιών συναντάμε στο βάθος του εντυπωσιακού κήπου, με τοίχους που μας ξεναγούν στον «εικαστικό» δωρητή Νικόλαο Καλογερόπουλο.

Θα σταθώ ιδιαίτερα στο Kaloy's Chamber Ensemble, ένα ευέλικτο σύνολο μουσικής δωματίου που αποτελείται ανάλογα με τις απαιτήσεις των μουσικών έργων που παίζει, από τα κυριότερα όργανα της Συμφωνικής Ορχήστρας (Πνευστά - Έγχορδα - Κρουστά). Η δυνατότητα διαφοροποίησης του συνδυασμού των οργάνων σε κάθε του εμφάνιση συνιστά και την ευελιξία του. Σκοπός του είναι η προβολή έργων μουσικής δωματίου, η εκπαιδευτική δράση αλλά και η μύηση των ακροατών στην μουσική μέσω μεταγραφών έργων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς με πλούσια καλλιτεχνική δράση στον εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό τομέα αλλά και σημαντική σταδιοδρομία .

Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος είναι η κυρία  Μαρία Χρισταρά, η οποία υπήρξε προσωπική φίλη του ιδρυτή. Καλλιτεχνικός διευθυντής του, είναι ο συνθέτης και εξαιρετικός δάσκαλος Παναγιώτης Θεοδοσίου. Πλήθος εκδηλώσεων μπορούν εκεί να παρακολουθήσουν οι Κορίνθιοι που το επιθυμούν, πολλές εκ των οποίων είναι σύζευξη εκπαιδευτικής, παιδευτικής και καλλιτεχνικής επιλογής.

Το καλοκαίρι, στον κήπο δίνουν παραστάσεις θεατρικά σχήματα σαν το Θέατρο Τέχνης, εμφανίζονται στο κοινό σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Ένας χώρος λοιπόν για να τον ανακαλύψουμε και να τον προτείνουμε.
Καλή δύναμη σε όλους, καλή επιτυχία στην μουσική εκπαιδευτική δράση και στη συνολική επιδίωξη των σκοπών.

 

Έφη Αγραφιώτη
Οκτώβριος 2018

Effie.tar@gmail.com

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου


Εγγραφείτε για διμηνιαία ενημέρωση (email) με τα πρόσφατα άρθρα στο TaR

  
 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center