Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » Ηλεκτρικές Νότες [Μ. Καραγιάννης] & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

"ηλεκτρικές νότες"
RIFFS ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΜΕΤΡΑ

Σας είχα υποσχεθεί σε προηγούμενο άρθρο (Blues Shuffle), ότι θα σας δώσω μερικά από τα πιο γνωστά και χαρακτηριστικά riffs που συνοδεύουμε ένα κλασσικό δωδεκάμετρο (12μετρο)Blues. Πιθανόν να ακούγονται λίγο ξεπερασμένα, αλλά είναι ένας γνώριμος ήχος, είναι εύκολα και μας βάζουν στο κλίμα. Άλλωστε το Blues είναι πλέον ένα κλασσικό είδος και πρέπει να το αρχίσουμε από την βάση. Υπάρχουν αμέτρητα  riffs και όταν  καταλάβουμε τη νοοτροπία και το μηχανισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας και ίσως με πιο σύγχρονο άκουσμα. Φτάνει να ακολουθούμε τις συγχορδίες του 12μετρου. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι, ότι τα riffs αυτά ακούγονται καλύτερα όταν τα χρησιμοποιούμε σε σχετικά γρήγορα Blues και σε Rock & Roll 12μετρα. Όχι δηλαδή σε πολύ αργά 12μετρα. Τίποτα όμως δεν είναι απόλυτο.

Διαλέγω έναν εύκολο τόνο (G Major) και αφού εξοικειωθείτε, μπορείτε να τα μεταφέρετε σ’ όποιον τόνο θέλετε. Θα σας δώσω το πρώτο riff σε όλο το 12μετρο, αλλά τα υπόλοιπα θα είναι μόνο το πρώτο μέτρο και εσείς θα τα κάνετε 12μετρα. Θα προσαρμόσετε δηλ. το κάθε riff σε όλο το 12μετρο αναλόγως με τη συγχορδία που περνά σε κάθε μέτρο. Οι συγχορδίες που  συνοδεύουμε τα riffς θα έχουν ρυθμό Shuffle. Ακούστε το παράδειγμα 1, βάλτε το να παίζει και εσείς παίξτε από πάνω τα riffs σαν κάποιος να σας κρατάει τη συνοδεία .Σημειώνουμε ότι το 12μετρο είναι απλά μόνο ένας κύκλος και κάθε κομμάτι έχει πολλούς τέτοιους κύκλους. Επαναλάβατε λοιπόν πολλές φορές αυτόν τον κύκλο.                    

ηχητικό παράδειγμα 1

 

 Αυτές είναι οι συγχορδίες και πάνω εδώ θα παίξουμε τα riffs. Προσοχή μην επηρεαστείτε από το τέταρτο μέτρο που έχει συγχορδία με 7η, θα παίξετε ότι και στα προηγούμενα τρία μέτρα.
Αυτό είναι το riff στο ένα μέτρο:
 

Αυτό το riff λοιπόν, όταν το περάσουμε σε όλο το 12μετρο, θα γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο:


Αναλυτικότερα: Παίζουμε στα πρώτα τέσσερα μέτρα το ίδιο riff, στα δύο επόμενα μέτρα κάνουμε τρανσπόρτο μια τετάρτη καθαρή επάνω δηλ. είναι σολ και θα γίνει ντο. Στα επόμενα δύο μέτρα γίνεται ξανά σολ και στα επόμενα τέσσερα μέτρα θα έχουμε ρε, ντο, σολ, και ρε. Όπως ακριβώς πηγαίνουν οι συγχορδίες.
Αυτό το παράδειγμα θα σας βοηθήσει για να παίξετε τα παρακάτω riffs σε όλο το 12μετρο. Είναι μια άσκηση, που όπως ανέφερα παραπάνω, θα σας βάλει σ’ αυτόν το μηχανισμό και μπορείτε να φτιάξετε τα δικά σας riffs.

Κάνετε το ίδιο στα παρακάτω riffs:

Όπως βλέπουμε τα παραπάνω riffs είναι γραμμένα εξαρχής τρίηχα, άρα λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι είναι Shuffle. Πολλές φορές όμως θα         συναντήσουμε riffs, που θα είναι γραμμένα σε απλά όγδοα και τότε πρέπει να τα κάνουμε εμείς με το παίξιμο μας να ακούγονται Shuffle.

Δωδεκάμετρο
Το 12μετρο δε σημαίνει ότι πάντα πρέπει να παίζεται Shuffle. Υπάρχουν 12μετρα που δεν είναι Shuffle. Μπορεί να είναι Blues, μπορεί και να μην είναι. Υπάρχουν 12μετρα  Rock, Funk, πολλά από τα Rock & Roll των fifties  ή των sixties  κλπ.  Τα παρακάτω riffs μπορούν να παιχτούν και κανονικά όγδοα αλλά και Shuffle. Εξαρτάται τι αίσθηση θέλουμε να δώσουμε. Άλλα θα ακουστούν καλά και άλλα λιγότερο καλά. Εσείς θα επιλέξετε πως ακούγονται καλύτερα. Εάν αποφασίσετε κάποια απ’ αυτά να τα παίξετε Shuffle, θα χρησιμοποιήσετε για συνοδεία (όπως αναφέρω παραπάνω) το παράδειγμα 1. Εάν τα παίξετε απλά όγδοα, θα χρησιμοποιήσετε για συνοδεία το παράδειγμα 2.       

ηχητικό παράδειγμα 2

Στη συνέχεια το παράδειγμα 3 είναι Shuffle και το παράδειγμα 4 είναι σε κανονικά όγδοα. Ακούμε τις διαφορές σ’ ένα πιο ολοκληρωμένο άκουσμα με riff και συνοδεία.

ηχητικό παράδειγμα 3                      ηχητικό παράδειγμα 4

Είναι εύκολα και διασκεδαστικά. Χρειάζονται όμως καλό παίξιμο, με ύφος και ακρίβεια στο ρυθμό. 

Μιχάλης Καραγιάννης
karagiannis@tar.gr
Απρίλιος 2007| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center