Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΠΡΟΣΩΠΑ » Κιθαριστικά Πορτραίτα
  Εκτυπώστε το άρθρο

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Φάμπα (1921-1996)

Το διαδικτυακό περιοδικό TAR, μετά το πρόσφατο αφιέρωμα στον Γεράσιμο Μηλιαρέση, εμπλουτίζει την κατηγορία των θεμάτων που εντάσσονται στον τομέα
"Η ιστορία της κιθάρας στην Ελλάδα" , με ένα εξ ίσου σημαντικό αφιέρωμα στον έτερο των διοσκούρων της νεότερης κιθαριστικής τέχνης στη χώρα μας, τον κιθαριστή, συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγό Δημήτρη Φάμπα .
Φρονούμε ότι η αιτιολογία της επιλογής του είναι περιττή. Οι … στρατιές των κιθαριστών που δημιούργησε, τα έργα τα οποία συνέθεσε (παιδαγωγικά και μη) καθώς και τα ηχογραφήματα τα οποία κατέλειπε, τεκμηριώνουν μεγαλόπρεπα την ανεκτίμητη προσφορά του και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα του αφιερώματος. Τούτες τις μέρες άλλωστε (στις 3 Μαΐου συγκεκριμένα) συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από τη στιγμή που κίνησε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή· μα και ένας χρόνος μετά το μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο
Δημήτρης Φάμπας, ο δάσκαλος. 10 χρόνια μετά… το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (19 Μαΐου 2006).

Στο αφιέρωμα που ακολουθεί παρατίθεται πλούσιο υλικό με το οποίο επιχειρείται η σκιαγράφηση της ζωής και του έργου του δάσκαλου Δημήτρη Φάμπα. Κύρια πηγή, από την οποία αντλήθηκαν τα κείμενα που παρατίθενται, αποτέλεσαν οι ομιλίες από την προμνημονευθείσα εκδήλωση. Σε αυτά προστέθηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα μιας καινούριας όσο και διαφορετικής προσέγγισης της προσωπικότητας και του έργου του καλλιτέχνη.
Οι επιμελητές του αφιερώματος αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν θερμά όσους εμπιστεύτηκαν σπάνια, και για αυτό πολύτιμα, τεκμήρια ή κείμενα σχετικά με τον Δημήτρη Φάμπα, συμβάλλοντας έτσι στην πραγματοποίηση ενός αρτιότερου αφιερώματος.

Τάσος Κολυδάς
Γιώργος Β. ΜονεμβασίτηςΠεριεχόμενα| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center