Αντιγόνη Γκόνη - Βιογραφικό Σημείωμα

Αντιγόνη Γκόνη
Βιογραφικό Σημείωμα


Χαιρετίστηκε  από τους “New York Times” ως μια «μεγάλης εκφραστικότητας σολίστ με κίνηση γεμάτη χάρη και πλούσιο ήχο».
Η Αντιγόνη Γκόνη είναι «αναμφίβολα ένα από τα πιο συναρπαστικά ταλέντα των ημερών μας» όπως έχει χαρακτηριστεί από το «Guitar Review.»

H Ελληνίδα σολίστ, Αντιγόνη Γκόνη απολαμβάνει μια πραγματικά διεθνή καριέρα σε ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος που περιλαμβάνει Ευρώπη, Ρωσία, Αμερική και Άπω Ανατολή, τόσο δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ, όσο και συμπράττοντας με ορχήστρες ως σολίστ.
To 1995 στην ήδη μεγάλη λίστα της από διεθνείς διακρίσεις και βραβεία προστέθηκε και το πρώτο βραβείο του «Ιδρύματος Κιθάρας της Αμερικής», (Guitar Foundation of America (GFA), καθιστώντας τη ως την πρώτη και μοναδική Ελληνίδα σολίστ κλασικής κιθάρας που έλαβε αυτή τη διάκριση.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιεί εμφανίσεις σε διάσημες αίθουσες συναυλιών όπως το “Concertgebouw”  του Άμστερνταμ, το “Covent Garden” και “Wigmore Hall” στο Λονδίνο, το “Gasteig Hall” στο Μόναχο, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα, όπως και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς επίσης και  τη “Philharmonic” και  “Cappella Sale” στην Αγία Πετρούπολη,  το Θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα. Ακόμη στις ΗΠΑ έχει εμφανισθεί στην αίθουσα “Weill Recital Hall” του  “Carnegie Hall”, στο  “Alice Tully Hall” , στο  θέατρο “Juilliard” στην πόλη της Ν.Υόρκης, στο “Spivey Hall” στην Ατλάντα, στο “Benaroya Hall” στο Σιάτλ  και  στο θέατρο “Herbst” στο Σαν Φρανσίσκο.

Υπήρξε μαθήτρια κορυφαίων Καθηγητών όπως ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος, ο Julian Bream, o Oscar Ghiglia, η Sharon Isbin και  o John Mills και παρέχει τακτικά την διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνογνωσία της σε Πανεπιστήμια και Ακαδημίες σε όλο τον κόσμο. Επίσης  είναι τακτικό μέλος της κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμούς διεθνούς κύρους.

Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ με τις εταιρείες “NAXOS” και “KOCH” και οι ιδιαιτέρως επιτυχημένες ηχογραφήσεις της έχουν τύχει εξαιρετικών κριτικών ως «εκφραστικά ποιητικές και τεχνικά συναρπαστικές"  και έχουν γίνει δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό από τη διεθνή μουσική κοινότητα. Τουλάχιστον 12 από τα έργα που έχει ηχογραφήσει έχουν συμπεριληφθεί στον ηλεκτρονικό οδηγό κλασικής κιθάρας του Enrique Robichaud  Guitars TOP 100. Best.”

Συνθέτες όπως οι Augusta Read Thom, Sergio Assad, Stanley Silverman, Ernesto Cordero, Tulio Peramo, Καλλιόπη Τσουπάκη, John Magnussen, Atanas Ourkouzounov και Dusan Borgdanovic συνέθεσαν και της αφιέρωσαν έργα τους.

Έχει ιδρύσει και διηύθυνε την περίοδο (1995-2005) το Τμήμα Κιθάρας προπτυχιακού επιπέδου, του Ωδείου «Juilliard». Από το 1999 έως και το 2005, δίδασκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο “Columbia.” Μεταξύ 2000-2005 ήταν προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια  στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο.
Για τα επιτεύγματά της στο πλαίσιο της διεθνούς της σταδιοδρομίας, η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου της απένειμε την τιμητική θέση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας “Associate Professor” (ARAM).

Aπό το 2004 είναι Καθηγήτρια Κιθάρας στο Κονσερβατουάρ των Βρυξελών “Koninklijk” και από το 2007 έχει ιδρύσει και είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της θερινής ακαδημίας κιθάρας “Voltera Project” (“Volterra Project, Summer Guitar Institute”). Πρόκειται για ένα εργαστήριο  που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι μαθητές και διακεκριμένους καθηγητές από όλο τον κόσμο για ένα δεκαήμερο έντονης μελέτης και εμπνευσμένων καλλιτεχνικών δρώμενων.

H Αντιγόνη Γκόνη ζει στις Βρυξέλλες με τον σύζυγό της και τις δυο κόρες της.