Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » Ηλεκτρικές Νότες [Μ. Καραγιάννης] & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Ηλεκτρική & Ακουστική Κιθάρα
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΚΙΘΑΡΑ FRETLIGHT
(...Φέγγε μου να περπατώ...)
από την OPTEK

 

Στα βαθιά σκοτάδια που μπορεί να βρίσκεται ένας αρχάριος κιθαρίστας, του χρειάζεται ένα φως. Χρειάζεται κάποιον να του δείξει το «δρόμο», να του ανοίξει τα μάτια, να τον βγάλει από τα σκοτάδια. Και όντως, εδώ έχουμε μια κιθάρα με πολλά φώτα!! Πολλά φώτα και πολλές «διαδρομές»!! Κιθάρα FRETLIGHT.


 

Η εταιρεία που κατασκευάζει την κιθάρα FRETLIGHT, είναι η Αμερικάνικη εταιρεία OPTEK. Και όλα τα μοντέλα που κατασκευάζει, είναι «made in USA» Μια πλήρης σειρά από κλασικά μοντέλα τύπου STRAT, TELE, κιθάρες για METAL (με δύο Humbaker και πιο μοντέρνο design), Ηλεκτροακουστικές και κιθάρες για αριστερόχειρες!!! Διατίθενται σε δυο ή και σε τρία χρώματα για το κάθε μοντέλο. Επίσης, υπάρχουν αρκετά αξεσουάρ, (θήκες, καλώδια, ζώνες, κουρντιστήρια, κλπ.) Και φυσικά το software για την επικοινωνία της Κιθάρας με τον υπολογιστή. Καλό θα ήταν όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφτεί το site της εταιρείας www.optekmusic.com. Θα βρει ενδιαφέροντα πράγματα.  

 Στην Ελλάδα αντιπρόσωπος είναι η εταιρεία ELINΑ. www.elina.gr,  

που μας παραχώρησε και την κιθάρα που κρατάμε στα χέρια μας για να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Η Κιθάρα καταρχάς (Μοντέλο:
Classic jet black FG-421) είναι μια κανονική κιθάρα, που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κανονικότατα σε πολλά μουσικά στυλ, μιας και διαθέτει δύο μαγνήτες μονού πηνίου και ένα μαγνήτη διπλού πηνίου (την κλασσική δηλ. διάταξη). Το μπράτσο είναι από maple και αρκετά βολικό στο παίξιμο και το σώμα από Alder. H ταστιέρα μοιάζει με Rosewood και θα μπορούσε εύκολα να ξεγελαστεί κανείς. Όμως, όταν ανάψουν τα δεκάδες λαμπάκια (τύπου led), που βρίσκονται από κάτω (σε κάθε νότα της ταστιέρας), τότε μας φανερώσουν ότι είναι κάποιο πλαστικό υλικό, που χωρίς να φαίνεται διαφανές, δίνει τη δυνατότητα να διαπερνά το φως στην επιφάνεια της ταστιέρας. Διαθέτει έναν πενταθέσιο επιλογέα μαγνητών και όταν παίζουμε στους μονούς μαγνήτες και καθαρά, ο ήχος είναι χαρακτηριστικός τύπου STRAT. Αν έχουμε και ένα καλό distortion
επιλέγοντας το διπλό μαγνήτη, θα μας δώσει αρκετά «γκάζια».

 

Η ΣΥΝΔΕΣΗ

 

 

Στο κάτω μέρος της κιθάρας υπάρχει μια πενταπολική είσοδος τύπου MIDI. Εκεί μπαίνει το καλώδιο, που στην άλλη άκρη του καταλήγει σε USB για τη σύνδεση μας με τον υπολογιστή. Πριν συνδεθούμε με τον υπολογιστή, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει το software, που συνοδεύεται με την αγορά της κιθάρας.  
Όταν γίνει αυτό, η σύνδεση είναι πολύ απλή. Βάζουμε το καλώδιο στην κιθάρα και στον υπολογιστή με τις αντίστοιχες υποδοχές και όλα είναι έτοιμα.


Τ
O SOFTWARE

 

Εδώ βλέπουμε, ότι η δουλειά που έχει γίνει από την OPTEK, είναι τόσο ολοκληρωμένη και τόσο οργανωμένη που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Το software που έχει δημιουργήσει είναι πλήρες και υποστηρίζει όλη αυτή την ιδέα της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ας δούμε μερικές βασικές λειτουργίες.

Από τη στιγμή που θα συνδέσουμε την κιθάρα, η κιθάρα επικοινωνεί με το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα εμφανίζει μια ταστιέρα στην οθόνη και πολλές παραμέτρους, για να φτιάξουμε το δικό μας setup. Midi ρυθμίσεις, κουρδίσματα, επιλογή για αριστερόχειρες, αλλαγή του τύπου της ταστιέρας, χρώματα κλπ.

 

ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

 

Πλησιάζοντας το ποντίκι στην ταστιέρα, όποιο σημείο και αν αγγίξουμε, μας δείχνει ποια νότα είναι. Πηγαίνοντας στα διάφορα μενού του προγράμματος, έχει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Συγχορδίες όλων των ειδών, ματζόρε, μινόρε, ελαττωμένες αυξημένες, 7η 9η 11η 13η  6η  6/9, καθυστερήσεις κλπ. Όλα αυτά σε πολλές position για την κάθε συγχορδία. Για να μας γίνει πιο κατανοητό, την τονική νότα πάντα την έχει με κόκκινο χρώμα, ενώ τις υπόλοιπες νότες της συγχορδίας, τις έχει με μπλε. Βέβαια, όπως ανέφερα και παραπάνω, μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε  εμείς τα χρώματα. Αυτά λοιπόν που δείχνει στην οθόνη, ταυτόχρονα τα δείχνει κατά τον ίδιο τρόπο και στην ταστιέρα της κιθάρας μας. Τα φωτάκια ανάβουν στο σημείο που θα πατήσουμε, ενώ στο πρόγραμμα έχει γραμμένη και τη δακτυλοθεσία.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις κλίμακες, οι οποίες είναι αναρίθμητες. Από κλασικές Ματζόρε και μινόρε, ελαττωμένες,  αυξημένες, Blues, jazz, τρόποι, Hungarian, Spanish, ανατολίτικες και γενικά ethnic κλίμακες, αλλά και μεμονωμένα διαστήματα. Και εδώ μπορούμε να ζητήσουμε  συγκεκριμένη position ή να μας δείξει όλες τις διαδρομές επάνω στην ταστιέρα για την κάθε σκάλα. Τα ίδια πράγματα ισχύουν και για τα Arpeggios, τα Chord/Scale, τα Triads, κλπ. Το πρόγραμμα μας δίνει τη δυνατότητα να ακούμε, εάν θέλουμε τις συγχορδίες ή τις κλίμακες ή και απλές νότες, που ζητάμε να μας δείξει στην οθόνη. Επίσης υπάρχουν Midi file, που υποστηρίζουν όλο αυτό το σύστημα εκμάθησης, αλλά και μαθήματα εξάσκησης των ακουστικών ικανοτήτων. Πολύ χρήσιμη είναι επίσης μια κατηγορία στο μενού του προγράμματος, που την ονομάζει Lessons, Musical Glossary και Basic Music Theory. Πολύ κατατοπιστική και επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της δουλειάς, που έχει γίνει.

Το καταπληκτικό είναι και θέλω να το τονίσω, ότι επιτέλους κάποιοι θυμούνται, ότι και οι αριστερόχειρες παίζουν κιθάρα! Και έτσι η OPTEK έχει φροντίσει, όχι μόνο να εφοδιάσει τα προγράμματά της με την επιλογή για αριστερόχειρες, αλλά να κατασκευάσει και κιθάρες Fretlight για αριστερόχειρες.

 

«Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»

   

Δε ξέρω, αν ο στόχος της εταιρείας ήταν να βοηθήσει τους  αρχάριους ή όσους δεν τα πάνε καλά με τις νότες. Αυτό πιστεύω, ότι  είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους, που μπορεί να αγοράσει κανείς αυτήν την κιθάρα. Ακόμα και ένας προχωρημένος θα νοιώσει τελείως διαφορετικά, όταν η ταστιέρα του δείχνει όλες τις διαδρομές,  που μπορεί να κινηθεί, προκειμένου να αυτοσχεδιάσει πάνω σε μια δύσκολη σκάλα, να βρίσκει με ευκολία διαστήματα με μεγάλες αποστάσεις ή να παίξει κάποια arpeggios σε άλλες θέσεις ή πιο σύνθετες συγχορδίες. Ένας άλλος λόγος που μας δίνει δημιουργικές δυνατότητες είναι, ότι μπορούμε να κάνουμε  κουρντίσματα που μας δίνουν ιδέες, αλλά δεν τα τολμούσαμε μέχρι τώρα, γιατί θα θέλαμε  χρόνο για να μάθουμε τις νέες θέσεις. Τώρα μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ψάξουμε διαδρομές, που δεν τις είχαμε φανταστεί.

Για να μην υπάρξει παρεξήγηση θέλω να διευκρινίσω, ότι δεν είναι μία κιθάρα με μέθοδο άνευ διδασκάλου, για τον απλούστατο λόγο, ότι δε διδάσκει τεχνική. Το δάσκαλο το χρειαζόμαστε, γιατί θα μας δείξει τη σωστή τοποθέτηση, θα μας δώσει το σωστό υλικό μελέτης, θα προστατέψει τα δάχτυλά μας, αλλά και όλο μας το σώμα, θα μας μάθει τη μουσική έκφραση, την ερμηνεία!  Αντίθετα θα μπορούσε κάλλιστα και ένας δάσκαλος ηλεκτρικής κιθάρας, να τη συστήσει στο μαθητή του, αφού ούτως ή άλλως όλα τα σύγχρονα βιβλία της ηλεκτρικής κιθάρας είναι γραμμένα σε ταμπλατούρα και τα αποτελέσματα στις καινούριες γενιές βλέπουμε ότι είναι καταπληκτικά.  

Η τιμή τις κιθάρας είναι 550 ευρώ + ΦΠΑ μαζί με το Software και το καλώδιο σύνδεσης κιθάρας-υπολογιστή. Θεωρώ, ότι η σχέση τιμής προς απόδοση, είναι άριστη!


Μιχάλης Καραγιάννης
karagiannis@tar.gr

 

 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center